Opera clujeană pe scena BUCHAREST OPERA FESTIVAL cu un spectacol de balet fenomen: ZORBA
https://www.ziarulmetropolis.ro/opera-clujeana-pe-scena-bucharest-opera-festival-cu-un-spectacol-de-balet-fenomen-zorba/

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca va participa la Bucharest Opera Festival cu unul dintre cele mai îndrăgite spectacole de balet din repertoriul instituţiei: ZORBA de MIKIS THEODORAKIS şi LORCA MASSINE.

Un articol de Petre Ivan|16 iunie 2022

Luni, 27 iunie, ora 19:00, ZORBA va cuceri scena și inimile cu magnetismul său inegalabil, în versiunea soliștilor și Ansamblului de balet ale Operei clujene, sub semnătura coregrafului american Lorca Massine.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Bucharest Opera Festival se va desfășura în perioada 24 iunie – 2 iulie pe scena Operei Naționale București. Festivalul are potenţialul de a deveni un eveniment anual şi va oferi publicului bucureştean ocazia de a cunoaşte performanţele în domeniu ale tuturor instituţiilor naţionale de profil aflate în subordinea Ministerului Culturii, cărora li se alătură ca invitaţi, de această dată, Opera Română Craiova şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” din Chişinău.

Spectacolul-fenomen, care a cucerit peste 3 milioane de spectatori în toată lumea, vorbește tuturor despre bucuria vieții, a iubirii și a dansului. Zorba a intrat în repertoriul Operei Naționale Române Cluj-Napoca în anul 2017 și din acel moment, îndrăgitul balet a fost sold out de fiecare dată. Fiind una dintre cele mai de succes producții ale Ansamblului de balet, spectacolul se desfășoară în două acte, pe un libret de Lorca Massine, după romanul Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis.

Aflată sub bagheta dirijorului Vladimir Lungu, orchestra va aduce în atenția publicului bucureștean celebra muzică recunoscută sub denumirea de sirtaki, din filmul Zorba Grecul pentru care Theodorakis a scris coloana sonoră, devenind renumit în întreaga lume.

Mitul grecului pe nume Zorba – reprezentantul omului modern, nonconformist, tânjind în permanență după libertate și independență – a îmbrăcat, de-a lungul timpului, diverse ipostaze. Pornind de la celebrul roman al scriitorului grec Nikos Kazantzakis, continuând cu ecranizarea lui Michael Cacoyannis, povestea turistului american John care ajunge pe tărâm grecesc și dorește să se familiarizeze cu obiceiurile locului a fost transpusă și în pași de dans, în 1988. Baletul creat de Lorca Massine pe muzica renumitului compozitor grec Mikis Theodorakis a fost reprezentat în premieră mondială la Arena di Verona, apoi la Marele Teatru din Varșovia (1991), cucerind cu ușurință atât prin componenta sa lirică dată de dragostea autentică, dar imposibilă dintre John și localnica Marina, cât și prin atitudinea plină de viață a lui Zorba care, mai mult pentru a înfrunta destinul, decide să îl ajute pe John în fața amenințărilor venite din partea băștinașilor.

Știm că fiorul fiecărei reprezentații Zorba este unic, așadar te invităm să descoperi un spectacol de balet care a făcut istorie și senzație în toată lumea, învăluind atât scena, cât și publicul, într-o magie efervescentă de neuitat!

22
/04
/21

În martie 2020, CORUL ACADEMIC RADIO, unul dintre cele mai prestigioase ansambluri de acest gen din România, urma să prezinte un concert aniversar extraordinar: 80 de ani de activitate artistică. Din motive pandemice, evenimentul a fost anulat. Vineri, pe 23 aprilie (de la 19.00), după peste un an de pauză concertistică, ansamblul Radio România revine pe scenă!

22
/04
/21

Opera Națională București propune publicului la sfârșit de săptămână un program cu două spectacole, „Gala Extraordinară de Balet” și „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini - operă în concert, ce vor fi transmise online în serile de sâmbătă și duminică. Eleganța coregrafiilor clasice și farmecul aparte al partiturii celebrului bărbier Figaro sunt propunerile noastre pentru două seri de poveste.

21
/04
/21

Vineri, 23 aprilie 2021, de la ora 19.00, Filarmonica „George Enescu” va transmite, pe canalele online, înregistrarea unui concert condus de Horia Andreescu în luna februarie 2020, cu un program integral Ludwig van Beethoven. Marea pianistă Elisabeth Leonskaja a fost solista invitată să interpreteze, în seria „Beethoven 250“, Concertul nr. 2, în si bemol major, pentru pian şi orchestră, op. 19 al marelui compozitor german.

19
/04
/21

Care este sensul existenței tale sau care este ikigai-ul tău? Trei artiști îndrăgiți provoacă publicul la o importantă temă de gândire prin concertul-concept „Ikigai. Lebensgrund”, avându-i ca protagoniști pe violonista Rafaela Fernandez Samodaiev, violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev și pianista Monica Florescu, care vor interpreta lucrări de Franz Schubert. Concertul înregistrat în Sala Oglinzilor a Forumului German Sibiu va fi difuzat duminică, 25 aprilie, de la ora 17:00, pe pagina de Facebook „Florescu-Fernandez & Friends”.

19
/04
/21

După „Iubita mea doarme” și ”Fata cu ochii verzi”, Toulouse Lautrec continuă să lucreze la material nou și revin acum cu o nouă piesă – „Revin in 5 minute”! Pentru acest cântec actorul Victor Rebengiuc a tras vocea de pe intro, iar pentru filmul de fundal trupa a folosit "found footage" cu fete din anii 60 care dansează la bustul gol - inspiraţia şi nebunia tinereţii actualilor noştri bunici.

16
/04
/21

SoNoRo Interferenţe, programul educativ al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, ajunge în 2021 la 15 ani de existență. Anul acesta vor fi acordate în premieră burse pentru cursuri de canto, muzica de cameră cu voce fiind una dintre perlele repetoriului muzical clasic. Astfel, elevii și studenții la canto vor avea șansa de a participa la acest program, alături de colegii care studiază un instrument.

16
/04
/21

Anul 2021 stă sub semnul intersectării destinelor unora dintre cei mai importanți compozitori din istoria muzicii. Aniversările și comemorările din acest an realizează o panoplie componistică extraordinară, întinsă pe mai bine de două secole, din baroc până în zilele noastre. Astfel, comemorarea celor 280 de ani de la moartea lui Antonio Vivaldi la Viena, devine punctul de referință al turneului internațional online JAZZT Vivaldi., orașul nașterii lui Vivaldi – Veneția și cel al dispariției sale – Viena, fiind incluse în această incursiune în evoluția creației sale.

16
/04
/21

Spectacolul va fi transmis online duminică, 18 aprilie, începând cu orele 19:00. Biletele se pot achiziționa de pe https://tickets.operanb.ro/ până miercuri, 21 aprilie, orele 19:00. Înregistrarea va fi disponibilă spre vizionare timp de 72 de ore, începând de duminică, 18 aprilie, orele 19:00.

06
/04
/21

Sâmbătă, 10 aprilie 2021, de la ora 18.30, Opera Brașov vă invită să vizionați online, în transmisiune directă, spectacolul cu opera bufă „La Cenerentola” de Gioachino Rossini.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.