Oamenii de cultură, despre Dinu Cocea
https://www.ziarulmetropolis.ro/oamenii-de-cultura-despre-dinu-cocea/

Dispariţia regizorului Dinu Cocea a adus tristeţe în sufletele artiştilor din România, mulţi dintre aceştia având ocazia să lucreze cu “părintele filmelor cu haiduci”.

Un articol de Petre Ivan|28 decembrie 2013

Dispariţia regizorului Dinu Cocea a adus tristeţe în sufletele artiştilor din România, mulţi dintre aceştia având ocazia să lucreze cu “părintele filmelor cu haiduci”.

„A creat un gen al filmelor cu haiduci, care funcţionau la fel de bine şi în România şi în afara ei.

Făcea parte dintr-o familie de mari artişti, ceea ce s-a simţit tot timpul, şi deşi plecase de mulţi ani la Paris, din când în când venea cu mare plăcere în România şi îi plăcea teribil să se întâlnească cu publicul, cu cinefilii”, a declarat Irina Margareta Nistor.

„Nu am lucrat cu domnia sa, dar îl cunosc ca pe unul dintre marii regizori de film, cel care a realizat multe filme de succes, cu o tematică ce a avut un impact foarte mare la marele public spectator.

Regret foarte mult dispariţia domniei sale şi ne înscriem pe linia dispariţiei unor mari personalităţi în ultimii ani, oameni care cu greu vor putea fi înlocuiţi. Dumnezeu să-l odihnească!”, a spus, la rândul său, Alexandru Arşinel.

Dinu Cocea

Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum „Haiducii lui Şaptecai”, „Zestrea Domniţei Ralu” şi „Săptămâna Nebunilor”, a decedat, pe 26 decembrie, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris, a declarat, pentru Mediafax fiica artistului, Oana Cocea.

Distinsul regizor a încetat din viată într-un spital din Paris, în urma unei insuficienţe cardiace. El a decedat pe 26 decembrie, însă familia a dorit să facă publică informaţia mai târziu pentru a o menaja pe soţia acestuia, Puşa Cocea.

„Conservase un spirit optimist şi până în ultima clipă proiecta noi realizări profesionale”, a declarat Oana Cocea, fiica regretatului artist.

Dinu Cocea s-a stabilit în România în ultimii ani, însă îşi petrecea timpul între Bucureşti şi Paris.

Foto: Dinu Cocea – Cinemagia

15
/04
/13

Scurtmetrajul „Și viii plâng”/ „Os Vivos Tambem Choram” / „The Living Cry Too”, regizat de Basil da Cunha a fost desemnat marele câștigător al celei de-a șaptea ediții a Festivalului Internațional de Film NexT.

05
/04
/13

„O bucată mărunţită de viaţă“, astfel descria „The Hollywood Reporter“ drama regizată de Radu Muntean, „Marţi, după Crăciun“, care va fi difuzată în premieră de Pro Cinema sâmbătă, 6 aprilie, de la ora 22.00, la „CineTePrinde“, emisiune prezentată de Cristian Tudor Popescu.

04
/04
/13

După un adevărat tur de forță al echipei „Poziția copilului“ în România, un turneu care a numărat peste 20 de orașe și 35 de săli de cinema, cel de-al treilea lungmetraj al regizorului Călin Peter Netzer participă în calitate de invitat de onoare la unele dintre cele mai prestigioase festivaluri internaționale.

04
/04
/13

CRONICĂ DE FILM În „The Gatekeepers“, şase foşti şefi ai agenţiei de securitate israeliene Shin Bet fac confesiuni brutal şi oarecum inexplicabil de sincere cu privire la acţiunile organizaţiei pe care au condus-o. Filmul va fi proiectat astăzi, de la ora 16.00, la Cinema Studio