Olga Tudorache şi Ştefan Iordache, în „Micii burghezi” de Maxim Gorki – la TVR 2, de la ora 19.50
https://www.ziarulmetropolis.ro/olga-tudorache-si-stefan-iordache-in-micii-burghezi-de-maxim-gorki-la-tvr-2-de-la-ora-19-50/

Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, difuzează luni, 16 iunie, de la ora 19.50, la TVR 2, un program dedicat marelui prozator şi dramaturg rus Maxim Gorki (16 martie 1868–18 iunie 1936).

Un articol de Petre Ivan|16 iunie 2014

Telespectatorii vor putea urmări, sub genericul Teatrului Naţional de Televiziune, drama „Micii burghezi” de Maxim Gorki, un spectacol din Arhiva de Aur TVR, realizat în anul 1973 de către regretata regizoare Sorana Coroamă Stanca.

Piesa are ca temă, la prima vedere, conflictul între generaţii, între părinţii Besemenov – tatăl-stăpân al familiei şi mama-prima supusă a acestuia, pe de-o parte, şi copiii lor – Tatiana, Piotr şi Nil.

Lucrurile se complică atunci când eterna înfruntare între bătrâni şi tinerieste dublată de cea între ideologiia  veche, burgheză, şi cea nouă, proletcultistă. O dramă pusă în pagină de către un scriitor de talent, din galeria marilor condeie ruseşti clasice, dar şi din cea „revoluţionară” a unei Rusii de început de secol XX.

Olga Tudorache

„Micii burghezi”, ca şi „Azilul de noapte”, a văzut lumina scenei prima oară în anul 1902, la Teatrul de Artă din Moscova, în acelaşi an în care Maxim Gorki l-a cunoscut pe Lenin.

Din distribuţia piesei realizate în versiune TV fac parte: Petre Gheorghiu, Dina Cocea, Ştefan Iordache, Tatiana Iekel, Costel Constantin, Dionisie Vitcu, Doina Tamas, Florina Cercel, Boris Ciornei, Nicolae Pomoje, Olga Tudorache, Tamara Buciuceanu. Scenografia acestei montări este semnată de Doina Levintza. Traducerea Ema Beniuc.

Foto cu Micii burghezi” de Maxim Gorki,
Olga Tudorache şi Ştefan Iordache – TVR

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.

01
/09
/23

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.

01
/09
/23

Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galatic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.

01
/09
/23

Ultima săptămână de Cinema în aer liber, care se desfășoară pe Insula Artelor din Parcul Titan, încheie sezonul de anul acesta și aduce pe marele ecran filme de luni până duminică, de la ora 20:00: un documentar, trei filme românești, trei thrillere și o comedie savuroasă.