O seară neașteptată pe scena Sălii Radio cu un duel Stradivarius versus Guarneri
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-seara-neasteptata-pe-scena-salii-radio-cu-un-duel-stradivarius-versus-guarneri/

Cea de-a doua ediţie a Festivalului VIORI DE COLECŢIE la Sala Radio se desfăşoară între 8 şi 12 aprilie, cinci zile de sărbătoare care înseamnă trei recitaluri şi două concerte.

Un articol de Andrada Văsii|9 aprilie 2013

Cea de-a doua ediţie a Festivalului VIORI DE COLECŢIE la Sala Radio se desfăşoară între 8 şi 12 aprilie, cinci zile de sărbătoare care înseamnă trei recitaluri şi două concerte.

Din motive independente de voinţa organizatorilor recitalul de marţi, 9 aprilie, cu violonistul Gabriel Croitoru  şi pianistul VALENTIN GHEORGHIU se înlocuieşte cu o surpriză şi anume întâlnirea a două viori de colecţie: Guarneri del Gesù (1731) – supranumită “Catedrala” şi Stradivarius (1694) mânuite de cei doi mari violonişti ce s-au „duelat” deja de două ori pe scenele din România: Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru.

Un duel cu tradiție

Cele două ediţii ale turneului Duelul Viorilor au umplut până la refuz sălile de concert din toată ţara, dovedind admiraţia şi respectul publicului pentru sunetul extraordinar al viorilor, dar mai ales pentru măiestria celor doi mari instrumentişti care le pun şi mai mult în valoare.

Vioara Stradivarius este construită de celebrul lutier italian în 1694, iar instrumentul este pus la dispoziția lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw – Amsterdam, al cărei concertmaestru este de șase ani. Vioara Guerneri del Gesu, datată 1730, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu, este pusă la dispoziția violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Național ”George Enescu”, în patrimoniul căruia se află.

Recitalul de pe 9 aprilie, de la Sala Radio, va fi o avanpremieră a frumoasei şi amicalei întreceri artistice – Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri, care ajunge în 2013 la a treia ediţie.

Cei doi violonişti vor interpreta: N. Paganini: Capriciul nr. 23 (Liviu Prunaru), Fr. Kreisler: Recitativ și Scherzo (Gabriel Croitoru), L. Berio: Duetul nr. 1 în sol minor (Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru), S. Prokofiev: Sonata pentru doua viori, op. 56 (Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru), L. Sphor: Duetul nr. 2 (Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru).

O carieră bogată

Peste o mie de apariţii scenice în ţară şi străinătate înseamnă o carieră bogată pentru violonistul GABRIEL CROITORU, prof. univ. dr la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Filarmonicii « Paul Constantinescu » din Ploieşti (din 1987) şi membru al Cvartetului de Stat « Transilvan » – Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes ş.a.

Foto credit: Virgil Oprina

17
/08
/15

Gigi Căciuleanu va dansa din nou, pe scena pe care a debutat cu 50 de ani în urmă, în noua sa creație coregrafică, „UN MINUT DE DANS sau UF !!!”. Premiera spectacolului va avea loc pe 5 și 6 septembrie, orele 20.00, la Teatrul Mic și va fi prezentată în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

14
/08
/15

Pianistul Daniel Ciobanu va concerta, în data de 14 august, pe scena Bisericii St James, o foarte frecventată adresă muzicală situată pe celebrul bulevard londonez Piccadilly, în debutul unei serii de recitaluri pe care Institutul Cultural Român din Londra o va organiza aici în următoarele luni în colaborare cu mai mulți promotori britanici.

14
/08
/15

Patru discuri cu muzică clasică, apărute pe parcursul acestei veri, așteaptă să fie descoperite și de publicul românesc: printre numele prezente pe copertele lor figurează și muzicieni care au fost de-a lungul timpului invitați în Festivalul Enescu, unii dintre ei, protagoniști chiar anul acesta.

12
/08
/15

În Ţara Făgăraşului, în mijlocul naturii, pe o pârtie de schi desprinsă parcă dintr-o poveste şi înconjurată de pădure, are loc un festival ca de basm numit simplu: In Transylvania ( 20-23 august).

12
/08
/15

Numele sopranei Valentina Naforniţa, noua vedetă a Operei de Stat din Viena, se regăseşte anul acesta în selecţia oficială a Festivalului de la Edinburgh, unul dintre cele mai mari festivaluri din lume dedicate artelor (teatru, dans, muzică şi literatură).

10
/08
/15

Cea de-a V-a ediţie a evenimentului „Salonul de Carte şi Muzică“ se va desfăşura la Sinaia, în perioada 12-15 august. Invitatul special al evenimentului va fi Departamentul pentru Relaţii Interetnice, care va aduce produse culturale din partea a 16 comunităţi etnice din România - bulgari, croaţi, greci, germani, evrei, italieni, mecedoneni, polonezi, ruteni, romi, ruşi-lipoveni, sârbi, tătari - turco-musulmani, turci, maghiari şi ucraineni.

10
/08
/15

Marți, 18 august, de la ora 20.30, are loc un concert din cadrul seriei SoNoRo Conac, la Muzeul Național "George Enescu" din București. Din program: Bach, Mozart, Enescu. Evenimentul cultural este și unul caritabil, pentru că fondurile strânse îi voi ajuta pe copii din județul Mureș.