OVIDIU – Exilatul de la Pontul Euxin. Ne auzim la Metropolis!
https://www.ziarulmetropolis.ro/ovidiu-exilatul-de-la-pontul-euxin-ne-auzim-la-metropolis/

Teatrul Naţional Radiofonic – Radio România, în parteneriat cu Teatrul Metropolis din Bucureşti, organizează luni, 13 noiembrie 2017, de la ora 11.00, în Cafeneaua radiofonică de la Teatrul Metropolis, str. Mihai Eminescu, nr.89 – audiţia cu public, în avanpremieră, a spectacolului: OVIDIU – Exilatul de la Pontul Euxin – o biografie poetică dedicată împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso.

Un articol de Petre Ivan|8 noiembrie 2017

Scenariul- după TRISTELE  şi PONTICELE – Emil Boroghină. Traducerea: Teodor Naum. În rolul lui OVIDIU – Emil Boroghină. Dă glas unor gânduri din zilele noastre – Ilinca Tomoroveanu. Scenariul radiofonic şi regia artistică: Gavriil Pinte.

Spectacolul se va difuza în premieră, marţi, 21 noiembrie 2017, de la ora 19.00, la Radio România  Cultural, în cadrul proiectului Biografii, memorii.

În 2017 se împlinesc 2000 de ani de la moartea „poetului iubirilor gingaşe”, exilat la Pontul Euxin.  Pe malul Mării Negre, Ovidiu – considerat primul nostru poet –  avea să-și scrie ultimele opere, Tristele și Ponticele. Tot aici avea să moară.

Reputatul om de teatru Emil Boroghină  a realizat un recital, scenariul său fiind alcătuit exclusiv din poeme cuprinse în aceste ultime opere; poeme-epistole expediate de poet la Roma, unor prieteni și soției sale.

Regizorul Gavriil Pinte a conceput un spectacol radiofonic, pornind de la scenariul alcătuit de Emil Boroghină, adaptându-l şi completându-l cu informații despre Ovidiu, despre exilul său, despre contextul istoric și geografic.

Personalitatea, fantezia creatoare, umorul fin, perfecțiunea formală a stilului poetului, sunt conturate prin rostirea strălucită a lui Emil Boroghină, susținută de universul sonor gândit de regizorul Gavriil Pinte, împreună cu  echipa de creație, într-un spectacol tulburător.

Asistenţa tehnică: Mariana Epure de la Radio România Oltenia Craiova. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu.

Redactor şi coordonator al proiectului Biografii, memorii: Magda Duţu.

Ne auzim la Metropolis!

Foto: Ovidiu – facebook

06
/11
/14

Scriitoarea Lydie Salvayre a fost recompensată, miercuri, cu premiul Goncourt pe 2014 - cel mai prestigios trofeu literar francez -, pentru volumul său "Pas pleurer", lansat la editura Seuil. Romanul "Pas pleurer" a fost ales cu cinci voturi contra patru obţinute de scriitorul algerian Kamel Daoud, autorul volumului "Meursault contre-enquête".

05
/11
/14

Luna noiembrie readuce pe scena Teatrului Naţional Radu Stanca una dintre cele mai de succes producţii ale ultimilor ani: spectacolul „Aşteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett, în regia lui Silviu Purcărete. Reprezentaţia va avea loc duminică, 9 noiembrie, ora 19:00.

05
/11
/14

“Somn Bizar”, “Noaptea”, “Să nu crezi nimic”, “Ultimul mic dejun al lui Bon”,”Baby”,”Totul sau nimic”, “De vei pleca” sunt numai câteva dintre piesele de legendă care i-au consacrat pe cei de la Iris, una din trupele de legendă ale rock-ului românesc, şi care vor putea fi reascultate live, vineri, în Club Fabrica (str. 11 Iunie, nr. 50)

05
/11
/14

Prepozițiile „din” și „dintre” au amândouă un sens partitiv. Însă, lucrurile se complică atunci când nu ținem cont de logica mesajelor transmise cu ajutorul lor.

05
/11
/14

În competiția de lungmetraj internațional a celei de-a șasea ediții a KINOdiseea - Festivalul Internațional de Film pentru Copii și Familie, care va avea loc între 14 și 19 noiembrie, în București, au fost selecționate 12 filme și animații, care vor putea fi urmărite în exclusivitate la Cinema Studio, Cinemateca Eforie și Cinema Pro.

05
/11
/14

Matrimoniale de Lia Bugnar, un spectacol de Diana Lupescu, se joacă pe 7 noiembrie, la Atelierhaus - Domagkpark din München. Spectacolul se adresează românilor din diaspora şi va fi jucat în limba română.

04
/11
/14

Spectacolul „Omul cel bun din Sîciuan”, după Bertold Brecht, regia Anca Bradu, produs de Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu în colaborare cu Teatrul Național „Radu Stanca” participă în aceste zile la cea de-a patra ediţie a China Campus Theatre Festival, de la Shanghai (3-12 noiembrie).

04
/11
/14

După Fest(in) pe Bulevard, un festival iniţiat şi organizat de Teatrul Nottara, pentru Teatrul Nottara a urmat a 24-a ediţie a Festivalul Naţional de Teatru, organizat de UNITER, în care au fost selectate două producţii ale teatrului - Noul locatar de Eugène Ionesco şi Aniversarea de Thomas Vinterberg și Mogens Rukov.

04
/11
/14

Satiră cinematografică la adresa lumii showbiz de la Hollywood, Maps to the Stars a fost considerat de presă drept cel mai bun film al regizorului din ultimii zece ani. De săptămâna trecută rulează în toate cinematografele din România, distribuit de Independenţa Film.