„Ore albastre”. Refugiu în poezie
https://www.ziarulmetropolis.ro/ore-albastre-refugiu-in-poezie/

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în faţa celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziţie multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budişteanu numărul 10, între 1 şi 24 martie.

Un articol de Alina Vîlcan|14 martie 2022

Minute bune m-am cufundat în video-poeme, am ascultat pe vocile actorilor versurile unor autoare ca Mariana Marin sau Aglaja Veteranyi, am privit tablourile inspirate de texte de Nina Cassian sau Otilia Cazimir, m-am oprit în fața instalațiilor și a colajelor pornind de la alte și alte poeme. Și am citit.

Între doi munți de cadavre am văzut o brândușă și i-am zâmbit / Așa am trăit, dragii mei! Acum înțelegeți? Așa am trăit. (Maria Banuș)

Era ca și cum fiecare poem care-și găsise un loc în expoziția aceasta mi-ar fi vorbit. Și nu numai despre ce a fost atunci. Ci și despre ceea ce este astăzi. Mi-am amintit că poezia, poate cea mai înaltă dintre arte, are această capacitate – de a surprinde în detaliu, în numai câteva cuvinte, o lume căreia în același timp îi conferă un caracter de universalitate. Indiferent despre ce ți-ar vorbi, adevărata poezie îți vorbește și despre azi. Ba chiar și despre mâine.

Suntem mereu tot mai puțini sub soare / și tot mai mulți sub iarba câmpului. (Otilia Cazimir)

În timpul nopții mi-am dat seama / că nu mai surâd. (Nina Cassian)

Curatoriată de Nona Șerbănescu și Mugur Grosu, expoziția îi aduce împreună pe artiștii și performerii Liviu Acasandrei, Elena Andrei, Maria Balabaș, Angela Bontaș, Mădălina Brândușe, Ana Chiorean, Alex Fifea, Cristina Iacob, Lumi Mihai, Magdalena Pelmuș, Bogdan Pelmuș, Anamaria Pravicencu, Cătălin Rulea și Sabina Ulubeanu.

În cele două săptămâni de la vernisaj, „Ore albastre” a funcționat și ca salon literar găzduind evenimente precum lansarea antologiei „Un secol de poezie română scrisă de femei” de Alina Purcaru și Paula Erizanu, apărută la Editura Cartier, sau lansarea volumului „Sârme”, semnat de Anda Vahnovan și publicat la Editura Casa de Pariuri Literare. Salonul literar de aici este posibil cu participarea editurilor Cartier, Casa de Editură Max Blecher, Casa de Pariuri Literare, Charmides și frACTalia.

Atent structurată, expoziția de la Art Hub are meritul de a aduce în atenția publicului poemele unor autoare valoroase, prea multă vreme neglijate de programele școlare. Și de ce nu le-am redescoperi chiar azi, când un nou război până mai ieri de neimaginat a declanșat un iad de care ne desparte numai o graniță? Versurile lor vor ști să ne vorbească și despre toate acestea.

Trăiesc într-o lume paralelă / care mustește de boală, / un spital cu aripi rozalii / mușcate parcă de armă… (Mariana Marin)

Pentru a veni în sprijinul persoanelor refugiate din Ucraina, spațiul cultural Art Hub a deschis Art Hub Meeting Point, un centru de zi cu activități pentru copii, derulate de artiști voluntari și psihologi. Amenajat pe strada Budișteanu 10, centrul pune la dispoziția participanților jocuri, cărți de colorat și diverse activități pentru vârste mici, astfel încât copiii din Ucraina să se poată întâlni și vorbi în limba maternă pe durata perioadei petrecute în București.

Fotografii de Alina Vîlcan

15
/11
/17

„Tinerețe fără bătrânețe: artiști și producători culturali români contemporani între 30 și 100 de ani” este un proiect editorial online care prezintă creativi români, prin intermediul unor „portrete” video, foto sau audio. Proiectul se înscrie în seria „modernism art documentaries” lansată de platforma Modernism.ro în 2012, care cuprinde până în prezent 190 de episoade video-documentare.

13
/11
/17

Liminal, festivalul pionier de artă, știință și tehnologie care a avut loc în București între 31 octombrie și 12 noiembrie, s-a încheiat duminică după-amiază. Instalații precum Mindcraft Battle, adică piramida care levitează cu puterea minții, sau Automated Poetry Machine, generatorul de poezii la intersecția dintre un telefon public și un bancomat, din cadrul festivalului au fost câteva din felurile în care Liminal a evidențiat nevoia de apropiere a publicului de intersecția dintre artă, știință și tehnologie.

27
/10
/17

Asociația Culturală Control N organizează duminică, 29 octombrie (între orele 18,30 și 22,00), la Palatul Știrbei din București (Calea Victoriei 107), Expoziția Multimedia DISCO BTT - Discotecile Perioadei Comuniste. Cei prezenți vor fi ospătați cu bere Azuga, Pepsi și multă muzică, promit organizatorii!

26
/10
/17

Muzeul Ermitaj a repornit astăzi ceasul care a fost oprit când bolșevicii au pătruns în Palatul de Iarnă în noaptea de 25 spre 26 octombrie 1917, potrivit vechiului calendar iulian. Limbile ceasului care au fost oprite pentru a marca pentru posteritate triumful revoluției au arătat timp de un secol aceeași oră: 2 și 12 minute.

24
/10
/17

Joi 26 octombrie, de la ora 17:00, va avea loc deschiderea expoziţiei Made in CZ / Found in RO. Organizatorul principal, Centrul Ceh, a colectat pentru acest eveniment peste 120 de obiecte reprezentative pentru tradiţia designului cehoslovac. Expoziţia va fi deschisă până pe 15 decembrie, în rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional Bucureşti.

19
/10
/17

Liminal, primul festival de artă, știință și tehnologie din București, va avea loc în perioada 31 octombrie - 5 noiembrie. Festivalul propune publicului o expoziție de artă trans-media, o serie de discuții teoretice și un hackathon în cadrul căruia participanții vor dezvolta sisteme și dispozitive de teraformare pentru a coloniza alte planete.

09
/10
/17

Expoziția "Picasso între Cubism și Neoclasicism: 1915-1925", care s-a deschis recent la Grajdurile Quirinale din Roma, este un omagiu adus pictorului de geniu spaniol la împlinirea a 100 de ani de la prima sa călătorie pe care a făcut-o Italia și care i-a influențat fundamental arta și viața.

04
/10
/17

Vineri, 6 octombrie 2017, Noaptea Albă a Galeriilor invită publicul la cele mai noi evenimente de artă contemporană românească și internațională la București, căruia i se alătură alte unsprezece orașe - Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Reșița, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara și, nu în ultimul rând, Petrila. Peste 150 de galerii, spații alternative, huburi creative și ateliere de artiști se deschid și creează un traseu nocturn pentru a oferi publicului un program variat și dinamic.

27
/09
/17

În urmă cu exact un secol, într-o zi de 27 septembrie (1917), se stingea din viață Edgar Degas, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai impresionismului. Balerinele lui Degas – centrul universului creaţiei sale -, de o frumuseţe răvăşitoare, şi impresionează și astăzi prin graţie și limbaj gestual.