Olivia de Havilland, 102!
https://www.ziarulmetropolis.ro/olivia-de-havilland-ultima-supravaietuitoare-a-filmului-pe-aripile-vantului/

Olivia de Havilland, cea mai longevivă actriţă din distribuţia filmului „Pe aripile vântului”, a împlinit 102 ani! Câştigătoare a premiului Oscar pentru cea mai bună actriţă în anii 1947 şi 1950, Olivia de Havilland este ultima „stea” în viaţă din epoca de aur a Hollywood-ului.

Un articol de Petre Ivan|1 iulie 2018

Chiar daca cel mai cunoscut rol al său este Melanie din cel mai de succes film din istorie, “Pe aripile vântului”, Olivia de Havilland a avut o carieră plină de reușite.  Actrița a câștigat două premii Oscar, pentru “To Each His Own” si “The Heiress”, dar și multe alte tilturi și premii.

De Havilland s-a născut in Tokyo, pe 1 iulie 1916, și s-a mutat în California cu familia. Sora ei mai mică e celebra Joan Fontaine (născuta Joan de Beauvoir de Havilland), câștigătoare a premiului Oscar pentru “Suspicion”. De altfel, cele două surori au un statut singurlar în istoria filmului, fiind singurele rude care au câștigat premiul Oscar pentru “Cea mai bună interpretare (rol principal)”

Celebrităţile simt că trebuie în continuare să se afle pe creasta valului, fără să-şi dea seama că e împotriva tuturor tuturor regulilor vieţii. Nu poţi să fii în vârf tot timpul, nu este firesc – Olivia de Havilland

Printre altele, Olivia de Havilland a reușit chiar să producă o schimbare omportantă în industria cinematografică  când  a dat in judecată studioul, Warner Bros., pentru încălcarea contractului. Actrița a câștigat procesul și de atunci există legea De Havilland, care protejează actorii de cerințele absurde ale studiourilor. Legea a permis, astfel, ca vedetele de la Hollywood să-și poată negocia contractele pentru a nu mai fi forțate să aparțină unui singur studio pentru ani de zile.

Deși nu a mai apărut la evenimente publice din anul 2011, legendara actriță continuă să ducă o existență liniștită la Paris.

Foto: Olivia de Havilland – facebook

 

27
/03
/14

Gala de deschidere a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica de marți, 8 aprilie, ora 20.00, de la Cinema Studio, aduce în România, în premieră, Diplomatie, în regia lui Volker Schlöndorff. În închidere, pe 13 aprilie, va fi proiectată superproducția regizată de Feng Xiaogang - supranumit „Spielberg al Chinei”, Back to 1942, cu Adrien Brody și Tim Robbins.

25
/03
/14

Noul său film, (pseudo)documentarul „Al doilea joc“, împinge obsesiile cineastului Corneliu Porumboiu spre o zonă extremă, aproape autodistructivă (judecat prin prisma legăturii cu publicul).

24
/03
/14

În anul în care se împlinesc 90 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai talentaţi cineaşti ai lumii, Sergei Paradjanov, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica aduce în premieră, la Bucureşti, filmul biografic Paradjanov, propunerea Ucrainei la Oscarul pentru „Cel mai bun film străin”.

24
/03
/14

Cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lung-metraj, va avea loc în perioada 26 martie – 2 aprilie 2014, la Cinema Studio, NCRR - Studioul Horia Bernea, sala Elvira Popescu și Institutul Cervantes. Programul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti.

21
/03
/14

Al doilea joc, filmul experiment al regizorului Corneliu Porumboiu, va intra în cinematografe din 4 aprilie. Pelicula prezintă meciul de fotbal dintre Dinamo şi Steaua din iarna anului 1988, arbitrat de Adrian Porumboiu, tatăl regizorului. Cei doi, tată şi fiu, revăd meciul 25 de ani mai târziu şi îl comentează din faţa televizorului.

21
/03
/14

Două filme-eveniment vor marca deschiderea și închiderea celei de-a 13-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania 2014 (TIFF 2014). Pe 30 mai, gala de deschidere aduce Philomena, de Stephen Frears, iar ]n ultima zi de TIFF, pe 8 iunie, va rula cel mai așteptat film al anului, Boyhood - Ursul de Argint pentru regie la Berlin.

21
/03
/14

Nu sunt premiile BAFTA, Cesar sau Goya, asumate ca modele, însă Premiile Gopo îşi au rostul lor, în ciuda numeroaselor probleme din firava industrie românească de film. Ziarul Metropolis şi-a desemnat favoriţii pentru cea de-a 8-a ediţie a Galei, care va avea loc luni.

20
/03
/14

Pentru cariera sa impresionantă, regizorul și directorul de imagine Nicolae Margineanu va fi omagiat în 2014 cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate. Alături de el și de Radu Beligan (Premiul pentru Întreaga Carieră), organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda și un Premiu Special, proiecționistei Elena Ciocan.

19
/03
/14

Tinerii cineaști români vor avea, pentru prima dată, o competiție dedicată lor, la Festivalul Internațional de Film NexT (3-7 aprilie). În prima ediție a Competiției naționale, 14 scurtmetraje românești dintre cele mai bune lansate în ultimul an, selecționate de criticii Irina Trocan și Andrei Rus, vor concura pentru Premiul pentru Cel mai bun film românesc și Premiul Publicului pentru film românesc. Secțiunea este prezentată de HBO România.

17
/03
/14

Cu o distribuţie de staruri cât pentru zece producţii, „The Grand Budapest Hotel”, noul film al americanului Wes Anderson, este o kino-feerie dificil de clasat, dar plăcută ochiului. Un film special, cum rar poate fi văzut pe marile ecrane.