O lume noua, inspirat din poveştile primilor imigranţi români în SUA, în premieră la TIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-lume-noua-inspirat-din-povestile-primilor-imigranti-romani-in-sua-in-premiera-la-tiff/

Filmul „O lume nouă” („Start Anew World”), un scurtmetraj de ficţiune regizat de Luiza Pârvu, scris de Toma Peiu şi inspirat din poveştile reale ale primilor imigranţi români în SUA, va avea premiera absolută în cadrul competiţiei Zilelor Filmului Românesc de la TIFF, festival care începe vineri, la Cluj-Napoca.

Un articol de Petre Ivan|27 mai 2014

O lume noua va fi proiectat, în premieră, în cadrul competiţiei Zilelor Filmului Românesc (ZFR) şi va putea fi urmărit în prezenţa echipei, în 4 iunie, de la ora 22.30, la Cinema „Florin Piersic”, a doua proiecţie fiind programată în 6 iunie, de la ora 10.00, la Cinema Victoria, informează Mediafax.

Povestea filmului se petrece în Pennsylvania, în 1908. Cizmarul Petru Ciotloş o întâmpină cu afecţiune mută pe Ana, soţia vărului său, în casa lor din Lumea Nouă.

Olimpia Melinte,în filmul O lume nouă

Olimpia Melinte,în filmul O lume nouă

Înainte de a ajunge la inima ei, însă, Petru trebuie să îi dea o veste care o va schimba pentru totdeauna.

„O lume nouă” este unul dintre cele mai aşteptate filme scurte româneşti ale anului, după ce atât presa online naţională, cât şi cea din Transilvania au susţinut şi reflectat pe larg realizarea peliculei inspirate din poveşti adevărate, ale primului val de emigranţi români din istorie: cei plecaţi la 1900 în Statele Unite, preponderent de pe teritoriul fostului Imperiu Austro-Ungar.

Premiera de la Cluj-Napoca, obiectivul realizatorilor încă dinaintea începerii filmărilor, va avea, astfel, o semnificaţie cu totul specială, atât pentru public, cât şi pentru cineaştii prezenţi în sală.

Actorii din rolurile principale, Olimpia Melinte şi Florin Penişoară, regizorul Luiza Pârvu, scenaristul Toma Peiu, producătorul şi scenograful Adriana Răcăşan, co-producătorul Mihai Penişoară şi producătorul asociat Dan Chişu vor fi prezenţi la întâlnirea cu publicul TIFF.

Tot în cadrul competiţiei Zilelor Filmului Românesc, spectatorii TIFF vor putea vedea alte două premiere absolute – „Să mori de dragoste rănită” (regia Iulia Rugină) şi „Kowalski” (regia Andrei Creţulescu) -, alături de „Plimbare” (regia Mihaela Popescu).

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană. Anul acesta, TIFF Cluj-Napoca va avea loc între 30 mai şi 8 iunie, TIFF Bucureşti va avea loc între 10 şi 19 iunie, iar TIFF Sibiu, între 25 şi 29 iunie.

Foto cu O lume noua, Luiya Pârvu şi Olimpia Melinte – Cinemagia

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.

26
/04
/23

Ieri la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a XVII-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani. „Oameni de treabă” este marele câștigător al trofeului Gopo pentru „Cel mai bun film”. Cele mai aplaudate momente de pe scena Galei vor putea fi urmărite joi, pe 27 aprilie, de la ora 23:00, pe PRO CINEMA.

24
/04
/23

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a XVII-a ediție în Sala Mare a Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București. Evenimentul organizat pe 25 aprilie va fi prezentat, în premieră, de duo-ul format din actrița și scenarista Lia Bugnar și actorul Marius Manole.

21
/04
/23

Mai sunt 4 zile până când noul serial western „Django” va fi difuzat în premieră exclusivă în România de Focus Sat. Producția filmată integral în România este un western complet diferit de canoanele genului, care are în distribuție nume celebre precum Matthias Schoenaerts, Noomi Rapace, Lisa Vicari, Nicholas Pinnock și promite să ofere o experiență TV unică.

20
/04
/23

Începând cu acest an, Festivalul Internațional de Film Transilvania se numără printre fondatorii SMART7, o rețea de festivaluri de film europene care își propune să dezvolte industria culturală și domeniul festivalier, dar și să ofere un spațiu de întâlnire cu opere ale unor noi cineaști europeni, în cadrul unei competiții internaționale itinerante. Competiția SMART7 debutează în programul celei de a 22-a ediții TIFF, între 9-18 iunie.

19
/04
/23

American Independent Film Festival .7 începe vineri, 21 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie din București. În deschidere, publicul va avea de ales între două premiere: lungmetrajul A THOUSAND AND ONE – Marele premiu al juriului la Sundance 2023, la sala Eforie, și primul episod din miniseria HBO Europe, SPY/MASTER ce va fi proiectat la sala Elvire Popesco, în prezența echipei.

19
/04
/23

Profesioniști pasionați, care au contribuit semnificativ la realizarea unora dintre cele mai importante producții de film ale României, monteurii de film Melania Oproiu, Nita Chivulescu și Mircea Ciocâltei vor fi omagiați la cea de-a XVII-a ediție a Premiilor Gopo. Contribuția lor va fi recompensată cu Premiul Special, oferit în cadrul evenimentul ce va avea loc pe 25 aprilie, la Teatrul Național ,,I. L. Caragiale’’ din București.