O nouă expoziție la MNAR: „Corneliu Baba. Confesiuni. 1944-1965”
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-noua-expozitie-la-mnar-corneliu-baba-confesiuni-1944-1965/

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită, în perioada 2 noiembrie 2018- 28 februarie 2019, la expoziţia „Confesiuni. 1944-1965” dedicată lui Corneliu Baba, unul din marii maeştri ai şcolii româneşti de pictură.

Un articol de Liliana Matei|28 octombrie 2018

Deschisă la parterul Galeriei Naționale, expoziția este prilejuită de apariția volumului cu același titlu publicat prin grija doamnei Maria Albani, executorul testamentar al pictorului.

Expoziția Confesiuni, prima deschisă la MNAR după marea retrospectivă din 1997, reunește peste 70 de lucrări din patrimoniul MNAR și din colecția artistului, unele dintre ele inedite, precum și câteva fotografii din arhiva de familie. Selecția urmărește firul evocărilor și mențiunilor din volumul cu iz de jurnal personal privitoare la preocupările artistice ale pictorului într-o perioadă care corespunde primelor decenii ale regimului comunist din România. Deși artistul începe să scrie aceste mărturii în 1944, referirile acoperă și amintiri din copilăria sa. Este de altfel prima dată când lucrări din copilărie și din anii de școală sunt incluse într-o expoziție de asemenea anvergură, alături de picturi și desene din perioada de deplină maturitate a artistului.

Atât Confesiunile cât și desenele și picturile din această perioadă arată preocuparea lui Baba pentru tot ce ține de specificul limbajului plastic: ecleraj, echilibrarea volumelor, expresivitate cromatică. Artistul ocolește orice referire directă la conţinutul de idei impus de regimul politic în deceniile „realismului socialist”, propriul realism constituind un avantaj bine pus în valoare, Baba protejându-se astfel, măcar parțial, de ingerințele ideologice ale perioadei.

Curatori: Monica Enache, Maria Muscalu Albani

2 noiembrie 2018 – 28 februarie 2019

Galeria Națională – parter

Program de vizitare: miercuri-duminică, orele 10.00 -18.00

Prețul biletului de acces: 10 lei

Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

Foto sus: Tudor Arghezi și soția, tablou de Corneliu Baba, 1951

27
/11
/13

Art in Bucharest și Ziarul Metropolis te invită sâmbătă, 30 noiembrie, la o plimbare prin Bucureștiul artistic. Participă la concurs și te vei putea întâlni cu sculptorul Lucian Țăran, cu artistul vizual Zoița Delia Călinescu și cu imaginile unuia dintre cei mai cunoscuți fotografi contemporani, Josef Koudelka.

22
/11
/13

,,Visare - Portretul Zettinei Urechia", de Nicolae Grigorescu, deţine recordul pentru cel mai scump desen vândut într-o licitaţie românească de artă, după ce, joi, la Licitaţia de Alb Negru organizată de casa Artmark, a fost adjudecat cu suma de 11.000 de euro, dublul preţului de pornire.

15
/11
/13

Pictura monumentală „Carolus Magnus”, realizată de pictorul român din Germania Emil Ciocoiu, a fost prezentată publicului, în premieră mondială, în cadrul expoziţiei retrospective a artistului, desfăşurată la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

11
/11
/13

Marți, 12 noiembrie, de la ora 19.00, la Institutul Francez, Sala Elvire Popesco, are loc lansarea albumului Sonoro Conac, care cuprinde lucrările fotografului Șerban Mestecăneanu și texte scrise de Luiza Zamora, cu un concept grafic semnat de Corina Duma.

23
/10
/13

După o premieră furtunoasă la început de lună, Camera 0001|FABRICA DE VISE revine cu două reprezentaţii sâmbătă şi duminică, pe 26 şi 27 octombrie, de la ora 20.00 la Centrul Naţional al Dansului, Sala Stere Popescu (Bd. Mărăşeşti 80-82).