„Ore albastre”. Refugiu în poezie
https://www.ziarulmetropolis.ro/ore-albastre-refugiu-in-poezie/

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în faţa celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziţie multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budişteanu numărul 10, între 1 şi 24 martie.

Un articol de Alina Vîlcan|14 martie 2022

Minute bune m-am cufundat în video-poeme, am ascultat pe vocile actorilor versurile unor autoare ca Mariana Marin sau Aglaja Veteranyi, am privit tablourile inspirate de texte de Nina Cassian sau Otilia Cazimir, m-am oprit în fața instalațiilor și a colajelor pornind de la alte și alte poeme. Și am citit.

Între doi munți de cadavre am văzut o brândușă și i-am zâmbit / Așa am trăit, dragii mei! Acum înțelegeți? Așa am trăit. (Maria Banuș)

Era ca și cum fiecare poem care-și găsise un loc în expoziția aceasta mi-ar fi vorbit. Și nu numai despre ce a fost atunci. Ci și despre ceea ce este astăzi. Mi-am amintit că poezia, poate cea mai înaltă dintre arte, are această capacitate – de a surprinde în detaliu, în numai câteva cuvinte, o lume căreia în același timp îi conferă un caracter de universalitate. Indiferent despre ce ți-ar vorbi, adevărata poezie îți vorbește și despre azi. Ba chiar și despre mâine.

Suntem mereu tot mai puțini sub soare / și tot mai mulți sub iarba câmpului. (Otilia Cazimir)

În timpul nopții mi-am dat seama / că nu mai surâd. (Nina Cassian)

Curatoriată de Nona Șerbănescu și Mugur Grosu, expoziția îi aduce împreună pe artiștii și performerii Liviu Acasandrei, Elena Andrei, Maria Balabaș, Angela Bontaș, Mădălina Brândușe, Ana Chiorean, Alex Fifea, Cristina Iacob, Lumi Mihai, Magdalena Pelmuș, Bogdan Pelmuș, Anamaria Pravicencu, Cătălin Rulea și Sabina Ulubeanu.

În cele două săptămâni de la vernisaj, „Ore albastre” a funcționat și ca salon literar găzduind evenimente precum lansarea antologiei „Un secol de poezie română scrisă de femei” de Alina Purcaru și Paula Erizanu, apărută la Editura Cartier, sau lansarea volumului „Sârme”, semnat de Anda Vahnovan și publicat la Editura Casa de Pariuri Literare. Salonul literar de aici este posibil cu participarea editurilor Cartier, Casa de Editură Max Blecher, Casa de Pariuri Literare, Charmides și frACTalia.

Atent structurată, expoziția de la Art Hub are meritul de a aduce în atenția publicului poemele unor autoare valoroase, prea multă vreme neglijate de programele școlare. Și de ce nu le-am redescoperi chiar azi, când un nou război până mai ieri de neimaginat a declanșat un iad de care ne desparte numai o graniță? Versurile lor vor ști să ne vorbească și despre toate acestea.

Trăiesc într-o lume paralelă / care mustește de boală, / un spital cu aripi rozalii / mușcate parcă de armă… (Mariana Marin)

Pentru a veni în sprijinul persoanelor refugiate din Ucraina, spațiul cultural Art Hub a deschis Art Hub Meeting Point, un centru de zi cu activități pentru copii, derulate de artiști voluntari și psihologi. Amenajat pe strada Budișteanu 10, centrul pune la dispoziția participanților jocuri, cărți de colorat și diverse activități pentru vârste mici, astfel încât copiii din Ucraina să se poată întâlni și vorbi în limba maternă pe durata perioadei petrecute în București.

Fotografii de Alina Vîlcan

11
/05
/22

Ajuns la a 9-a ediție, Art Safari va expune lucrări de artă valoroase de Picasso, Dali, dar și artă de patrimoniu semnată de Theodor Aman. Tot în cadrul acestei ediții, publicul va avea șansa să vadă o expoziție dedicată artistului-fenomen de secol XX și creator al primelor construcții moderniste din Bucureștiul interbelic - Marcel Iancu. De asemenea, expoziția celebrei fotografe Barbara Klemm va dezvălui fotografii-document cu Germania de Vest și de Est înainte de unificare, dar și cu România comunistă, iar unul dintre starurile artei românești contemporane, Irina Dragomir, va avea propria expoziție la Art Safari.

11
/05
/22

Instalația interactivă Explorers of the Multiverse este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sunt invitați la un proces de autocunoaștere, atât din perspectiva proprie, cât și prin ochii celorlalți. Instalația poate fi vizitată în cadrul Romanian Design Week, la Combinatul Fondului Plastic din București, strada Băiculești nr. 29, în perioada 13-22 mai. Romanian Design Week, ediția a zecea, este locul în care comunitățile creative și culturale își dau întâlnire, iar vizitatorii pot descoperi cele mai recente expoziții și instalații multidisciplinare.

11
/05
/22

Într-un moment în care curatorul nu este doar inițiatorul unei expoziții, ci un exponent al unor modele de practică creativă și un liant al comunităților artistice în mișcare, Bega Art Prize încearcă să răspundă contextului prin selectarea unui curator care a demonstrat atât implicare reală, cât și viziune. Ediția a patra o are laureată pe Diana Marincu, caracterizată de pasiune, curiozitate și inteligență. Laureații edițiilor precedente ale Bega Art Prize au fost: 2019 | Anca Verona Mihuleț ; 2020 | Sandra Demetrescu ; 2021 | Cosmin Costinaș.

09
/05
/22

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Pentru Uniunea Europeană, această zi, sărbătorită pe 9 mai, este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a UE. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român, prin reprezentanțele sale în străinătate, va organiza o serie de spectacole, concerte, proiecții de film și expoziții.

06
/05
/22

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expozițional. După „Identități Fragile” (2021), Muzeul Pandemiei va ilustra drama violenței domestice (re)simțite individual de către femeile din România. „De ce mai stai cu el!?” se va deschide pentru vizitatori în data de 6 mai, începând cu ora 12.00, la sediul ARCUB, Hanul Gabroveni.

03
/05
/22

Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, va oferi publicului, în cadrul celei de-a 9-a ediții (12 mai-7 august 2022), o expoziție semnată de artistul aflat în centrul celei mai mari mișcări de avangardă în România și Israel și, totodată, creatorul primei construcții moderniste din Bucureștiul anilor ’20: Marcel Iancu.

02
/05
/22

Consulatul General al României din Torino și IUSE – Institutul Universitar de Studii Europene, în colaborare cu Accademia di Romania și cu Institutul Cultural Român, organizează în perioada 29 aprilie – 10 mai 2022 expoziția de fotografie „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor - Un proiect de antropologie vizuală”.

20
/04
/22

Creațiile a doi dintre cei mai importanți artiști plastici spanioli ai secolului XX – Picasso și Dalí – intră în dialog cu muzica maestrului Manuel de Falla și cu baletul „Le Tricorne” („Pălăria cu trei colțuri”) la Art Safari, într-o expoziție curatoriată de Dr. J. Óscar Carrascosa. Aflăm povestea acestei expoziții de la curatorul spaniol.