Opera Națională din Cluj deschide stagiunea de vară
https://www.ziarulmetropolis.ro/opera-nationala-din-cluj-deschide-stagiunea-de-vara/

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca anunţă primele proiecte prezentate în cadrul SAMER – Stagiunea Artistică Muzicală Estivală a României, ce îşi aşteaptă spectatorii la evenimente live în aer liber, pe parcursul întregii veri. Spectacolul de lansare va avea loc vineri, 10 iulie 2020.

Un articol de Liliana Matei|8 iulie 2020

Armonia, versatilitatea și momentele de neuitat sunt parte a promisiunii Opera Summer Hub 2020, proiectul inovator co-organizat de Opera Națională Română din Cluj-Napoca – prima scenă lirică înființată în România, ce în acest an își sărbătorește Centenarul, de Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative Cluj-Napoca (CREIC) – spațiu dinamic, sau chiar atipic, pentru comunități de creativi, freelanceri, pentru start-up-uri, dar și corporații, cu activitate în industriile culturale și creative, alături de Londoner – unul dintre cele mai cunoscute branduri de pe piața HoReCa din Cluj-Napoca.

Unică pe scena culturală a României, inițiativa „Opera Summer Hub” are misiunea de a oferi o experiență artistică inedită și senzorială, adaptată contextului limitărilor pe care le traversăm în această perioadă, oferind o notă optimistă peisajului clujean estival. Menținând amintirea vie a proiectelor de tradiție Opera Aperta și La Operă, create de teatrul liric clujean și reiterate anual în centrul cetății clujene, noul proiect păstrează la fel de pulsant acest spirit artistic, reamintind farmecul muzicii și al dansului ce transcend timp și spațiu, reunindu-ne indiferent de distanțele fizice. Pusă în scenă în aer liber pe terasele verzi ale Cluj Innovation Park, microstagiunea Opera Summer Hub propune publicului seri tematice săptămânale, în perioada 10 iulie – 10 septembrie 2020, care îmbină arta lirică cu cea gastronomică într-o fuziune fascinantă, sub egida a două proiecte: Opera à la Carte și Opera Picnic.

Realizat în fiecare vineri, de la ora 20:00, Opera à la Carte își invită spectatorii la seri tematice atât din punct de vedere muzical cât și culinar, desfășurate pe terasa din cadrul CREIC. Aceasta găzduiește pianul care îi va acompania pe îndrăgiții soliști ai Operei clujene în repertoriul de arii și canțonete interpretate în serile cu specific italian, francez și spaniol. Programul artistic va fi complimentat de cine à la Carte în același specific, pregătite cu măiestrie de bucătarii Londoner.  Numărul de participanți acceptați la acest proiect, în contextul limitărilor de proximitate fizică, este de 100 persoane.

Cel de-al doilea proiect, Opera Picnic, ne aduce muzica mai aproape în serile de sâmbătă, începând cu ora 20:30, în amfiteatrul verde al CREIC. Generoasa scenă aprinde lumina reflectoarelor asupra unor spectacole mai ample ce vor reuni soliști, balerini și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, admirați de spectatorii care se vor bucura totodată și de coșul de picnic special pregătit de bucătarii Londoner, servit de pe o pătură aranjată pe  terasele amfiteatrului. Numărul de participanți la acest proiect este de 500 persoane, iar din același considerent al normelor sanitare, spectatorii sunt rugați să își aducă propriile pături la evenimentele Opera Picnic.

Marea lansare a microstagiunii Opera Summer Hub va ava loc Vineri, 10 iulie 2020, de la ora 20:00, printr-o veritabilă Opera à la Carte: Seara italiană, ce îl titrează pe tenorul Marius Vlad Budoiu, acompaniat la pian de Maestrul David Crescenzi, evenimentul fiind prezentat de Florin Sâmpelean. Acordurile lirice vor continua la fel de plăcut Sâmbătă, 11 iulie, de la ora 20:30, pe partiturile Opera Picnic: „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi vs. Astor Piazzolla, interpretate de Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, soliști vioară: Vlad Baciu și Rareș Munthiu, sub bagheta aceluiași inconfundabil Maestru dirijor. Evenimentul este onorat de Înaltul Patronaj al Consulatului Onorific al Republicii Italiene la Cluj-Napoca, și susținerea sponsorilor: Camera de Comerț Italiană pentru România, Cramele Lechburg și Nipponfood. Proiectul „Opera Summer Hub” este susținut de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca. Sponsori și parteneri principali: NTT DATA, FSP Global.

Calendarul evenimentelor continuă la fel de atractiv pe tot parcursul verii, programul lunii iulie fiind deja anunțat în totalitate:

  • Vineri, 17 iulie – Opera à la Carte: Seară spaniolă cu tenorii Hector Lopez și Cristian Mogoșan, și baritonul Florin Estefan, la pian Larisa Pentea.
  • Sâmbătă, 18 iulie – Opera Picnic: Gala Rossini cu soprana Diana Țugui, Mezzosopranele Iulia Merca și Liza Kadelnik, tenorul Tony Bardon, baritonul Bogdan Baciu (invitat), baritonul Geani Brad și basul Petru Burcă și bas baritonul Cristian Hodrea, alături de Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, dirijor:David Crescenzi.
  • Vineri, 24 iulie – Opera à la Carte: Seară franceză cu soprana Diana Țugui și mezzosoprana Iulia Merca, la pian Lelia Serafinceanu.
  • Sâmbătă, 25 iulie – Opera Picnic: Disney Medley cu sopranele Diana Țugui, Oana Trîmbițaș și Silvana Coltor, mezzosopranele Iulia Merca, Liliana Neciu și Liza Kadelnik, tenorii Cristian Mogoșan, Florin Pop și Eusebiu Huțan, baritonii Geani Brad, bas baritonul Cristian Hodrea și bașii Sebastian Balaj Corneliu Huțanu și Simonfi Sandor.

Bucuria revederii live a artiștilor Operei clujene cu publicul va fi una deosebită, după o distanțare socială ce ne-a ținut departe de scena clasică de peste două luni. De la ultimul eveniment liric prezentat în sala de spectacole, la începutul lunii martie 2020, contextul stării de urgență determinată de pandemia Coronavirus i-a inspirat pe reprezentanții Operei Naționale Române din Cluj-Napoca să își invite publicul pe scena virtuală a propriului site, acolo unde au prezentat treizeci și cinci de transmisii online ale celor mai reușite și apreciate spectacole din arhiva instituției, pe parcursul lunilor martie – iulie. Acestea au înregistrat un record de peste 50.000 vizualizări, reamintind atât artiștilor, cât și spectatorilor forța incredibilă a artei și versatilitatea muzicii care ne reunește indiferent de distanțele fizice.

Fascinația și bucuria spectacolelor live este, însă, incomparabilă și putem să o simțim din nou pe parcursul întregii veri, la OPERA SUMMER HUB. Evenimentele în aer liber promit surprize infinite și acorduri speciale sub clar de lună, la Cluj Innovation Park (Strada Tiberiu Popoviciu, nr. 2-4, Cluj-Napoca), până pe data de 10 septembrie 2020!

Biletele tuturor evenimentelor Opera à la Carte și Opera Picnic pot fi achiziționate online, pe www.bilete.ro. Același site, precum și pagina oficială a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, www.operacluj.ro, conțin toate detaliile evenimentelor, alături de Regulamentul oficial dedicat spectatorilor (https://bit.ly/31Kc7sn),  impus de contextul stării de alertă.

11
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă îi știam și îmi plăcuse precedentul lungmetraj, „Marussia” (2013), tot m-a luat prin surprindere noul film realizat de Eva Pervolovici, regizoare română stabilită în Franța – documentarul „Delta Bucureștiului” (2020), proiectat în premieră mondială la TIFF.

11
/08
/20

Daniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album. Artistul va cânta în Munții Parâng, iar concertul va fi transmis LIVE, duminică, 16 august, de la ora 21:00.

11
/08
/20

Din juriul de concurs al GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP, ediția a 23-a, fac parte: ADRIAN BATISTA – regizor și producător TV, IOANA BOGĂŢAN – actriţă, SILVIA GHIAȚĂ – producător TV, ANDREI și ANDREEA GROSU – regizori, ILEANA LUCACIU – critic de teatru.

11
/08
/20

Teatrul Mic anunță programarea primelor spectacole în aer liber, în cadrul unei stagiuni estivale ce se va desfășura pe scena Teatrului de Vară Herăstrău, începând cu luna august, bineînțeles, respectând măsurile și regulile pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

11
/08
/20

Duminică, 16 august 2020, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la al cincilea concert al Stagiunii Estivale, eveniment care îi are ca invitați pe actorul Marius Manole și ansamblul Young Beats, coordonat de Zoli Toth. Concertul este intitulat „Ave Maria” și va fi dirijat de Anna Ungureanu – dirijor principal al renumitului ansamblu coral.

11
/08
/20

„Acasă”, documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, a fost distins cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, înmânat de Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pe scena Galei de închidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care a avut loc în Piața Unirii, sâmbătă, 8 august.

10
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră în România la TIFF, unde a obţinut marele premiu al secţiunii Zilele Filmului Românesc, documentarul „Acasă” (2020), debutul ca regizor al jurnalistului Radu Ciorniciuc, îi are ca protagonişti pe membrii ultimei familii care a locuit în Delta Văcăreşti înainte de transformarea locului în parc natural.

10
/08
/20

Cele mai bune filme ale ediției și cineaștii momentului au fost aplaudați sâmbătă seară, pe 8 august, la Gala de decernare a premiilor Festivalului Internațional de Film Transilvania, organizată pentru prima dată în istoria festivalului în aer liber, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

09
/08
/20

"Tot amânam întâlnirea cu Dan Chişu. Recent am reuşit să ne vedem şi mai ales să-i văd ultimul film regizat – ”5 minute”. Ce pot spune despre film? Surpriza a fost neaşteptat de...". Citiţi un text pentru Ziarul Metropolis al scriitorului Vasile Ernu.

Pagina 1 din 90612345...102030...Ultima »