Opera Oedipe răsună de la Bucureşti la Londra, sub bagheta lui Vladimir Jurowski
https://www.ziarulmetropolis.ro/opera-oedipe-rasuna-de-la-bucuresti-la-londra-sub-bagheta-lui-vladimir-jurowski/

După ce a deschis Festivalul „George Enescu” la Bucureşti, pe 2 septembrie 2017, cu opera „Oedipe“, în variantă concertantă, alături de London Philharmonic Orchestra, Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului „George Enescu”, conduce aceeaşi celebră orchestră la ea acasă, prezentând opera lui George Enescu, pe 23 septembrie 2017, la Royal Festival Hall din Londra.

Un articol de Petre Ivan|22 septembrie 2017

„Oedipe“, reprezentată sâmbătă la Londra, va aceeaşi distribuţie ca la Bucureşti, din care fac parte baritonul Paul Gay (Oedipe), basul Sir Willard White (Tiresias), baritonul Christopher Purves (Creon), tenorul Graham Clark (Păstorul), başii Mischa Schelomianski (Marele Preot), In Sung Sim (Phorbas), Maxim Mikhailov(Străjerul), baritonul Boris Pinkhasovich (Teseu), tenorul Marius Vlad Butunoiu (Laios), mezzosopranele Ruxandra Donose (Iocasta) şi Ildikó Komlósi (Sfinxul), soprana Gabriela Iştoc (Antigona), mezzosoprana Felicity Palmer (Meropa). Vor participa Corul Filarmonicii „George Enescu” și Corul de Copii Radio, iar designer de lumini va fi Chahine Yavroyan. Spectacolul, care are libretul în limba franceză, va fi supratitrat în limba engleză la Londra. 

Nu e prima dată când opera lui Enescu va răsuna în capitala Marii Britanii.  În 2015, Oedipe a fost prezentată la Opera Regală Covent Garden, cu sprijinul ICR, și a fost extraordinar de bine primită. Iată, revenim acum cu Oedipe la Londra, de această dată, la Royal Festival Hall. Sunt deosebit de onorată să particip acum la evenimentele dedicate operei lui  George Enescu, în Capitala Marii Britanii, declară doamna Liliana Ţuroiu, preşedintele ICR, care va fi prezentă la Londra la evenimentele dedicate operei lui George Enescu.

Interpretul rolului titular, Paul Gay (Oedipe), mărturiseşte: „Cânt în limba mea maternă, libretul este scris în franceză. Este incredibil acest rol, e foarte intens şi are multe nuanţe, care te poartă de la tristeţe, la disperare şi chiar bucurie”, a spus baritonul. Mezzosoprana Ruxandra Donose (Iocasta), care a interpretat-o pe Antigona în altă montare Oedipe de la Viena, subliniază că „Iocasta este un personaj care se exprimă prin iubire”.
„Oedipe”-ul concertistic este cel de-al doilea mare proiect enescian al London Philharmonic Orchestra sub conducerea dirijorului Vladimir Jurowski, după premiera britanică a Simfoniei a III-a, prezentată în aceeași Royal Festival Hall, în februarie 2015.

Ca o prefață a evenimentului de pe 23 septembrie de la Royal Festival Hall, ICR Londra găzduieşte, joi, 21 septembrie, la impunătorul sediu din 1 Belgrave Square, o seară excepțională de muzică și dialog, avându-l ca protagonist pe maestrulVladimir Jurowski. Alături de tânăra soprană Gabriela Iștoc, titulara rolului Antigona în producția de la Royal Festival Hall, care va cânta câteva piese enesciene, dirijorul va vorbi, printre altele, despre relația sa cu muzica lui Enescu, despre descoperirea marilor partituri enesciene și despre viziunea sa asupra capodoperei Oedipe și, desigur, despre experiența sa de director artistic al Festivalului Enescu.

Ambele evenimente se vor desfășura în prezența doamnei Liliana Țuroiu, președinta Institutului Cultural Român, care va rosti câte un cuvânt introductiv. La sediul ICR Londra, seara de 21 septembrie fi deschisă de către E.S. domnul Dan Mihalache, ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Domnul Timothy Walker, directorul executiv şi artistic al London Philharmonic Orchestra, va susține, la rândul său, o scurtă intervenție, iar moderatorul și gazda evenimentului va fi domnul Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român din Londra. 

Pe lângă participarea la cele două evenimente muzicale organizate cu sprijinul ICR, doamna Liliana Ţuroiu va avea joi şi vineri, pe 21 şi 22 septembrie, o serie de întâlniri cu lideri ai diplomației culturale britanice, ai mediului universitar și ai industriilor creative. Astfel, președinta ICR are programate întrevederi cu Sir Ciarán Devane, preşedintele British Council, cu doamna Rebecca Walton, directoarea generală pentru Uniunea Europeană a British Council, cu doamna Frances Corner, decanul London Fashion College și membru în British Fashion Council, organizatorul British Fashion Week, cu doamna Elisa Easton, șefa Departamentului de Cooperare Internaţională din cadrul Creative Industries Federation, şi cu domnul Martin Sheehan, director executiv al Portland Communications, care realizează, anual, cea mai influentă și pertinentă estimare a puterii de atracție (soft power) a țărilor lumii.

Foto: Opera Oedipe – facebook

17
/08
/15

Gigi Căciuleanu va dansa din nou, pe scena pe care a debutat cu 50 de ani în urmă, în noua sa creație coregrafică, „UN MINUT DE DANS sau UF !!!”. Premiera spectacolului va avea loc pe 5 și 6 septembrie, orele 20.00, la Teatrul Mic și va fi prezentată în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

14
/08
/15

Pianistul Daniel Ciobanu va concerta, în data de 14 august, pe scena Bisericii St James, o foarte frecventată adresă muzicală situată pe celebrul bulevard londonez Piccadilly, în debutul unei serii de recitaluri pe care Institutul Cultural Român din Londra o va organiza aici în următoarele luni în colaborare cu mai mulți promotori britanici.

14
/08
/15

Patru discuri cu muzică clasică, apărute pe parcursul acestei veri, așteaptă să fie descoperite și de publicul românesc: printre numele prezente pe copertele lor figurează și muzicieni care au fost de-a lungul timpului invitați în Festivalul Enescu, unii dintre ei, protagoniști chiar anul acesta.

12
/08
/15

În Ţara Făgăraşului, în mijlocul naturii, pe o pârtie de schi desprinsă parcă dintr-o poveste şi înconjurată de pădure, are loc un festival ca de basm numit simplu: In Transylvania ( 20-23 august).

12
/08
/15

Numele sopranei Valentina Naforniţa, noua vedetă a Operei de Stat din Viena, se regăseşte anul acesta în selecţia oficială a Festivalului de la Edinburgh, unul dintre cele mai mari festivaluri din lume dedicate artelor (teatru, dans, muzică şi literatură).

10
/08
/15

Cea de-a V-a ediţie a evenimentului „Salonul de Carte şi Muzică“ se va desfăşura la Sinaia, în perioada 12-15 august. Invitatul special al evenimentului va fi Departamentul pentru Relaţii Interetnice, care va aduce produse culturale din partea a 16 comunităţi etnice din România - bulgari, croaţi, greci, germani, evrei, italieni, mecedoneni, polonezi, ruteni, romi, ruşi-lipoveni, sârbi, tătari - turco-musulmani, turci, maghiari şi ucraineni.

10
/08
/15

Marți, 18 august, de la ora 20.30, are loc un concert din cadrul seriei SoNoRo Conac, la Muzeul Național "George Enescu" din București. Din program: Bach, Mozart, Enescu. Evenimentul cultural este și unul caritabil, pentru că fondurile strânse îi voi ajuta pe copii din județul Mureș.