O nouă librărie în centrul Bucureștiului – Humanitas Magheru & magazin japonez Takumi
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-noua-librarie-in-centrul-bucurestiului-humanitas-magheru-magazin-japonez-takumi/

O nouă librărie îi aşteaptă pe iubitorii cărţii în centrul Bucureştiului, cu 30.000 de cărţi şi sute de produse de artizanat japonez: Librăria Humanitas Magheru & magazin japonez Takumi. Librăria Humanitas Magheru & magazin japonez Takumi s-a deschis în 12 aprilie pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, nr. 36.

Un articol de Petre Ivan|13 aprilie 2017

„150 de metri pătrați transformați spectaculos, pe un bulevard care are acum o șansă în plus să își recupereze poziția centrală în preferințele noastre culturale. O librărie în care găsiți 30.000 de cărți și un magazin cu o colecție, unică în România, de obiecte japoneze artizanale, funcționând împreună într-un spațiu cursiv, în care variațiile provin mai ales din culorile și formele produselor”, anunță cei de la Humanitas.

Vitrinele de pe latura Takumi amintesc de grădinile japoneze, cu fundalul lor de nisip alb. Texte vechi, scrise cu pictograme kanji de Ștefan Liiceanu, decorează trei dintre pereți. Între ele este și Sutra inimii, foarte iubită în Japonia, recitată dimineața, înainte de plecarea spre templu sau în pelerinaj.

Ce înseamnă pentru artistul Mihail Coșulețu, cel care a creat conceptul de design, Librăria Humanitas Magheru & Magazin japonez Takumi:

Dupa ce am studiat cărți, albume, caligrafie și tot ce am putut găsi despre dispunerea corpurilor într-un spațiu japonez, am ajuns în fața unei dileme: existau două moduri de a fi ale acelorași oameni. Pe de o parte mă întâlneam cu bine-cunoscuta austeritate a spațiilor lor de locuit, cu lipsa lucrurilor mai degrabă decât cu prezența lor. Pe scurt, o întreagă atmosferă a simplității. Pe de altă parte, exista inflația dusă la extrem a unui magazin japonez tipic, cu toate exponatele la vedere, fără nici un centimetru pătrat lăsat neinvadat de obiecte. În noua noastră librărie am combinat cele două dimensiuni. Mobilierul, pereții și tavanul sunt menite să aducă liniște, calm, sobrietate, să nu iasă în evidență în defavoarea obiectelor expuse. Explozia de culori și forme o vor asigura cărțile și obiectele, care par că au ocupat cu totul spațiul. – Mihail Coșulețu, artist

 

Totul este despre cărți, obiecte și ambianța lor, una atât de exotică încât pare că ne-a fost dăruită de o altă specie de oameni.

Primii vizitatori au fost, cu o zi înainte de deschiderea oficială, scriitori, jurnaliști și bloggeri. Așa că, la raftul cu autograf de la intrare, găsiți acum exemplare de cărți și audiobook-uri semnate de Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, Oana Pellea, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Doina Ruști, Vlad Zografi, Sabina Fati, Tatiana Niculescu, Ana Barton, Teodor Baconschi, Andreea Răsuceanu, Tania Radu, Camelia Cavadia, Marian Voicu, Simona Antonescu, Cătălin Avramescu, Marius Constantinescu, Iulian Tănase, Cosmin Ciotloș, Octavian Pantiș, Cezar Paul Bădescu, Ciprian Măceșaru și Cosmin Perța. Scriitori și titluri noi se vor adăuga în fiecare săptămână.

Noua librărie este deschisa de luni până sâmbătă între 10.00 și 21.00, iar duminica de la 10.00 la 17.00.

2. Spatiu Takumi 3. Spatiu librarie partial 4. Detaliu pisicute cu noroc 5. Carti cu autograf 6. Vitrinele cu nisip alb 1. Ioana Parvulescu si Mircea Cartarescu autografe

Foto: Humanitas Magheru & magazin japonez Takumi – Radu Sandovici

 

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.