O seară neașteptată pe scena Sălii Radio cu un duel Stradivarius versus Guarneri
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-seara-neasteptata-pe-scena-salii-radio-cu-un-duel-stradivarius-versus-guarneri/

Cea de-a doua ediţie a Festivalului VIORI DE COLECŢIE la Sala Radio se desfăşoară între 8 şi 12 aprilie, cinci zile de sărbătoare care înseamnă trei recitaluri şi două concerte.

Un articol de Andrada Văsii|9 aprilie 2013

Cea de-a doua ediţie a Festivalului VIORI DE COLECŢIE la Sala Radio se desfăşoară între 8 şi 12 aprilie, cinci zile de sărbătoare care înseamnă trei recitaluri şi două concerte.

Din motive independente de voinţa organizatorilor recitalul de marţi, 9 aprilie, cu violonistul Gabriel Croitoru  şi pianistul VALENTIN GHEORGHIU se înlocuieşte cu o surpriză şi anume întâlnirea a două viori de colecţie: Guarneri del Gesù (1731) – supranumită “Catedrala” şi Stradivarius (1694) mânuite de cei doi mari violonişti ce s-au „duelat” deja de două ori pe scenele din România: Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru.

Un duel cu tradiție

Cele două ediţii ale turneului Duelul Viorilor au umplut până la refuz sălile de concert din toată ţara, dovedind admiraţia şi respectul publicului pentru sunetul extraordinar al viorilor, dar mai ales pentru măiestria celor doi mari instrumentişti care le pun şi mai mult în valoare.

Vioara Stradivarius este construită de celebrul lutier italian în 1694, iar instrumentul este pus la dispoziția lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw – Amsterdam, al cărei concertmaestru este de șase ani. Vioara Guerneri del Gesu, datată 1730, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu, este pusă la dispoziția violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Național ”George Enescu”, în patrimoniul căruia se află.

Recitalul de pe 9 aprilie, de la Sala Radio, va fi o avanpremieră a frumoasei şi amicalei întreceri artistice – Duelul viorilor – Stradivarius versus Guarneri, care ajunge în 2013 la a treia ediţie.

Cei doi violonişti vor interpreta: N. Paganini: Capriciul nr. 23 (Liviu Prunaru), Fr. Kreisler: Recitativ și Scherzo (Gabriel Croitoru), L. Berio: Duetul nr. 1 în sol minor (Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru), S. Prokofiev: Sonata pentru doua viori, op. 56 (Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru), L. Sphor: Duetul nr. 2 (Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru).

O carieră bogată

Peste o mie de apariţii scenice în ţară şi străinătate înseamnă o carieră bogată pentru violonistul GABRIEL CROITORU, prof. univ. dr la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist-concertist al Filarmonicii « Paul Constantinescu » din Ploieşti (din 1987) şi membru al Cvartetului de Stat « Transilvan » – Cluj-Napoca. A cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes ş.a.

Foto credit: Virgil Oprina

24
/01
/23

Luni, 30 ianuarie, de la ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea” din sediul de pe str. Matei Voievod, nr. 75-77, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători 73 ani de existență.

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

11
/01
/23

The Strizzers sunt o trupă de rock alternativ din București, care își invită ascultătorii să exploreze alături de ei un nou concept – rockul urban.

06
/01
/23

Tenorul Rolando Villazón este invitatul special al celor două reprezentații ale spectacolului „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, în regia lui Andrei Șerban, conducerea muzicală Ciprian Teodorașcu, de pe scena Operei Naționale București. Reprezentațiile vor avea loc joi, 12 ianuarie, și sâmbătă, 14 ianuarie, ora 18:30.