O nouă galerie de artă în București: Estopia
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-noua-galerie-de-arta-in-bucuresti-estopia/

Un nou an, o nouă galerie de artă contemporană în Bucureşti. Galeria Estopia a deschis spaţiul din strada Bocşa nr. 5, cu expoziţia „Fractured Realities”, de Andrada Feşnic.

Un articol de Liliana Matei|25 ianuarie 2019

Fondată de Claudio Scorretti și Irina Ungureanu, Estopia propune un spațiu proaspăt de confluență între artiști români și internaționali, o platformă a dialogului permanent cu cele mai recente practici artistice contemporane. Cu o experiență de peste un deceniu în organizarea de expoziții în special cu artiști români și din zona Europei de Est, completată, în ultimii ani, de realizarea a peste 10 proiecte de artă contemporană pentru Imago Mundi – Luciano Benetton Collection, cei doi fondatori ai galeriei revin pe scena bucureșteană cu proiectul Estopia – un manifest pentru Est ca fenomen artistic creativ și pentru oportunități concrete de acces către piața artistică internațională. Fondat în 2009 ca D’Ancona Budis Art Gallery, spațiul a primit în 2018 un nou nume, Estopia, odată cu cooptarea lui Edwin Scorretti în direcția artistică a galeriei.

Pe 17 ianuarie, Estopia dă startul primului proiect pe agenda galeriei: Estopia Young, un spațiu special dedicat promovării artiștilor din noua generație. Vernisajul primei expoziții, Fractured Realities, aduce în atenție cea mai recentă serie de lucrări a Andradei Feșnic, pentru care pictura echivalează cu un veritabil teren experimental unde straturile suprapuse, efectul de colaj realizat pictural și descompunerea atent orchestrată a elementului figurativ definesc un profil artistic marcat vizual de Școala de la Cluj, de unde provine artista, dublat, în același timp, de o clară direcție proprie.

Decupaje de realitate, sau, mai degrabă, puzzle-uri din care par să lipsească piese enigmatice: pânzele Andradei Feșnic invită spectatorul într-un complicat labirint de realități suprapuse. Ochiul fuge de la un detaliu la altul și descoperă, uluit, că, dincolo de pojghița subțire a unei suprafețe, se ascund noi și noi realități fluide, angajate într-un joc nesfârșit și oniric, aproape, al perspectivelor.

Realitatea, crede Andrada Feșnic, nu se află sub cupola unui adevăr unic, iar artistul e dator să sugereze doar pistele pe care vrea să își trimită privitorul, fără direcții prestabilite. Peisaje interioare sau spații ale coexistenței între memorie, vis, utopie, absurd și ceea ce în mod convențional numim realitate: astfel se prezintă lucrările Andradei Feșnic. Cât despre tehnica de realizare a acestui insolit colaj vizual de spații suprapuse, decupate și derivate unele din altele, ea descrie siguranța unei artiste stăpână pe propria mână și viziune.

Andrada Feșnic s-a născut în 1987 la Cluj-Napoca, unde trăiește și lucrează. A studiat pictura la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, unde a obținut licența și, recent, masteratul. În 2015 a beneficiat de o bursă de studii la Central Saint Martins, University of the Arts London. Centrul de Interes din Cluj-Napoca a găzduit în 2018 expoziția personală Aftermath a artistei, în A+ Project Space. Andrada Feșnic și-a prezentat lucrările într-o serie de expoziții de grup și proiecte internaționale, printre care Performing the Unconscious, Freud Museum, Londra, 2015, desfășurată pe durata bursei de studii la University of the Arts London.

Andrada Feșnic, Fractured Realities

17 ianuarie – 15 februarie 2019

Curator: Irina Ungureanu

Graphic design: Theodor Moise

Estopia Art Gallery (Strada Bocșa nr. 5, sector 2, București. Galeria se află la câteva minute de străzile Batiște, Armenească, Maria Rosetti și 15 minute de mers pe jos de la Piața Univeristății și stația de metrou Universitate).

25
/07
/16

București Mall prezintă expoziția Instalart/ Obiect/ 004, ce reunește șase proiecte de design destinate mediului urban, realizate de cunoscuți designeri și arhitecți români. Expoziția, lansată în cadrul unui vernisaj pe 21 iulie, rămâne la București Mall până pe 9 august, când se va muta în Plaza România, pentru alte 3 saptamani.

22
/07
/16

O expoziţie de fotografii intitulată “Pe urmele eroilor din Primul Război Mondial” va fi organizată, în perioada 25-31 iulie, de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, în foaierul Sălii Eforie a Cinematecii Române. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări prilejuite de aniversarea împlinirii unui secol de la intrarea României în prima conflagraţie mondială. Intrarea este liberă.

08
/07
/16

Sâmbată și duminică, pe 16 și 17 iulie, cele mai înverzite locuri din centrul capitalei, Grădina Verona, J’ai Bistrot și Grădina Sticlarilor, se deschid pentru publicul din oraș cu activități informative și reacreative, produse și meșteri care manifestă alternativa organică a vieții de oras: ORGANIC DAYS – festival de trai simplu, frumos și sănătos.

30
/06
/16

Două lucrări ale românului Adrian Ghenie au fost vândute, zilele trecute, cu o sumă totală care depășește 2 milioane de lire sterline, în cadrul unei licitații de artă contemporană organizate de Casa Sotheby's din Londra.

29
/06
/16

În campania de susținere a subscripției naționale pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși „Cumințenia pământului” se implică, începând de astăzi, trei celebrități de calibru din sportul românesc: Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi și Ilie Năstase. Celor trei legende li se alătură în acest demers vedeta de televiziune Virgil Ianțu

27
/06
/16

Noul proiect cinematografic al lui Radu Jude, un documentar dedicat colecției Costică Acsinte , combină aproximativ 2000 de fotografii din cele 7500 ale colecției lui Acsinte și diverse materiale din Arhiva Națională de Filme și din Arhiva Societății Române de Radiodifuziune. Născut la 4 iulie 1897, în comuna Perieți, județul Ialomița, Costică Acsinte este unul din eroii Primului Război Mondial.

27
/06
/16

În urmă cu un secol, în noaptea de 27 spre 28 iunie (1916), în camera-atelier de la parterul casei sale de pe actuala stradă Mendeleev, se stingea din viaţă pictorul Ştefan Luchian. Era casa pe care reuşise să o cumpere din banii câştigaţi de pe urma profesiei sale de „proletar al penelului” sau de „zugrav” după cum singur se definea.

24
/06
/16

"Femme Assise" (1909), una dintre primele picturi cubiste ale lui Pablo Picasso, s-a vândut, zilele trecute, cu suma de 43,2 de milioane de lire sterline (63,4 milioane de dolari) în cadrul unei licitații organizate de casa Sotheby's din Londra, cu aproape 20 de milioane de dolari mai mult decât estimarea inițială

21
/06
/16

Obiecte de artă realizate de Kurt Cobain, precum şi obiecte personale, vor fi expuse într-un viitor turneu al unei expoziţii dedicate acestuia. Arta lui Kurt Cobain a apărut pentru prima oară în documentarul din 2015 "Cobain: Montage of Heck", al cărui producător executiv a fost Frances Bean.

20
/06
/16

Beat-boxerul cu cele mai multe vizualizări pe Facebook, cel mai mare colecționar de costum popular din România, un campion mondial de tir, cea mai veselă trupă ska ucrainiană și cele mai iscusite meșterițe de la Săpânța, cu toții au fost prezenți la prima ediție Street Delivery din Baia Mare, un eveniment care a reunit, vreme de trei zile, cele mai noi generații de makeri din industriile creative și cei mai buni meșteșugari, artiști, comercianți, manufacturieri sau chibiți din Maramureș.

17
/06
/16

Începând cu 23 iunie 2016, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București va deschide în sediul din Gabroveni o expoziție inedită, dedicată aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

15
/06
/16

În anul în care se împlinesc 400 de ani de la moartea scriitorilor William Shakespeare, și Miguel de Cervantes, Noaptea Institutelor Culturale (24 iunie) include un spectacol de teatru după sonetele lui Shakespeare, proiecții, lecturi și o dezbatere dedicate marelui dramaturg britanic, o expoziție de benzi desenate și de ilustrație pornind de la o piesă scrisă de Cervantes, precum și un spectacol-lectură bazat pe fragmente din „entremeses" ale îndrăgitului scriitor spaniol.