Omar Sharif, diagnosticat cu Alzheimer
https://www.ziarulmetropolis.ro/omar-sharif-diagnosticat-cu-alzheimer/

Legendarul actor egiptean Omar Sharif, în vârstă de 83 de ani, a fost diagnosticat cu maladia Alzheimer şi face eforturi să îşi amintească unele dintre cele mai celebre filme ale sale, potrivit fiului artistului, Tarek El-Sharif.

Un articol de Petre Ivan|25 mai 2015

Fiul lui Omar Sharif a declarat într-un interviu acordat ziarului spaniol El Mundo că actorul are pierderi de memorie şi s-a retras din activitate din cauza maladiei Alzheimer de care suferă.

„Tatăl meu are Alzheimer. Este dificil de stabilit în ce stadiu este boala sa”, a declarat Tarek El-Sharif. „Este evident că starea sa de sănătate nu se va îmbunătăţi, ci va deveni din ce în ce mai rea”, a spus fiul actorului Omar Sharif, care se luptă de trei ani cu această maladie şi a ajuns chiar să confunde numele filmelor sale.

Încă ştie că este un actor faimos”, a spus Tarek El-Sharif. „Pierderile sale de memorie afectează aspecte specifice, detalii precum momentul în care a fost într-un anumit loc sau cu cine a jucat într-un anumit film – Tarek El-Sharif, fiul lui Omar Sharif.

Tarek El-Sharif a mai spus că tatăl său întreabă uneori de mama sa, actriţa Faten Hamama, uitând că aceasta a murit în luna ianuarie a acestui an.

„Sunt perioade în timpul zilei când se simte mai bine şi alte perioade în care este confuz. Unoeri mai întreabă de mama, actriţa Faten Hamama, uitând că ea a murit la începutul acestui an”, a mai spus Tarek El-Sharif.

Omar Sharif a jucat în filme devenite clasice ale cinematografiei anilor ’60: „Lawrence al Arabiei”, pentru care a obţinut o nominalizare la Oscar în 1964, şi „Doctor Jivago”.

A fost recompensat cu un premiu César pentru cel mai bun actor în 2004, pentru „Domnul Ibrahim şi florile Coranului”.

Foto: Omar Sharif – cinemagia

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.

20
/04
/21

Filme selecționate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut - Cannes, Veneția și San Sebastián - dar și noutăți absolute semnate de regizori precum Pedro Almodóvar sau François Ozon vor completa seria de surprize rezervate publicului TIFF, la cea de-a 20-a ediție.

19
/04
/21

87 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2020, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 15-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești.

16
/04
/21

Competiția ediției de anul acesta a festivalului One World România, care se va desfășura fizic la București între 21 și 30 mai, și online între 31 mai și 6 iunie, cuprinde cele mai incitante 9 filme din selecția de anul acesta, ce vor fi evaluate de două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională de film, și celălalt din liceeni din toată țara. Premiul Juriului Internațional este în valoare de 1000 euro și va fi oferit regizorului câștigător cu sprijinul Institutului Cultural Român.

13
/04
/21

Editura Trei, Târgul de Cariere și Cărturești vă invită joi, 15 aprilie, la ora 19.00, la evenimentul de lansare volumului „Învățăm împărtășind”, coordonat de Gabriela Hum. Vor vorbi: Călin Grigorovici, Răzvan Goga, Zamfira Stan, Mónika Pál și Gabriela Hum Moderator: Victor Popescu Evenimentul va putea fi urmărit live pe paginile de Facebook Cărturești, Târgul de […]

13
/04
/21

CRONICĂ DE FILM E ceva ciudat în legătură cu „Another Round” („Încă un rând, 2020), noul film multipremiat al danezului Thomas Vinterberg. Îi simţi lucrătura la fiecare pas, mai ales pe scenariu, dar până la final, cu ajutorul unui moment muzical salvator şi al jocului mereu la înălţime al lui Mads Mikkelsen, reuşeşte să înfrângă o eventuală rezistenţă.

06
/04
/21

Ce destin! Să te naşti la începutul secolului 20, să fii unul din pionerii documentarului din România, dar şi al dezvoltării instituţionale a cinematografiei, să faci filme în două regimuri autoritare şi în timpul unui război şi să mori la aproape 100 de ani. Regizorul Paul Călinescu poate fi descoperit prin 12 documentare de scurtmetraj disponibile online, gratuit, în cadrul Cineclubului One World Romania.