O expoziţie dedicată geniului lui Leonardo da Vinci, între 19 august şi 29 septembrie, în Capitală
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-expozitie-dedicata-geniului-lui-leonardo-da-vinci-intre-19-august-si-29-septembrie-in-capitala/

O expoziţie dedicată personalităţii de geniu şi operei lui Leonardo da Vinci, care cuprinde 30 de picturi reproduse la dimensiunile originale şi peste 40 de maşinării, va putea fi vizitată, în perioada 19 august – 29 septembrie, la Centrul Comercial Sun Plaza din Capitală.

Un articol de Corina Vladov|20 august 2013

O expoziţie dedicată personalităţii de geniu şi operei lui Leonardo da Vinci, care cuprinde 30 de picturi reproduse la dimensiunile originale şi peste 40 de maşinării, va putea fi vizitată, în perioada 19 august – 29 septembrie, la Centrul Comercial Sun Plaza din Capitală.

Expoziţia explorează legendele şi miturile care învăluie viaţa artistului şi subliniază influenţa considerabilă pe care moştenirea lui Leonardo da Vinci o are asupra omului modern şi a felului în care acesta îşi desfăşoară viaţa.

Expoziţia prezintă aproape 30 de picturi, reproduse la dimensiunile originale, realizate de faimosul pictor, arhitect, sculptor, muzician, poet, chimist, anatomist, fizician, literat şi inginer renascentist şi peste 40 de maşinării care au deschis noi orizonturi în domenii cheie precum mecanică, hidraulică, zbor şi arta războiului.

Printre reproducerile expuse se regăsesc „Cina cea de Taină” (1495-1498) şi „Mona Lisa” (cca. 1503-1506), două dintre tablourile reprezentative pentru perioada Renaşterii şi cele mai controversate lucrări ale lui Leonardo, „Adoraţia Magilor” (1481), tablou rămas neterminat din cauza unor condiţii financiare impuse lui Leonardo de călugării de la mănăstirea San Donato a Scopeto, aceştia fiind cei care au comandat lucrarea, „Fecioara între stânci” (1483-1486), prima versiune şi cea de-a doua, vehiculându-se că există şi o a treia, şi „Madona cu garoafa” (1478-1480), operă creată de Leonardo înainte de a împlini 20 de ani.

Un inventator nemuritor

Maşinăriile tridimensionale prezentate în cadrul expoziţiei sunt reproduceri fidele care urmăresc schiţele originale din Codexuri, caietele în care Leonardo îşi însemna toate descoperirile şi ideile şi care îl însoţeau în permanenţă. Cele mai multe dintre instalaţii sunt interactive, dând posibilitatea vizitatorului de a cerceta îndeaproape ideile revoluţionare ale celui care avea să-şi pună pentru totdeauna amprenta asupra existenţei umane.

Multe dintre invenţiile desenate de acesta nu au putut fi puse în practică la vremea la care au fost închipuite, din lipsa materialelor şi a tehnologiilor de producţie necesare.

Leonardo da Vinci a fost mânat de o dorinţă nemărginită de cunoaştere, care l-a ghidat de-a lungul vieţii şi i-a modelat felul de a fi. Un perfecţionist înnăscut, inventatorul considera văzul ca fiind principala cale de cunoaştere reală şi completă a fenomenelor înconjurătoare.

Marea temă a studiilor sale este „saper vedere” (a şti să vezi, în limba italiană). De aici decurge natural faptul că şi-a folosit creativitatea şi inventivitatea în domeniile care foloseau în special reprezentarea grafică – pictura, sculptura, arhitectura, ingineria -, lăsând posterităţii numeroase schiţe şi desene.

Cunoscut atât datorită invenţiilor sale, precum maşina, submarinul, bicicleta, costumul de scafandru, scara rulantă, cricul, arcul, elicopterul, planorul, paraşuta, tancul, tunul, catapulta şi multe altele, precum şi datorită studiilor de anatomie care au dus la descoperirea unor detalii fascinante despre simetria corpului uman, cel mai reprezentativ desen în acest sens fiind „Omul Vitruvian”, Leonardo da Vinci este, fără îndoială, o personalitate înaintea vremurilor sale şi un geniu universal, notează Mediafax.

Modul de gândire şi descoperirile sale continuă să uimească şi în prezent, după mai bine de 500 de ani.

Expoziţia adusă în România de Sun Plaza Shopping Center a fost vizitată până în prezent de peste 4 milioane de oameni, din Europa, SUA şi Asia. Intrarea este liberă.

23
/11
/17

Ultimul tablou pictat înainte de moarte de fostul premier britanic Winston Churchill, The Goldfish Pool at Chartwell, a fost vândut la licitație la Londra cu suma de 357.000 de lire (402.160 de euro). Churchill, laureat al premiului Nobel pentru Literatură si pasionat de pictură a realizat zeci de tablouri pe care însă nu le vindea niciodată...

18
/11
/17

  Expoziția „Podoabe străvechi”, cuprinzând câteva sute de obiecte de podoabă cu o vechime cuprinsă între 5.000 și 8.000 de ani, descoperite în așezări și morminte din sud-estul României, a fost deschisă joi la Muzeul județean Buzău. „Expoziția este o premieră națională și este rodul parteneriatului între opt muzee: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București, […]

15
/11
/17

„Tinerețe fără bătrânețe: artiști și producători culturali români contemporani între 30 și 100 de ani” este un proiect editorial online care prezintă creativi români, prin intermediul unor „portrete” video, foto sau audio. Proiectul se înscrie în seria „modernism art documentaries” lansată de platforma Modernism.ro în 2012, care cuprinde până în prezent 190 de episoade video-documentare.

13
/11
/17

Liminal, festivalul pionier de artă, știință și tehnologie care a avut loc în București între 31 octombrie și 12 noiembrie, s-a încheiat duminică după-amiază. Instalații precum Mindcraft Battle, adică piramida care levitează cu puterea minții, sau Automated Poetry Machine, generatorul de poezii la intersecția dintre un telefon public și un bancomat, din cadrul festivalului au fost câteva din felurile în care Liminal a evidențiat nevoia de apropiere a publicului de intersecția dintre artă, știință și tehnologie.

27
/10
/17

Asociația Culturală Control N organizează duminică, 29 octombrie (între orele 18,30 și 22,00), la Palatul Știrbei din București (Calea Victoriei 107), Expoziția Multimedia DISCO BTT - Discotecile Perioadei Comuniste. Cei prezenți vor fi ospătați cu bere Azuga, Pepsi și multă muzică, promit organizatorii!

26
/10
/17

Muzeul Ermitaj a repornit astăzi ceasul care a fost oprit când bolșevicii au pătruns în Palatul de Iarnă în noaptea de 25 spre 26 octombrie 1917, potrivit vechiului calendar iulian. Limbile ceasului care au fost oprite pentru a marca pentru posteritate triumful revoluției au arătat timp de un secol aceeași oră: 2 și 12 minute.

24
/10
/17

Joi 26 octombrie, de la ora 17:00, va avea loc deschiderea expoziţiei Made in CZ / Found in RO. Organizatorul principal, Centrul Ceh, a colectat pentru acest eveniment peste 120 de obiecte reprezentative pentru tradiţia designului cehoslovac. Expoziţia va fi deschisă până pe 15 decembrie, în rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional Bucureşti.

19
/10
/17

Liminal, primul festival de artă, știință și tehnologie din București, va avea loc în perioada 31 octombrie - 5 noiembrie. Festivalul propune publicului o expoziție de artă trans-media, o serie de discuții teoretice și un hackathon în cadrul căruia participanții vor dezvolta sisteme și dispozitive de teraformare pentru a coloniza alte planete.