„O noapte furtunoasă”, în a doua zi de Paşte, la TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-noapte-furtunoasa-in-a-doua-zi-de-paste-la-tvr-1/

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:10, urmăriţi pe TVR 1 „O noapte furtunoasă”. În luna mai, Casa de Producţie a pregătit alte producţii nominalizate la premiile UNITER în categoria „Cel mai bun spectacol de teatru TV”

Un articol de Petre Ivan|24 aprilie 2019

Duminica Paştelui este o zi în care Lumina Sfântă a Învierii ne aduce împreună, o zi dedicată întâlnirii cu familia şi cu cei dragi. În spiritul semnificaţiei sărbătorii, TVR nu va difuza niciun spectacol pe canalele consacrate, dedicând spaţiul de emisie programelor cu tematică pascală.

În schimb, tot sub genericul Teatrul Național de Televiziune, TVR 1 a programat în a doua zi de Paşte, adică luni, 29 aprilie, la ora 21:10, „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale , spectacol montat în anul 1984 de Sorana Coroamă-Stanca.

Pentru a compensa absenţa de pe micul ecran din acest sfârşit de săptămână, în luna mai, vă invităm să urmăriţi un grupaj de titluri – producții proprii – nominalizate la premiile UNITER în categoria „Cel mai bun spectacol de teatru TV” :

4 mai 2019, ora 20.00 – APOSTOLUL BOLOGA

5 mai 2019, ora 20.00 – CIRCUL MATTEO

6 mai 2019, ora 20.00 – DEZERTORUL

O noapte furtunoasă, de I.L. Caragiale

O comedie spumoasă, o distribuţie de zile mari: Octavian Cotescu, Mitică Popescu, Valeria Seciu, Dan Condurache, Tora Vasilescu, Horaţiu Mălăele, Stelian Nistor, Doru Ana, Mimi Enăcescu, Romulus Dumitrescu, Mircea Dumitru, Eugenia Ardeleanu.

Decoruri: Dumitru Georgescu

Scenariul şi regia artistică: Sorana Coroamă-Stanca

Lucrare de debut în dramaturgia lui I.L. Caragiale, cu valoarea unei excelente comedii de moravuri, aduce în scenă o intrigă între trei personaje centrale: Un soţ gelos şi preocupat de „onoarea lui de familist”, o soţie romanţioasă şi omul de încredere al stăpânului.

„Noaptea… a fost o experienţă fantastică şi îmbogăţitoare, pentru că jucam cu profesorul meu Cotescu, pentru că jucam lângă unii dintre cei mai importanţi actori ai ţării, Vali Seciu, Mitică Popescu, pentru că jucam alături de colegii mei fruntaşi, Dan Condurache, Tora Vasilescu, Stelică Nistor, pentru că jucam în regia unei frumoase şi drepte femei, Sorana Coroamă. Pentru acea clipă de împreunare, mulţumesc încă o dată destinului”, spune Horaţiu Mălăele, unul dintre actorii care au făcut din acest spectacol un regal teatral.

La primele reprezentaţii din anul 1879, piesa „O noapte furtunoasă” a fost întîmpinată la Teatrul Naţional din Bucureşti cu aplauze, dar şi cu huiduieli venite din partea unor indivizi care considerau că autorul – I.L.Caragiale – ar fi atacat, prin textul său, Garda Cetăţenească.

Toate-s vechi şi noi sunt toate, o poveste cu iţe încurcate, o situaţie de viaţă în care ne-am putea regăsi cu toţii şi astăzi, ca şi acum 100 de ani.

Foto: O noapte furtunoasă – facebook

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.