Paco de Lucia s-a stins din viaţă la la vârsta de 66 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/paco-de-lucia-s-a-stins-din-viata-la-la-varsta-de-66-de-ani/

Chitaristul spaniol Paco de Lucia, unul dintre cei mai renumiţi chitarişti flamenco, a murit în Mexic, în urma unei crize cardiace. Decesul chitaristului reprezintă „o pierdere ireparabilă pentru lumea culturală, pentru Andaluzia”, a declarat primarul din Algeciras, Jose Ignacio Landaluce.

Un articol de Petre Ivan|26 februarie 2014

Chitaristul spaniol Paco de Lucia, unul dintre cei mai renumiţi chitarişti flamenco, a murit în Mexic, în urma unei crize cardiace. Decesul chitaristului reprezintă „o pierdere ireparabilă pentru lumea culturală, pentru Andaluzia”, a declarat primarul din Algeciras, Jose Ignacio Landaluce.

Primăria din Algeciras a decretat ziua de miercuri drept zi de doliu oficial în memoria muzicianului.

Paco de Lucia s-a născut pe 21 decembrie 1947, în acest oraş din Andaluzia, în apropiere de Cádiz, şi a devenit un chitarist cunoscut pe plan mondial, care a ştiut să modernizeze stilul flamenco tradiţional, combinându-l cu jazz-ul, şi inspirându-se din diverse alte orizonturi muzicale.

Paco de Lucia a devenit cunoscut pentru înregistrările sale cu cântăreţul de flamenco Camarón de la Isla, în anii 1970, alături de care a realizat 10 albume.

Printre cele mai cunoscute albume ale sale se numără „Rio Ancho” (rearanjat orchestral ulterior în combinaţie cu albumul A”Mediterranean Sundance” al muzicianului Al Di Meola), „Entre dos aguas”, „La Barrosa”, „Impetu”, „Cepa Andaluza” şi „Gloria al Nino Ricardo”.

De Lucia a înfiinţat Paco de Lucia Sextet în 1981, alături de fraţii săi, cântăreţul Pepe de Lucia şi chitaristul Ramon de Algeciras, şi a colaborat cu pianistul de jazz Chick Corea pe albumul „Zyryab” din 1990.

În 1983 a apărut în filmul lui Carlos Saura intitulat „Carmen”, pentru care a fost nominalizat la premiul BAFTA, la categoria „cea mai bună coloană sonoră”.

În 2004, a fost recompensat cu premiul Prinţul Asturiei pentru Artă, iar, în 2010, a primit titlul onorific de doctor din partea Berklee College of Music din Boston.

În 2005 a fost nominalizat la premiile Latin Grammy la categoria „producătorul anului”, pentru albumul „La Tana’s Tu, Ven a Mi”.

Foto cu Paco de Lucia – wikipedia

01
/04
/14

Grupul Trei parale se pregătește de lansarea unui nou proiect. Gândit în urmă cu mulți ani, anunțat de vreo 3-4, muncit mai ales în ultimii doi, programul Ciobanul care și-a pierdut oile este gata de a fi prezentat. Lansarea va avea loc în duminica de Florii, 13 aprilie 2014, de la ora 19.00, la Sala Arcub.

31
/03
/14

Vineri, 4 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Radio îşi dau întâlnire doi valoroşi artişti români – dirijorul Cristian Măcelaru, dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia şi violonistul Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi cel care deţine din 2007 dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.

28
/03
/14

Colegiul Național de Artă „Dinu Lipatti“ din București lansează astăzi, 28 martie, campania „Un pian pentru Lipatti“. Iniţiativa profesorilor luptă cu un paradox: colegiul nu are un pian performant care să facă să strălucească adevărata performanță a tinerilor pianiști.

25
/03
/14

Joi, 27 martie, ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti, balerinii Corina Dumitrescu şi Călin Rădulescu reînvie romanul lui Tolstoi, Anna Karenina. Spectacolul, în regia şi coregrafia lui Ioan Tugearu, a făcut istorie în repertoriul ONB, prin montarea sa originală prezentată în premieră absolută pe 8 noiembrie 1998, producţia fiind reluată în 2009.

24
/03
/14

Cea de-a XII-a ediţie a Premiilor Muzicale Radio România şi-a desemnat câştigătorii. Cântecul anului a fost desemnat "Perfect fără tine", interpretat de trupa Vama, în timp ce Loredana Groza a primit trofeul pentru "Artistul anului 2013". Piesa "Ecou", interpretată de Elena Gheorghe feat. Glance, s-a impus la categoria "Cel mai bun cântec pop".

22
/03
/14

Nu am găsit un titlu mai potrivit pentru un articol referitor la ultimele discuri semnate de doi americani: dirijorul James Levine şi violonista Hilary Hahn. El este deja legendarul director muzical al Teatrului Metropolitan din New York, una dintre cele mai importante opere ale lumii, ea, o violonistă laureată cu Grammy care îndrăzneşte să caute căi noi de expresie.

18
/03
/14

Dawid Trzensimiech de la Royal Opera House Covent Garden s-a alăturat în luna martie Comaniei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti. Artistul de origine poloneză poate fi urmărit miercuri, 19 martie, ora 19.00, pentru prima oară pe scena teatrului, în spectacolul de dans contemporan Tango. Radio şi Juliet, în coregrafia lui Edward Clug.