„Ore albastre”. Refugiu în poezie
https://www.ziarulmetropolis.ro/ore-albastre-refugiu-in-poezie/

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în faţa celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziţie multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budişteanu numărul 10, între 1 şi 24 martie.

Un articol de Alina Vîlcan|14 martie 2022

Minute bune m-am cufundat în video-poeme, am ascultat pe vocile actorilor versurile unor autoare ca Mariana Marin sau Aglaja Veteranyi, am privit tablourile inspirate de texte de Nina Cassian sau Otilia Cazimir, m-am oprit în fața instalațiilor și a colajelor pornind de la alte și alte poeme. Și am citit.

Între doi munți de cadavre am văzut o brândușă și i-am zâmbit / Așa am trăit, dragii mei! Acum înțelegeți? Așa am trăit. (Maria Banuș)

Era ca și cum fiecare poem care-și găsise un loc în expoziția aceasta mi-ar fi vorbit. Și nu numai despre ce a fost atunci. Ci și despre ceea ce este astăzi. Mi-am amintit că poezia, poate cea mai înaltă dintre arte, are această capacitate – de a surprinde în detaliu, în numai câteva cuvinte, o lume căreia în același timp îi conferă un caracter de universalitate. Indiferent despre ce ți-ar vorbi, adevărata poezie îți vorbește și despre azi. Ba chiar și despre mâine.

Suntem mereu tot mai puțini sub soare / și tot mai mulți sub iarba câmpului. (Otilia Cazimir)

În timpul nopții mi-am dat seama / că nu mai surâd. (Nina Cassian)

Curatoriată de Nona Șerbănescu și Mugur Grosu, expoziția îi aduce împreună pe artiștii și performerii Liviu Acasandrei, Elena Andrei, Maria Balabaș, Angela Bontaș, Mădălina Brândușe, Ana Chiorean, Alex Fifea, Cristina Iacob, Lumi Mihai, Magdalena Pelmuș, Bogdan Pelmuș, Anamaria Pravicencu, Cătălin Rulea și Sabina Ulubeanu.

În cele două săptămâni de la vernisaj, „Ore albastre” a funcționat și ca salon literar găzduind evenimente precum lansarea antologiei „Un secol de poezie română scrisă de femei” de Alina Purcaru și Paula Erizanu, apărută la Editura Cartier, sau lansarea volumului „Sârme”, semnat de Anda Vahnovan și publicat la Editura Casa de Pariuri Literare. Salonul literar de aici este posibil cu participarea editurilor Cartier, Casa de Editură Max Blecher, Casa de Pariuri Literare, Charmides și frACTalia.

Atent structurată, expoziția de la Art Hub are meritul de a aduce în atenția publicului poemele unor autoare valoroase, prea multă vreme neglijate de programele școlare. Și de ce nu le-am redescoperi chiar azi, când un nou război până mai ieri de neimaginat a declanșat un iad de care ne desparte numai o graniță? Versurile lor vor ști să ne vorbească și despre toate acestea.

Trăiesc într-o lume paralelă / care mustește de boală, / un spital cu aripi rozalii / mușcate parcă de armă… (Mariana Marin)

Pentru a veni în sprijinul persoanelor refugiate din Ucraina, spațiul cultural Art Hub a deschis Art Hub Meeting Point, un centru de zi cu activități pentru copii, derulate de artiști voluntari și psihologi. Amenajat pe strada Budișteanu 10, centrul pune la dispoziția participanților jocuri, cărți de colorat și diverse activități pentru vârste mici, astfel încât copiii din Ucraina să se poată întâlni și vorbi în limba maternă pe durata perioadei petrecute în București.

Fotografii de Alina Vîlcan

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.