OPEN CALL. Atelier coordonat de artiști din Portugalia
https://www.ziarulmetropolis.ro/open-call-atelier-coordonat-de-artisti-din-portugalia/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu anunţă lansarea unei selecţii pentru participarea la un atelier coordonat de şase artişti din Portugalia în perioada 16 – 20 iunie.

Un articol de Petre Ivan|7 iunie 2022

Atelierul este destinat femeilor cu vârsta de peste 18 ani, cu sau fără experiență în teatru sau artele spectacolului. Evenimentul este o pregătire pentru spectacolul SET THE TABLE, care este creat în cadrul unui proiect european la care TNRS este partener, Be SpectACTive!, cofinanțat de Uniunea Europeană – Programul Europa Creativă și Guvernul Portugaliei – Programul Garantir Cultura. Causas Comuns este sponsorizat de Guvernul Portugaliei – Ministerul Patrimoniului/Direcția Generală de Arte.

Atelierul este deschis tuturor persoanelor, indiferent de naționalitate, profesie, religie, ocupație, etnie și celor cu sau fără dizabilități.

„Un grup de femei se adună pentru a pregăti masa împreună, pentru a construi o masă și pentru a crea imaginea unei întâlniri la o masă. Fiecare masă este o piesă a unui puzzle cu diferite povești nespuse și cuvinte cu însemnătate diferită, precum: foame, casă, întâlnire, muncă, intimitate, putere, viitor și multe altele. Câte povești poate să conțină modul prin care un corp se structurează, sau este structurat, în ceea ce privește senzația de foame? O masă este un corp organic. O piesă de mobilier mutantă. Un OZN pe covorul sufrageriei. Când ne  împărtășim poveștile,  percepem punctele forte și slăbiciunile noastre, bucuriile și vulnerabilitățile, problemele mari și mici pe care la întâlnim în viața de zi cu zi. Simțim că suntem în contact cu noi înșine într-un mod profund. Aceasta este o experiență încurajatoare pentru noi toți”, este menționat în invitația pentru atelier.

Unele dintre aceste povești vor face parte dintr-un spectacol și un documentar prezentate la Lisabona în septembrie 2022, interpretate de către echipa portugheză și chiar de unele dintre femeile întâlnite în cadrul atelierelor.

Persoanele interesate se pot înscrie completând un formular de tipul Google, apăsând AICI.

Termenul limită pentru înscriere este 12 iunie, iar participanții selectați de echipă vor fi contactați pe email, cu mai multe detalii despre workshop, în data de 14 iunie.

Acest atelier s-a desfășurat deja în Croația și Portugalia, iar după România, va urma în Belgia.

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

06
/10
/22

Organizatorii proiectului „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului” lansează un apel către toți brașovenii care doresc să contribuie la construirea unei hărți emoționale a orașului, alcătuită din imagini din arhivele lor personale.

05
/10
/22

Unul dintre cele mai așteptate festivaluri de artă vizuală în aer liber din București, Spotlight revine între 14 şi 16 octombrie cu o ediţie dedicată în întregime artiştilor din România.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzută la Cinemateca Eforie.

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.

04
/10
/22

Spectacolul „Aproape”, titlu original „Almost, Maine”, de John Cariani, va avea premiera pe 7, 8, 9 octombrie 2022, de la ora 19:00, la Teatrul Excelsior, în regia lui Eugen Gyemant.