„Otello“, premiera Operei Bucureşti, în Festivalul „Enescu“
https://www.ziarulmetropolis.ro/otello-premiera-operei-bucuresti-in-festivalul-enescu/

După succesul concertului în aer liber „Promenada Operei” din 24 august, Opera Naţională Bucureşti prezintă în Festivalul Internaţional „George Enescu” două titluri de excepţie: opera verdiană „Otello”, într-o nouă montare, şi „Oedipe” de George Enescu.

Un articol de Andrada Văsii|30 august 2013

După succesul concertului în aer liber „Promenada Operei din 24 august, Opera Naţională Bucureşti prezintă în Festivalul Internaţional „George Enescu”, cea mai importantă manifestare culturală din România, două titluri de excepţie: opera verdiană  „Otello”, într-o nouă montare, şi „Oedipe” de George Enescu.  

Vineri, 6 septembrie, la Opera Naţională Bucureşti are loc premiera spectacolului „Otello” de Giuseppe Verdi, în regia Verei Nemirova, artistă de origine bulgară care a pus în scenă titluri importante din repertoriul liric. Conducerea muzicală a spectacolului „Otello“ îi aparţine dirijoarei de origine canadiană Keri-Lynn Wilson, invitată a Festivalului Enescu.

„Otello“, pentru prima oară în 1887

Onoare, iubire, putere, gelozie, ură, răzbunare sunt trăsături ale personajelor din piesele lui Shakespeare şi teme preferate în operele lui Giuseppe Verdi. Opera „Otello” a avut premiera mondială la Teatro alla Scala din Milano, în 1887, cu un succes enorm. Biletele au fost epuizate cu săptămâni înainte, iar câţiva admiratori împătimiţi s-au înhămat pe ei înşişi, în locul cailor, la trăsură, pentru a-l transporta pe Verdi.

Scenografia spectacolului „Otello” îi aparţine Vioricăi Petrovici, artistă care a creat decoruri şi costume pentru zeci de spectacole de operă şi balet, cel mai recent titlu fiind „O scrisoare pierdută” de Dan Dediu.

Costumele sunt contemporane, cu trimiteri spre diferite zone geografice. Nu am dorit să creez o lume artificială, ci o lume care există şi trăieşte şi astăzi.

Viorica Petrovici,
scenograf al producţiei „Otello“

Dirijoarea Keri-Lynn Wilson a colaborat cu numeroase orchestre din lume, precum Filarmonicile din Montreal, Toronto, Los Angeles şi St. Louis.

Rolul titular Otello va fi interpretat de Peter Seiffert, tenor cu numeroase roluri cântate la Opera de Stat din Viena, Deutsche Oper Berlin, Metropolitan Opera New York, Teatro alla Scala din Milano.

Imagine cu scenografia din „Otello“

Otello

Rolul principal feminin, Desdemona, va prinde viaţă graţie Nicoletei Ardelean, soprană cu o bogată carieră internaţională desfăşurată pe scenele operelor din Toronto, Lausanne, Tel Aviv, Milano, Viena. Din distribuţie face parte, în rolul Iago, solistul Operei Naţionale Bucureşti, Ştefan Ignat.

Foto credit: Opera Naţională Bucureşti, spectacolul ,,Oedipe”

07
/07
/16

Pentru a marca 260 de de la naşterea compozitorului W. A. Mozart, Centrul Cultural Casa Artelor organizează, la Bucureşti, prima ediţie a Festivalului Mozartissimo, în perioada 8-10 iulie. Evenimentul este cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile, şi se adresează tuturor bucureştenilor, iubitori ai muzicii clasice.

04
/07
/16

Între 23 septembrie și 1 octombrie 2016 Radio România organizează ediția a III-a a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo, singurul eveniment muzical internațional care își propune, din 2012, la fiecare 2 ani, să aducă în atenție profilul unic și excelența artistică a ansamblurilor simfonice radio din întreaga lume.

30
/06
/16

Summer Music Academy Sinaia, organizat de jmEvents, este un program internațional, constând într-o serie de master-classes la cele mai înalte standarde pentru vioară, violă, violoncel, flaut și muzică de cameră cu artiști de elită și profesori de la academii europene de prestigiu. A 5-a ediție, desfășurată la Sinaia, are loc în perioada 14 - 26 iulie.

27
/06
/16

Cu un program impresionant – Concertul nr.5 « Imperialul » și Simfonia nr. 7 de Bruckner -, Orchestra simfonică a Filarmonicii bucureștene, dirijorul german Gerd Schaller și pianistul israelian Alon Goldstein închid, joi 30 iunie și vineri 1 iulie, o stagiune care a cunoscut multe momente de vârf.

26
/06
/16

A fost idolul unei țări întregi. Adolescentele de la pension dormeau cu poza lui sub pernă, visând să devină artiste. „Prințul operetei românești” are astăzi bust în parcul Kisellef. O stradă din Bucureşti se numește „Nae Leonard” și un teatru din Galaţi îi poartă numele: Teatrul Muzical „Nae Leonard”.

24
/06
/16

Al Pacino, actorul în vârstă de 76 de ani, devenit o legendă a cinematografiei americane prin rolurile sale din filme precum "Nașul" sau "Scarface", se numără printre laureații celei de-a 39-a gale anuale a Kennedy Center Honors, cele mai prestigioase distincții culturale din Washington.

23
/06
/16

Am ascultat în ultimul timp mai multe discuri, semnate de nume dintre cele mai importante ale lumii interpretative contemporane. Și mi se pare esențial că fiecare dintre acești mari muzicieni spun prin înregistrările lor și o poveste interesantă pentru oamenii de astăzi; muzica, mai ales muzica clasică, nu este doar un prilej pentru clipe de liniște, ci și un pretext pentru a intra într-un univers destul de îndepărtat de obișnuitul nostru cotidian.

23
/06
/16

Omar Sosa va prezenta la Jazz Night Out cel mai nou disc al său, Ilé, o revenire muzicală la rădăcinile afro-cubaneze, pe scenă fiindu-i alături Leandro Saint-Hill -saxofon și flaut, Childo Tomas- bas și vocal, Ernesto Simson la tobe. Joi, 30 iunie, de la ora 20.00, la Sala Radio.

22
/06
/16

Pe 23 iunie, Asociaţia Culturală „Patrimoniu pentru Viitor” și Muzeul Național de Artă al României vă invită să petreceți noaptea magică a Sânzienelor în curtea de onoare a MNAR (Calea Victoriei nr. 49-53). Vor fi alături de noi Victor Rebengiuc, Irina Sârbu & Ethnotic Project, Liliana Iorgulescu, Mihaela Vosganian, Corul „Sound” condus de Voicu Popescu şi mulţi alţii.