O coregrafie inspirată de operele lui Constantin Brâncuși, în premieră absolută la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-coregrafie-inspirata-de-operele-lui-constantin-brancusi-in-premiera-absoluta-la-sibiu/

Teatrul de Balet Sibiu prezintă în această lună cinci producţii coregrafice în premieră absolută, toate cinci – parte a programului cadru „Geneza”.

Un articol de Liliana Matei|11 Iulie 2016

Miercuri, 13 iulie, de la ora 19:00, la Cercul Militar Sibiu, în cadrul unui spectacol – coupé, vor fi prezentate spectacolele „The Briefcase” – coregrafie de balet comic realizată de Keston Meyer (SUA) și „Nu mai sunt eu” – spectacol de dans contemporan inspirat de operele lui Constantin Brâncuși, realizat de tânărul coregraf Daniel Alexandru Dragomir. Vineri, 22 iulie 2016, de la ora 21:00, în Piața Mare, va avea loc ediția outdoor a spectacolului „Geneza”, în cadrul căreia TBS prezintă alte trei premiere absolute, realizate de Aleisha Gardner (Noua Zeelandă), Ovidiu Matei Iancu (România) și Joshua Legge (Australia). Programul „Geneza” a fost creat de către Teatrul de Balet Sibiu în anul 2014 și are ca principal obiectiv, încă de la prima ediție, încurajarea tinerilor dansatori către cariera coregrafică.

„The Briefcase”, un balet comic realizat de Keston Meyer

Inspirat de Quentin Tarantino și stilul de dans american swing al anilor 1940, Keston Meyer a imaginat pentru coregrafia „The Briefcase” o situație care dă cu totul alte sensuri proverbului „omul potrivit la locul potrivit”. Părăsit de iubită și proaspăt șomer, un tânăr intră din pură întâmplare în posesia unei serviete pline cu bani. Keston Meyer conturează cu umor toate situațiile prin care personajul principal trece din momentul în care intră în posesia servietei cu bani și până în momentul în care gangsterii sunt pe urmele lui, în încercarea de a-și recupera banii. Vor reuși gangsterii care au pierdut servieta să îi dea de urmă? Va restitui tânărul din proprie inițiativă banii care nu îi aparțin? Coregrafia „The Briefcase” îi are în distribuție pe Andreea Simionaș, Ellena Nou, Shahnee Page, Megan Reid, Elliot Bourke, Jonathan Milton, Răzvan Iacob, Claudiu Buldan, Ștefan Meșter, Russell Hewey și Samuel Rosek.

„Am încercat prin acest spectacol să creez ceva complet diferit de coregrafiile mele precedente. M-am inspirat din stilul de dans American Swing al anilor 1940, am adăugat coregrafiei elemente de teatru – dans, am păstrat romantismul din baletul clasic și sper că am reușit împreună cu colegii mei, cu care am lucrat foarte bine pentru această producție, să creăm o poveste care să placă tuturor spectatorilor noștri, indiferent de vârsta lor.” Keston Meyer – dansator și coregraf – Teatrul de Balet Sibiu. Coregrafia „The Briefcase” va fi prezentată în premieră absolută miercuri, 13 iulie 2016, de la ora 19:00, la Cercul Militar Sibiu.

„Nu mai sunt eu” – premieră de dans contemporan, inspirată de operele lui Constantin Brâncuși.

„Nu mai sunt eu” este cea de-a doua coregrafie prezentată în premieră absolută miercuri, 13 iulie, la Cercul Militar. Coregrafia este realizată de tânărul coregraf, în vârstă de doar 22 de ani, Daniel Alexandru Dragomir, este inspirată de operele lui Constantin Brâncuși și îi are în distribuție pe Elliot Bourke, Shahnee Page, Ellena Nou, Stefano Nappo, Marco Palamone, Elena Canali, Myrna Squire, Lorena Negrea, Tamara Grimmer, Florette Jager, Megan Reid și Agnes Kiehl. Colajul muzical și light-designul spectacolului sunt realizate de Daniel Alexandru Dragomir. Andreea Vălean, elevă a Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” București ani este asistentul de coregrafie.
„Am creat acest spectacol pornind de la operele lui Brâncuși. L-am ales pe Brâncuși pentru că este un artist vizual exponent al culturii române, pentru că suntem în anul Brâncuși și am încercat să reinterpretez în dans ideile din spatele operelor lui: masa tăcerii, coloana infinitului, măiastra, pasăre în zbor și poarta sărutului, pentru ca, în final, să îl regăsim din nou pe Brâncuși. Cred că mesajul lui Brâncuși ajunge foarte ușor la public. Mi-ar plăcea totodată ca prin această coregrafie spectatorul să înțeleagă mai bine artistul, indiferent cine ar fi acesta, să înțeleagă mai bine efortul din spatele operei sale.” Daniel Alexandru Dragomir, dansator și coregraf.

INFO

Keston Meyer a crescut în Pocatello, Idaho și a început studiile de balet la vârsta de 15 ani. S-a antrenat cu Sergiu Brîndușă și Beth Moore, precum și cu maeștrii de balet Marius Zirra, Summer Gold, Richard d’Alton, Edward Ellison și Florin Brîndușă. Keston a studiat la „Houston Ballet”, „International Ballet of Houston”, „Richmond Ballet” și „Salzburg Ballet”. La Teatrul de Balet Sibiu, Keston a dansat în cele mai importante producții ale teatrului, atât în spectacole de balet clasic precum: „Giselle”, „Don Quijote”, „Lacul Lebedelor”, „Corsarul”, „La fille mal gardée”, „Frumoasa din pădurea adormită”, cât și în cele de balet neoclasic sau dans contemporan: „Dincolo de dans”, „Anotimpurile”, „Missa Prophana”, „Sînt o babă comunistă!”, „Impetus” etc. Cea mai recentă coregrafie realizată de Keston Meyer pentru TBS este coregrafia „Vizual” din cadrul spectacolului „Simțuri”.

Daniel Alexandru Dragomir are 22 de ani și este student în anul trei la Facultatea de Teatru, Secția de Coregrafie, din cadrul UNATC București. În anul 2015 a participat cu o lucrare coregrafică la „ALT Concurs Național de Coregrafie”, ocazie cu care a primit o invitație din partea TBS de a realiza un spectacol pentru o companie profesionistă de dans. În cadrul ESDU Dance Star București a câștigat locul doi la duet, cu o coregrafie de dans contemporan și s-a calificat pentru finala din Croația a concursulului – unde nu a reușit să ajungă din lipsă de fonduri. Este colaborator al Teatrului de Operetă „Ion Dacian” București, pentru spectacolul „Romeo și Julieta”.

Andreea Vălean are 18 ani și este elevă a Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din București. Este colaboratoare a Operei Comice pentru Copii București, unde a interpretat rolurile solistice precum Cenușăreasa, în spectacolul „Cenușăreasa” și Kitri, în spectacolul „Don Quijote”. A colaborat, pentru spectacolul „Lacul Lebedelor” cu Opera Națională București. În 2015 și 2016 a câștigat locul I la Olimpiada Națională de Coregrafie – secțiunea dans clasic. În 2015 a câștigat medalia de bronz, în cadrul World Ballet Competition, Open Sibiu, la categoria Ansamblu.

Biletele pentru toate spectacolele TBS pot fi cumpărate online, de pe siteul bilet.ro – la aceleași prețuri ca în punctul de vânzare bilete din Sibiu – TBS nu percepe niciun comision pentru biletele cumpărate online. În Sibiu biletele pot fi cumpărate din punctul de vânzare situat în Piața Mare, Primăria Municipiului Sibiu – Intrarea F (în incinta Centrului de Informare Turistică). Biletele pot fi rezervate, pentru 48 de ore, online pe siteul oficial al teatrului sibiuballet.ro/bilete sau telefonic la numărul 0269 22 96 27.

10
/12
/18

Ieri, 9 decembrie,  în sala „Ion Băieșu” a Teatrului Dramaturgilor Români, a avut loc premiera oficială a spectacolului FAPTE BUNE de Sebastian Ungureanu, regia Alexandru Nagy, o comedie de moravuri care începe ca o farsă și se termină ca o satiră despre geneza politicii românești post-decembriste.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

09
/12
/18

Unul din cei mai cunoscuţi regizori români de film, multi-premiatul Nae Caranfil, după trei decenii de la debutul său în cinematografie, se află, la acest final de 2018, în pragul unui îndrăzneţ demers teatral. Papagalul mut - Istorii aproape adevărate despre un spion aproape uitat, piesă în două acte de Nae Caranfil, este o poveste incredibilă, dar reală, având în centru una dintre cele mai enigmatice şi fascinante figuri ale secolului al XVIII-lea. 

08
/12
/18

„Oxygen”, piesa controversatului Ivan Vîrîpaev, copilul teribil al noii dramaturgii ruse, considerat ca estetică între Quentin Tarantino și Andrei Tarkovski, se joacă în această seară (8 decembrie) și vineri, 14 decembrie, la teatrul Teatrelli, în București.  Spectacolul este programat de la ora 19.30. Textul este considerat unul dintre cele mai puternice texte contemporane, un poem teatral despre puritatea sinelui și descoperirea celuilalt.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Zece variațiuni pe teme de colinde româneşti compuse de zece tineri compozitori români pot fi ascultate în premieră absolută în data de 12 decembrie, în Sala “George Enescu” a Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, ora 19:00. Concertul “Dincolo de colind” va fi interpretat de ansamblul de muzică nouă SonoMania, sub bagheta Simonei Strungaru. Accesul la eveniment este gratuit.

07
/12
/18

Filmul „Vice” al lui Adam McKay, o dramă despre fostul vicepreşedinte Dick Cheney, cu Christian Bale, Sam Rockwell, Steve Carell şi Amy Adams în distribuţie, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur. La categoria miniserial sau film de televiziune cele mai multe nominalizări, în număr de 4, le-a primit „The Assassination of Gianni Versace”.

06
/12
/18

În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-al doilea război mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună.

05
/12
/18

În această seară, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) se lansează romanul Scara lui Iakov de Ludmila Uliţkaia, tradus în limba română de Gabriela Russo, bestseller Gaudeamus 2018, recent apărut în colecția Raftul Denisei, un roman-parabolă, „o saga de familie traversând patru generații și un secol de cultură rusă, căreia îi dă glas o femeie uluitoare“ (Il Giornale).

Page 1 of 76412345...102030...Last »