La Piață. Revuluția și Oedipe, în cea de-a doua săptămână din februarie, pe scena Operei Naționale București
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-piata-revulutia-si-oedipe-in-cea-de-a-doua-saptamana-din-februarie-pe-scena-operei-nationale-bucuresti-2/

Opera Naţională Bucureşti prezintă, în cea de-a doua săptămână a lunii februarie, dipticul La piaţă. Revuluţia (format din baletul La Piaţă de Mihail Jora şi opera Revuluţia de Adrian Iorgulescu) şi opera Oedipe de George Enescu.

Un articol de Petre Ivan|6 februarie 2024

Opera Națională București prezintă, în cea de-a doua săptămână a lunii februarie, dipticul La piață. Revuluția (format din baletul La Piață de Mihail Jora și opera Revuluția de Adrian Iorgulescu) și opera Oedipe de George Enescu.

Miercuri, 7 februarie, ora 18:30, vă propunem dipticul La piață. Revuluția – format din baletul La Piață de Mihail Jora și opera Revuluția de Adrian Iorgulescu –, în regia lui Alexandru Nagy. Noutatea excepțională a acestei producții constă în faptul că Opera Națională București – susținută de Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical Ludovic Spiess si Asociația ENVIRON – a pus în scenă prima producție de operă și balet realizată din materiale reciclate. Spectacolul își propune să fie o călătorie în timp (prin cei 33 de ani care au trecut de la Revoluția din Decembrie 1989). Pornind de la ideea că o revoluție se consumă întotdeauna într-o piață publică, regizorul Alexandru Nagy și coregrafa Sandra Mavhima au reconstituit un univers dramatic care ne înfățișează propria noastră istorie recentă.

Vineri (9 februarie) și duminică (11 februarie), ora 18:00, vor avea loc două spectacole ale operei Oedipe de George Enescu. La prima reprezentație, în 1936, la Paris, Oedipe a fost considerată un punct de cotitură în istoria operei. Este unanim considerată a fi singura capodoperă de rezonanță internațională a artei lirice românești. Cu o partitură complexă și impunătoare, George Enescu a creat o fabuloasă experiență sonoră, prin care a reușit să îmbine influențe din muzica românească tradițională cu tehnici muzicale avansate ale secolului XX. Această monumentală lucrare operează cu un spectru larg de emoții și tehnici componistice, în timp ce aduce în prim-plan arhicunoscutul mit tragic al lui Oedip, într-o manieră care păstrează proaspătă, până astăzi, relevanța acestuia.

Bilete aici și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, BCR, Retele Electrice Muntenia și PPC Energy Services

Parteneri: Yokko The Fashion Store, Marelbo, Pop Cola, Phoenixmedia, Euromedia, Cocor, Băneasa Shopping City, Sansha

Partener de mobilitate: Suzuki

Parteneri media: Europa FM, Radio România Cultural, Radio România Muzical, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, România TV, Kanal D, Zile și Nopți, Agerpres, Spot Media, Ziarul Metropolis, News București, Q Magazine, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro, 9am.ro., Kudika, Garbo, CursDeGuvernare, Grupul de Presă SEMNAL, Nine O’Clock, Mediatrust

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.