Orchestrele şi Corurile Radio România la Festivalul Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/orchestrele-si-corurile-radio-romania-la-festivalul-enescu/

Orchestrele şi Corurile Radio România şi-au făcut debutul în cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” sâmbătă, 14 septembrie.

Un articol de Andrada Văsii|17 septembrie 2013

Orchestrele şi Corurile Radio România şi-au făcut debutul în cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” sâmbătă, 14 septembrie, prin prezenţa mult apreciată a Corului Academic Radio (condus de Dan Mihai Goia) pe scena Sălii Palatului alături de London Symphony Orchestra (sub bagheta dirijorului rus Vladimir Jurovshy).

Instituţia se pregăteşte acum pentru punctul culminant al participării sale în festival.

Un moment de mare sărbătoare pentru Orchestrele şi Corurile Radio România îl constituie concertul de la Sala Mare a Palatului desfăşurat vineri, 20 septembrie 2013 (19.30) la Festivalul Enescu.

Patru dintre formaţiile instituţiei – Orchestra Naṭională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic şi Radio Corul de Copii Radio- vor fi reunite la Festivalul Enescu sub bagheta dirijorului britanic James Judd,.

Orchestrele și Corurile Radio prezente la un festival de mare amploare

Muzicianul a fost director muzical al Orchestrei Filarmonice din Florida, dirijor principal al Orchestrei Naţionale Lille – Franţa, ocupând în prezent aceeaşi poziţie pentru Orchestra Asiatică de Tineret şi a colaborat cu cele mai mari ansambluri de gen ale lumii ca Berlin Philharmonic, Orchestre National de France, Royal Philharmonic, London Symphony, BBC Symphony, Royal Concertgebouw Orchestra – Amsterdam, Orchestra Santa Cecilia –  Roma ş.a.

Cele patru ansambluri reunite din Orchestrele şi Corurilor Radio România vor încânta publicul cu o lucrare de mare virtuozitate, care cere o pregătire îndelungată: Recviemul de război, creaţie a unuia dintre cei mai prolifici compozitori englezi din sec. XX: Benjamin Britten.

Lucrarea a fost definitivată în 1962 şi a fost dedicată sfinţirii noii catedrale a oraşului Coventry, cea anterioară fiind distrusă de un raid aerian în timpul celui de-al doilea război mondial.

Orchestrele si Corurile Radio

Orchestrele şi Corurile Radio România vor susține un concert la Sala Mare a Palatului vineri, 20 septembrie 2013 (19.30) în cadrul Festivalului Enescu.

Evenimentul va avea loc cu participarea soliştilor vocali de talie internaţională: Michaela Kaune – soprană (Germania), Kin Begley – tenor (Marea Britanie), Adrian Erod – bariton (Austria).

Completând concertul extraordinar de la Sala Palatului, Orchestrele şi Corurile Radio România, Radio România Muzical şi Radio România Cultural vor oferi publicului care alege spectacolele în aer liber din Piaţa Festivalului (în lateralul Ateneului Român) trei seri consecutive de evenimente.

Muzică alături de Orchestrele și Corurile Radio

Vineri, 20 septembrie, ora 20.00, vă veţi bucura de o întâlnire cu Big Band-ul Radio, sub bagheta dirijorului său, Ionel Tudor. Seara se va bucura de participarea Luizei Zan, câştigătoare a premiului I la Cerbul de Aur, în 2004 şi desemnată „Muzicianul anului 2011″ în cadrul Galei Premiilor de Jazz.

De asemenea, soliştii serii, membri ai Big Band-ului Radio vor fi: Cristian Soceanu, Marin Ioniţă, Nicolae Tănase (la saxofon) şi Silviu Albei, Sebastian Burneci (trompetă). Programul serii cuprinde cele mai cunoscute piese de jazz, de la zona clasică la cea modernă a genului, compoziţii semnate de artişti ca Duke Ellington, Count Basie, Ted Joans.

Sâmbătă, 21 septembrie (ora 20.00) sunteţi aşteptaţi la Seara  Radio  România  Muzical: Jazz, swing & more cu… grupul vocal Jazzappella, înfiinţat în Bucureşti în 2011. Grupul vocal reuneşte şase membri: Raluca Stoica, Elena Moroşanu, Ana-Cristina Leonte, András Zoltán, Mircea Mutulescu,  Bogdan Tudor – care interpretează partituri din repertoriul internaţional a cappella, fără nici un acompaniament instrumental. Pe 21 septembrie veţi asculta standarde de jazz, şlagăre pop – rock, piese din coloane sonore de film – toate în aranjamente originale.

Teatru în Piața Festivalului

În cea de-a treia seară în Piaţa Festivalului – duminică, 22 septembrie, ora 20.00 – este rândul postului Radio România Cultural să vă invite la un eveniment special: Ce  ştia satul, scenariu de Mihai Lungeanu după piesa omonimă de Ion Valjan. Titlul reprezintă prima piesă montată de Teatrul Naţional Radiofonic, jucată pentru prima oară pe scena Teatrului Modern de Compania Davilla, în anul 1912 şi reluată la Teatrul Naţional cu actorii Petre Sturza şi Maria Filotti. Distribuţia anului 2013 a unui spectacol ce se joacă în avanpremiera festivaului internaţional de teatru radiofonic Grand Prix Nova reuneşte patru apreciaţi artişti români: George Mihăiţă, Virginia Mirea, Delia Nartea  şi George Grigore.

Sâmbătă, 28 septembrie (19.30), Corul Academic Radio, de această dată însoţit şi de Corul de Copii Radio, condus de Voicu Popescu, va reveni la Sala Palatului chiar la evenimentul de închidere a Festivalului Enescu. Ansamblurile vor concerta alături de o altă celebră orchestră londoneză:  Royal Philarmonic Orchestra. Sub conducerea muzicală a dirijorului român Cristian Mandeal, publicul se va reîntâlni cu celebra Simfonie nr. 3 de Gustav Mahler. Solistă va fi mezzosoprana britanică Jennifer Johnston.

Info:

Ca la fiecare ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu”, Radio România Cultural şi Radio România Muzical vor transmite live evenimentele la nivel naţional on air şi online pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele pentru Festivalul Enescu pot fi achiziţionate online, prin eventim.ro, sau de la punctele de vânzare ale Eventim şi din librăriile Humanitas şi Cărtureşti.

La evenimentele în aer liber, din Piaţa Festivalului, accesul este liber.

Foto credit: Alexandru Dolea, Orchestrele și Corurile Radio

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

 

10
/11
/17

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 18:30 premiera –eveniment ,,Iubire nesfârșită (Opus 73)” de Ludwig van Beethoven și ,,Sacre du Printemps” de Igor Stravinsky. Regia și coregrafia poartă semnătura lui Renato Zanella, coordonatorul artistic de balet al Operei Naționale București. Scenografia a fost creată de arhitectul Octavian Neculai, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

10
/11
/17

Astăzi, 10 noiembrie, începe Sibiu Jazz Competition, cel mai longeviv concurs internaţional de jazz din România. Anul acesta, pentru prima dată de la lansare, concursul se desfăşoară separat de Sibiu Jazz Festival, având identitate vizuală şi date de desfăşurare proprii.

10
/11
/17

Până în martie, anul trecut, nimeni nu putea înțelege această nedreptate a Hollywoodului: Ennio Morricone, cel mai influent și prolific compozitor de muzica de film, omul care a revoluționat muzica de film, a creat coloana sonoră a peste 500 de filme şi a compus peste 100 de melodii devenite clasice, să nu primească niciodată prestigioasa statuetă Oscar pentru o coloană sonoră.

08
/11
/17

În 2018 Festivalul Internațional EUROPAfest, organizat de jmEvents, sărbătorește 25 de ani printr-o ediție aniversară. Primul eveniment muzical din România căruia Casa Regala i-a acordat Înaltul Patronaj încă din anul 2005, va oferi un regal de jazz, blues, pop și muzică clasică cu artiști din întreaga lume.

06
/11
/17

O echipă de cercetători din Polonia susţine că a rezolvat misterul morţii premature a compozitorului Frédéric Chopin - la vârsta de 39 de ani, după ce i-a examinat inima conservată timp de aproape 170 de ani într-un borcan cu coniac. Cauza morţii ar fi fost pericardita, o complicaţie rară a tuberculozei cronice.

27
/10
/17

O serie de imagini nemaivăzute cu John Lennon, datate în 1970, au fost descoperite de un bărbat într-un sertar abandonat al tatălui său, unde au rămas uitate timp de peste 30 de ani, pentru că proprietarul credea că nu au nicio valoare. Imaginile au ajuns la muzeul The Beatles Story din Liverpool, care le va expune începând din noiembrie.

27
/10
/17

Asociația Culturală Control N organizează duminică, 29 octombrie (între orele 18,30 și 22,00), la Palatul Știrbei din București (Calea Victoriei 107), Expoziția Multimedia DISCO BTT - Discotecile Perioadei Comuniste. Cei prezenți vor fi ospătați cu bere Azuga, Pepsi și multă muzică, promit organizatorii!

26
/10
/17

Festivalul Naţional de Teatru organizează o seară-eveniment „În memoriam Adrian Enescu”, ca semn de omagiu şi de preţuire a artei sale muzicale şi a personalităţii sale de mare anvergură spirituală.

25
/10
/17

Opera Națională București are onoarea de a vă invita duminică, 29 octombrie 2017, ora 18:30 la o seară aniversară dedicată artistei emerite Ileana Iliescu, pentru îndelungata și prodigioasa sa carieră artistică, recunoscută pe plan național și internațional. Cu această ocazie va avea loc spectacolul-eveniment ,,Un minut de dans sau Uf!!! și TragiComedy” marca Gigi Căciuleanu.

21
/10
/17

În perioada 20-28 octombrie are loc a patra editie a HomeFest. Nouă zile în care bucureştenii se pot bucura de spectacole neconvenţionale de teatru sau dans, de lecturi, concerte şi performance-uri.

21
/10
/17

Concerte speciale, solişti vestiţi dar şi peripeţii or gesturi ale artiştilor or publicului, momente plăcute sau mai puţin. O trecere în revistă, Da capo al fine, a Festivalului Enescu.

16
/10
/17

Un studiu realizat în Marea Britanie, cu ajutorul a 3 milioane de participanți, a relevat faptul că oamenii care aveau tendințe de a fi psihopați preferă muzica rap sau heavy metal. Potrivit studiului, melodiile cel mai puțin psihopatice aparțin genului clasic și jazz-ului...

12
/10
/17

Festivalul SoNoRo va avea loc anul acesta în perioada 27 octombrie – 13 noiembrie și recomandă pentru cea de-a XII-a ediție un joc de-a HIDE&SEEK, în care muzica de cameră va fi acompaniatăde poezie, video art, fashion design și un quest labirintic princare festivalul își propune să-și poarte publicul. Orașele în care se vor desfășura concertele FestivaluluiSoNoRo sunt București, Timișoara, Cluj și Brașov.