Oedipe, de George Enescu, deschide stagiunea 2015-2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/oedipe-de-george-enescu-deschide-stagiunea-2015-2016/

Cu prilejul conferinţei de toamnă a reţelei internaţionale Opera Europa care se desfăşoară la Bucureşti în perioada 18 – 21 noiembrie 2015, pe scena Operei Naţionale Bucureşti va avea loc, pe 20 noiembrie, premiera spectacolului ,,Oedipe” de George Enescu, în regia Valentinei Carrasco.

Un articol de Petre Ivan|20 noiembrie 2015

La fiecare nouă montare, opera ,,Oedipe” reprezintă o provocare pentru creatori, care au de îndeplinit misiunea de a reda tragedia lui Sofocle, o poveste cu o vechime de peste două milenii, transpusă în muzică de George Enescu.

Pentru noua producţie de la Opera Naţională Bucureşti, regizoarea Valentina Carrasco şi echipa sa încearcă să îmbine atmosfera de tragedie antică pe care o aduce cu sine povestea lui Oedip, un personaj condamnat la confruntarea cu adevărul, cu ideea că o asemenea poveste se poate petrece indiferent de epocă şi de spaţiu geografic.

În concepţia regizoarei, personajul principal din operă este într-un exil etern, care îl transportă în spaţii diverse, dominate însă de simbolul propriului său destin, exprimat din punct de veOedipedere vizual prin dune de nisip.

În spectacol, nisipul, omniprezent, reprezintă, în fiecare scenă, scurgerea timpului, în acelaşi timp imposibilitatea personajelor de a se opune unei forţe exterioare care le domină existenţa, o forţă negativă care se strecoară prin orice, deranjează, ascunde, dar şi dezvăluie.

La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla dirijorul Adrian Morar, iar pe scenă alături de artiștii instituției va fi prezent în seara premierei baritonul Davide Damiani în rolul titular.

,,Oedipe” de George Enescu – INFO

PREMIERĂ

Vineri, 20 noiembrie, ora 18.30

Tragedie lirică în patru acte de George Enescu

Libretul de Edmond Fleg

Dirijor : Adrian Morar

Regia : Valentina Carrasco

Decoruri : Blanca Añón

Costume : Barbara Del Piano

Video : Esterina Zarrillo

Lighting design : Peter Van Praet

Maestru de cor : Stelian Olariu

Distribuție:

Oedipe – Davide Damiani (invitat)

Davide Damiani, în Oedipe,

Davide Damiani, în Oedipe,

Tiresias – Horia Sandu

Creon – Dan Indricău

Păstorul – Liviu Indricău

Marele Preot – Marius Boloş

Phorbas – Florin Simionca

Paznicul – Mihnea Lamatic

Tezeu – Vicenţiu Ţăranu

Laios – Lucian Corchiş

Iocasta – Sidonia Nica

Sfinxul – Sorana Negrea (debut)

Antigona – Ala Cheptini (debut)

Meropa – Antoaneta Bucur (debut)

O femeie tebană – Zoica Şohterus

și

Ansamblul de Balet al Operei Naţionale Bucureşti

Foto: Oedipe  – operanb.ro

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.