O lume noua – povestea primilor emigranţi români la New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-lume-noua-povestea-primilor-emigranti-romani-la-new-york/

Regizoarea Luiza Pârvu pregăteşte în aceste zile la New York, alături de o echipă internaţională, filmările scurtmetrajului independent O lume nouă, după un scenariu de Toma Peiu, bazat pe o poveste concepută de cei doi.

Un articol de Andrada Văsii|25 octombrie 2013

Regizoarea Luiza Pârvu pregătește în aceste zile la New York, alături de o echipă internațională, filmările scurtmetrajului independent O lume noua, după un scenariu de Toma Peiu, bazat pe o poveste concepută de cei doi.

Primul film care se apropie de drama trăită de generația de emigranți „uitată” de manualele de istorie, O lume noua este produs de Toma Peiu, Luiza Pârvu și Adriana Răcășan (coproducător).

Decembrie 1907. La 20 de ani, Anna Ciotloș călătorește însărcinată dintr-un sat din Transilvania natală până în SUA, în vestul statului Pennsylvania, pentru a- și întâlni soțul, pe Pavel. La destinație o așteaptă vărul acestuia, Petru, cizmarul satului lor.

Măcinat de conflictul dintre propriile sentimente și datoria morală, Petru încearcă să o protejeze pe Anna, amânând să-i transmită o veste care îi va schimba viața pentru totdeauna. Un pretins prieten se interesează de soarta Annei și sentimentele lui Petru față de ea. Lumea Nouă nu e doar un tărâm al promisiunilor, ci și unul al capcanelor.

O poveste reală şi O lume noua

Povestea spusă de filmul O lume noua are ca sursă de inspirație evenimente reale din familia scenaristului, astăzi puțin cunoscute publicului larg, din România sau SUA: la început de secol XX, sute de mii de români din Transilvania au emigrat în Statele Unite, atrași de mirajul unei țări primitoare, care promitea să ofere libertate, beneficii considerabile și șansa unui nou început, indiferent de originea socială, naționalitate sau nivelul de școlarizare.

Dintre cele două milioane de emigranți din Austro-Ungaria ajunși în SUA între 1900 și 1910, câteva zeci de mii de maghiari, români, sârbi, croați au căutat locuri de muncă în minele de cărbuni din Pennsylvania, asumându-și riscuri astăzi greu de conceput.

Astfel, numai în decembrie 1907, în minele de cărbuni de pe coasta de Est a SUA și-au pierdut vietile aproximativ 900 de emigranți, îngropați în galerii de mină construite precar, fără ventilație și fără norme elementare de siguranță.

O lume noua, Luiza_Parvu

Luiza Pârvu regizează filmul O lume noua

Născută în 1986 și absolventă a Facultății de Film din cadrul UNATC I.L. Caragiale, Luiza Pârvu a regizat până in prezent mai multe scurtmetraje. Trei dintre acestea, My Baby (2013), Draft 7 (2011), Aniversarea (2010), scrise și produse alături de Toma Peiu, au fost prezentate la peste 80 de festivaluri și evenimente de film din țară și străinătate. În 2012, Luiza Pârvu a fost nominalizată la Premiul Gopo Tânără Speranță pentru regia filmului Draft 7.

Filmările scurtmetrajului O lume noua se vor desfăşura la jumătatea lunii noiembrie 2013, în New York. Din echipa internaţională a filmului fac parte directorul de imagine Shan Jin (China); sunetistul Rezwan Shariar Sumit (Bangladesh); inginerii de lumini Cenk Erturk (Turcia) și Woonjae Park (Coreea de Sud), Erin Vassilopoulos (SUA), dar si scenografele românce Lulu Petrescu și Adriana Răcășan.

Foto credit: O lume noua

15
/04
/13

Scurtmetrajul „Și viii plâng”/ „Os Vivos Tambem Choram” / „The Living Cry Too”, regizat de Basil da Cunha a fost desemnat marele câștigător al celei de-a șaptea ediții a Festivalului Internațional de Film NexT.

05
/04
/13

„O bucată mărunţită de viaţă“, astfel descria „The Hollywood Reporter“ drama regizată de Radu Muntean, „Marţi, după Crăciun“, care va fi difuzată în premieră de Pro Cinema sâmbătă, 6 aprilie, de la ora 22.00, la „CineTePrinde“, emisiune prezentată de Cristian Tudor Popescu.

04
/04
/13

După un adevărat tur de forță al echipei „Poziția copilului“ în România, un turneu care a numărat peste 20 de orașe și 35 de săli de cinema, cel de-al treilea lungmetraj al regizorului Călin Peter Netzer participă în calitate de invitat de onoare la unele dintre cele mai prestigioase festivaluri internaționale.

04
/04
/13

CRONICĂ DE FILM În „The Gatekeepers“, şase foşti şefi ai agenţiei de securitate israeliene Shin Bet fac confesiuni brutal şi oarecum inexplicabil de sincere cu privire la acţiunile organizaţiei pe care au condus-o. Filmul va fi proiectat astăzi, de la ora 16.00, la Cinema Studio