Patru dintre cele mai aclamate trupe de jazz din lume, la Gărâna Jazz Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/patru-dintre-cele-mai-aclamate-trupe-de-jazz-din-lume-la-garana-jazz-festival/

Yuri Honing Acoustic Quartet, Enrico Rava, Kari Ikonen Trio şi Magnus Öström Band completează lineup-ul Gărâna Jazz Festival XX, ce va avea loc între 7 şi 11 iulie în vârful munţilor Semenic din Caraş-Severin. 80 de artişti, 22 de trupe, 3 scene şi 5 zile de concerte conturează ediţia aniversară a celui mai important festival de jazz open-air din Europa Centrală şi de Est.

Un articol de Petre Ivan|6 martie 2016

La fel ca muzica pe care o reprezintă deja de două decenii, a XX-a ediție Gărâna Jazz Festival își întâmpină publicul cu o experiență senzorială aparte, ghidată de muzicienii-reper ai jazz-ului nordic, oriental și occidental.

Olandezul Yuri Honing, unul dintre cei mai creativi și îndrăzneți saxofoniști ai momentului, ajunge la Gărâna alături de quartetul format din Wolfert Brederode (pian), Gulli Gudmundsson (bass) și Joost Lijbaart (tobe). Honing are la activ o discografie cu 40 de titluri, premiul Edison Jazz Award,

Magnus Ostrom Band

Magnus Ostrom Band

echivalentul Grammy-ului olandez, și colaborări de succes cu muzicieni ca Mischa Mengelberg, Pat Metheny sau Paul Blay.

Reprezentantul emblematic al jazz-ului italian, trompetistul și compozitorul Enrico Rava e fără îndoială prezența efervescentă a festivalului. Un performance care mixează lirismul cu stilul free-avantgarde și uptempo, alături de Enrico Morello (tobe), Gabriele Evangelista (bas) și Francesco Diodati (chitară).

Profunzimea muzicii nordice și farmecul oriental e adus pe scena Gărâna de trio-ul Kari Ikonen.

Grupul de origini finlandeze și armene a reușit să dea un suflu original clasicului trio pentru pian iar albumul lansat în 2015, Beauteous Tales and Offbeat Stories, a fost clasat în top 10 cele mai bune albume jazz ale ultimului an.

Printre numele confirmate pentru ediția Gărâna XX se numără și Magnus Öström BAND (Suedia), fost membru al grupului revoluționar E.S.T, care și-a dedicat ultimii ani din viață unui manifest sonor ce demonstrează că muzica poate vindeca rănile profunde. Albumul Parachute urmează să fie lansat în aprilie 2016 și adus în premieră în România.

Cele patru nume noi din lineup-ul Gărâna Jazz Festival vin în completarea artiștilor FOOD, Nils Petter Molvær și Louis Sclavis Trio. Ediţia 2016 a festivalului se va desfăşura în 3 locaţii cu încărcătură simbolică pentru istoricul Gărâna: Hanul La Răscruce – spaţiul în care a avut loc prima ediţie a evenimentului în anul 1997, Poiana Lupului – gazda celor mai recente ediţii şi Biserica Catolică din Satul Văliug. Pe lângă concerte, publicul va avea parte și de proiecții de film sub cerul liber și expoziții de fotografie.

Foto: Gărâna Jazz Festival – www.garana-jazz.ro

30
/12
/13

Pianistul şi compozitorul polonez Wojciech Kilar, care a fost nominalizat la premiile BAFTA pentru muzica din filmul lui Roman Polanski "Pianistul/ The Pianist", a murit la vârsta de 81 de ani, în oraşul său natal, Katowice, în sudul Poloniei, după o luptă îndelungată cu boala.

29
/12
/13

Concertul de Anul Nou de la Viena vine cu o noutate de ultimă oră în acest an. Mesajele de Anul Nou ale milioanelor de telespectatori vor fi proiectate în direct, în acordurile celebrului vals An der schönen blauen Donau, pe ecranul uriaş de la Muskverein.

28
/12
/13

De Revelion, bucureştenii vor fi ademeniţi în Piaţa Constituţiei de peste 130 de artişti, între care Mandinga, Connect-R, Vunk, Loredana şi Smiley. Aceştia vor evolua pe o scenă de 280 de metri pătraţi şi vor fi întâmpinaţi de cel mai spectaculos show de artificii din România.

28
/12
/13

Hoquiam, un orăşel din statul american Washington, va sărbători Ziua Nirvana (Nirvana Day), pe 10 aprilie 2014, data la care celebra trupă grunge americană va fi inclusă în Rock and Roll Hall of Fame.

24
/12
/13

Un crater de pe Mercur a primit numele rockerului britanic John Lennon, iar alte nouă zone de impact de pe această planetă au fost denumite în memoria unor personalităţi din universul cultural şi artistic.

20
/12
/13

Dacă este sâmbătă, 21 decembrie, este Melopoesis. Adică ultima întâlnire din an în “Stagiunea Perpetuă” de muzică, gânduri şi lucruri frumoase, una care vă îmbie cu pilde, catrene şi poeme, presărate în acorduri de chitară.

20
/12
/13

Se spune că jazzul este singura muzică în care aceeași notă poate fi cântată seară de seară, dar de fiecare dată diferit. Pe 23 decembrie, de la ora 21:00, Jazzappella va cânta în clubul Puzzle (Calea Victoriei 155, Bl. D1).

19
/12
/13

Anul acesta atmosfera caldă şi festivă a sărbătorilor ajunge în casele tuturor românilor printr-un concert extraordinar înregistrat la Sala Radio, cu celebra soprană Angela Gheorghiu și Orchestra Naţională Radio dirijată de Tiberiu Soare. Concertul va fi transmis la radio si tv.

17
/12
/13

Sub titlul „Cele trei Dive“, trei artiste aplaudate în toate teatrele mari ale lumii: sopranele Elena Moşuc, Laura Tătulescu și mezzosoprana Ruxandra Donose concertează la Sala Radio, într-o gală extraordinară, vineri, 20 decembrie,de la ora 19.00.

17
/12
/13

Trupa Nirvana, înfiinţată de regretatul Kurt Cobain, formaţia rock Kiss şi cântăreţul Peter Gabriel se află printre artiştii selectaţi pentru a fi incluşi în Rock and Roll Hall of Fame în 2014, au anunţat, marţi, reprezentanţii muzeului.

17
/12
/13

Unul dintre darurile pregătite de Radio România pentru public anul acesta, de Crăciun, este albumul "Mare minune..." ediţia a II-a, cuprinzând cele mai cunoscute şi îndrăgite colinde româneşti interpretate de Corul Academic Radio.

16
/12
/13

Pentru că vremea e rece şi pentru că spectatorii caută să se bucure de seri calde, de poveste, pub-ul În Pod la Historia (strada sf. Dumitru, numărul 3), îi invită la concertul susţinut de Nataly Group, vineri, pe 27 decembrie, de la ora 21.00.

16
/12
/13

În pragul sărbătorilor de iarnă, Opera Naţională Bucureşti a pregătit pentru cei mici, dar şi pentru părinţi şi bunici, un program special de evenimente dedicate Sărbătorilor de iarnă - Crăciunul copiilor.

16
/12
/13

Mai mulţi artişti, printre care mezzosoprana Oana Andra şi soprana Patricia Seymour, dar şi pianistul Alexandru Petrovici, au dat în judecată Guvernul, cerând suspendarea executării Hotărârii de Guvern din 9 octombrie prin care s-a decis fuziunea Operei cu Opereta.