Număr record de filme în cursa pentru Premiile Gopo 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/numar-record-de-filme-in-cursa-pentru-premiile-gopo-2017-2/

21 de lungmetraje de ficţiune, 15 documentare şi 52 de scurtmetraje au intrat oficial în cursa pentru nominalizările la Premiile Gopo 2017. Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc pe 21 martie 2017, în Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2017

La categoria lungmetraj, 21 de filme lansate în cinematografele din România în 2016 sunt considerate eligibile, printre acestea se numără:

Sieranevada” (regia Cristi Puiu),

Două lozuri” (regia Paul Negoescu),

Inimi cicatrizate” (regia Radu Jude),

Ilegitim” (regia Adrian Sitaru),

#Selfie 69” (regia Cristina Iacob),

animația „Mercy Street – Strada Speranței” (regia Ștefan Buzea și Radu Nicolae),

Câini” (regia Bogdan Mirică),

Discordia” (regia Ion Indolean),

Dublu” (regia Catrinel Dănăiață).

Lista completă a lungmetrajelor eligibile poate fi consultată pe site-ul Premiilor Gopo.

La categoria „Cel mai bun scurtmetraj” au fost înscrise 52 de titluri de ficţiune, documentar și animaţie, prezentate în premieră în circuitul festivalier competitiv naţional sau internaţional al anului trecut.

Dintre acestea amintim de: „Mă cheamă Costin” (regia Radu Potcoavă), „4:15 P.M. Sfârșitul lumii” (regia Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Șarga), „Noiembrie” (regia Ioachim Stroe), „Șapte luni mai târziu” (regia Andrei Crețulescu), „Mamă, Tată, trebuie să vă spun ceva” (regia Paul Mureșan).

15 documentare au intrat pe lista lungă la Premiile Gopo 2017, printre care menționăm: „Doar o răsuflare” (regia Monica Lăzurean-Gorgan), „Varză, cartofi și alți demoni” (regia Șerban Georgescu) „În căutarea tatălui pierdut” (regia Ionuț Teianu), „Camera obscură” (regia Gheorghe Preda).

Nominalizările pentru toate cele 20 de categorii vor fi anunțate la sfârșitul lunii februarie.

Juriul din acest an este compus din 11 profesioniști din domeniu: Gabriel Achim (regizor), Oana Iancu (producător), Doru Ana (actor), Raluca Mănescu (scenarist), Tudor Mircea (operator), Nita Chivulescu (monteur), și criticii de film: Dana Duma, Ileana Bîrsan, Andrei Șendrea, Dragoș Marin și Doru Pop.

După ce juriul va anunța nominalizările, aproximativ 500 de membri activi din industria cinematografică românească vor fi invitați să desemneze câștigătorii trofeelor Gopo 2017.

Foto: Premiile Gopo 2017 – facebook

31
/07
/23

București, 27 iulie 2023 - Bucharest International Film Festival (BIFF) revine în capitala României pentru a XIX-a ediție care se va desfășura anul aceasta în perioada 15-22 septembrie, aducând în prim plan unele dintre cele mai captivante și inspirate filme din întreaga lume.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.