Patru piane, pe scena Ateneului Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/patru-piane-pe-scena-ateneului-roman/

Camerata Regală, ansamblu aflat sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, vă invită la un concert deosebit din cadrul Stagiunii Regale. Evenimentul va avea loc miercuri, 9 martie, de la ora 19.00, la Ateneul Român.

Un articol de Liliana Matei|4 martie 2016

Pe scena Ateneului Român, alături de Camerata Regală, se va afla celebra pianistă Elizabeth Sombart și invitații săi, iar concertul va fi dirijat de maestrul Pierre Vallet. Cei doi artiști au concertat împreună pe multe scene ale lumii, completându-şi armonios interpretările. Elevi ai marelui compozitor și dirijor român Sergiu Celibidache, Elizabeth Sombart și Pierre Vallet au înregistrat împreună un CD cu concertele lui Chopin, alături de Royal Phillarmonic Orchestra.

Programul serii include lucrări de Bach, Mozart și Chopin, într-o fascinantă călătorie de la baroc la romantismul muzicii clasice. Evenimentul va începe cu Concertul pentru 4 piane și orchestră în la minor de Johann Sebastian Bach,  o adaptare după Concertul pentru 4 viori și orchestră în si minor de Antonio Vivaldi. Acesta este o prezență inedită pe scenele românești, unde concertele pentru patru piane sunt rare, dată fiind complexitatea lor și nevoia de coordonare a interpreților.

Programul complet:

J.S. Bach – Concert pentru patru piane și orchestra în la minor BWV 1065 (soliști: Izabela Voropciuc, Gerard Rusu, Egizia Soare, Yosua Stan)

W.A. Mozart – Concert pentru două piane și orchestră în mi bemol major KV 365 (soliști: Lavinia Dragoș, Pilar Guarne)

F. Chopin – Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră în fa minor op. 21 (solistă: Elizabeth Sombart)

Biletele au prețuri cuprinse între 60 și 95 de lei și sunt disponibile în reţeaua bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Germanos, precum și la casa de bilete a Ateneului Român.

Informații despre artiști:

Elizabeth Sombart concertează în lumea întreagă, fiind invitată pe scene prestigioase precum Théâtre des Champs-Élysées din Paris, Carnegie Hall din New York, Wigmore Hall din Londra, Concertgebouw din Amsterdam, Suntory Hall din Tokyo, Victoria Hall din Genève, sala Palau à Barcelone. A colaborat cu artiști ca Augustin Dumay (vioară), Patrick Gallois (flaut), Lluis Claret (violoncel) și Akiko Nakajima (soprană). A concertat alaturi de Orchestra Națională din Lille, Orchestra Filarmonicii din Strasbourg, Orchestra Academiei Bruckner din München și Orchestra Simfonică a secolului XXI din Catalonia.

În 2006, Elizabeth Sombart a fost ridicată la rangul de Cavaler al Ordinului Național de Merit pentru întreaga activitate, iar din 2008 este Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor pentru cariera sa artistică. În paralel cu activitatea de solist, în 1998 Elizabeth Sombart creează în Elveția Fundația Résonnance care este prezentă în 6 țări. Filiala din România îşi desfăşoară activitatea din 2013 în Bucureşti.

Dirijorul francez Pierre Vallet este recunoscut în întreaga lume pentru talentul său muzical care i-a adus colaborări cu cele mai celebre opere din lume. Recentele sale colaborări includ opere ca Madam Butterfly (Puccini) și Faust (Gounod) la Metropolitan Opera New York, Faust la Gran Teatro del Liceu Barcelona, La Juive la Göteborg Opera Sweden și Madam Butterfly la Tokyo Bunka Kaikan. Pierre Vallet a înregistrat concertele de pian ale lui Chopin împreună cu artista Elizabeth Sombart și Royal Philharmonic Orchestra la Abbey Road Studios, CD lansat în aprilie 2015.

Educator dedicat, Pierre Vallet este lector și profesor invitat la cele mai celebre programe de pregătire, precum Lindemann Young Artist Development Program at the Metropolitan Opera, Steans Music Institute at the Ravinia Festival in Chicago, Tanglewood Music Center, Wolf Trap Opera company și Houston Grand Opera Studio. Vallet a studiat dirijatul și teoria fenomenologiei muzicale cu Sergiu Celibidache și pianul la Ecole Normale de Musique de Paris și la Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris.

Camerata Regală a fost fondată în 2009 și se află sub patronajul Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Ansamblul a colaborat cu personalități marcante din peisajul muzical: dirijorii Jin Wang, Enrique Garcia Asensio, Cristian Mandeal, Wolfgang Doerner, Horia Andreescu, violoniştii Rony Rogoff, Alexandru Tomescu, Cristina Anghelescu, Ioana Goicea, Rebekka Hartman, sopranele Nelly Miricioiu, Irina Iordăchescu, contratenorul Florin Cezar Ouatu, pianistul Roberto Plano, flautiştii Ion Bogdan Ştefănescu, Matei Ioachimescu. Datorită nivelului artistic ridicat, membrii Cameratei au avut șansa de a evolua în cadrul unor evenimente prestigioase: Festivalul Internațional George Enescu și Festivalul Internațional Sergiu Celibidache. În anul 2014, la 5 ani de la înființarea ansamblului, Camerata Regală a fost decorată cu medalia Regele Mihai al României pentru înaltul profesionalism cu care își desfășoară activitatea concertistică.

26
/08
/15

Avishai Cohen Trio revine în România pentru două concerte extraordinare în această toamnă. Pe 10 şi 11 Octombrie, Jazz Night Out îl are ca invitat special pe cel care este supranumit ‘’contrabasistul secolului’’.

26
/08
/15

Cea dintâi premieră a stagiunii 2015-2016, opera "Münchhausen – Stăpânul minciunilor", compusă de Dan Dediu și regizată de Cristian Mihăilescu, marchează un moment unic atât în istoria Operei Comice pentru Copii, cât și în istoricul Festivalului Internațional "George Enescu": este pentru prima dată în cele 22 de ediții când un spectacol dedicat copiilor și tinerilor este inclus în repertoriul unei manifestări de o asemenea anvergură.

26
/08
/15

Pentru că anul acesta s-au împlinit 120 de ani de la nașterea scriitorului Lucian Blaga, ediţia din acest an a Ziulei Limbii Române îi este dedicată ilustrului nostru poet şi filozof. Cu acest prilej, Parcul Artelor – Parcul Titan se transformă pentru o zi în spațiu de lectură și relaxare, care va găzdui recitaluri de poezie, expoziții și ateliere de limba română. Seara, Parcul va găzdui, în transmisiune directă de la Sala Palatului, Concertul de deschidere a Festivalului Internațional George Enescu.

25
/08
/15

În fiecare week-end, în perioada 30 august-20 septembrie, începând cu ora 19.30, în Piața Regiunilor de pe Bulevardul Unirii- Bulevardul Artelor, publicul se va putea bucura gratuit de 10 dintre cele mai importante concerte susținute de mari orchestre din întreaga lume, reunite la a XXII-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu.

24
/08
/15

QuartFest este primul festival dedicat în totalitate cvartetelor de coarde din România şi unul dintre foarte puţinele festivaluri de acest gen din Europa Centrală şi de Est. Ediţia de anul trecut a QuartFest s-a bucurat, în cele trei seri de festival, de prezenţa a 9 cvartete româneşti apreciate la nivel naţional şi internaţional: Rua Quartet, Cantabile Quartet, Four Season Quartet, Grazioso Quartet, Napocensis Quartet, Nuages Quartet, Q Quartet, Unique Quartet, Accord Quartet.

24
/08
/15

Cea de-a treia ediție a Concursului Internațional de Canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra” s-a încheiat aseară la Opera Națională București, juriul internațional desemnându-i pe câștigătorii competiției din acest an. Premiul întâi a fost câștigat de soprana Deirdre Judith Angenent din Olanda.

22
/08
/15

Cea de-a 25-a ediţie a festivalului internaţional de muzică Forum Gitarre Wien se va desfăşura în perioada 24-30 august la Viena. Concertul de deschidere, ce va avea loc luni, 24 august, la ora 19.30, în Sala Ehrbar a Conservatorului din Viena (Mühlgasse 30, 1040 Viena), va fi susţinut de tânărul chitarist român Alecu Ciapi, acompaniat de chitarista Margarita Escarpa (Spania).

22
/08
/15

Dirijorul Tiberiu Soare, soprana Valentina Nafornița (live prin Skype de la Viena),dirijorul Kristian Järvi (înregistrare prin Skype), dar și Mihaela Oproiu, manager de proiect la Asociația Cultour pornesc “Pe urmele lui George Enescu” duminică, 23 august,de la ora 11, în cadrul ultimei ediții a Duminicilor Muzicale ale Festivalului Enescu la Librăria Humanitas Cișmigiu.

20
/08
/15

Pe 20 august 1980, bărbații din întreaga lume au pierdut un ajutor de nădejde. Au existat vremuri când mulți tineri și mai puțin tineri au reușit să facă mari cuceriri cu ajutorul lui Joe Dassin. Chiar dacă în materie de muzică, la noi, multe erau interzise, Dassin era tolerat, puteai găsi discurile sale și dacă totuși erai ghinionist era imposibil să nu găsești un Cornel Constantiniu care să cânte melodiile lui... Joe Dassin.

20
/08
/15

Cetatea Sibiului se pregăteşte pentru cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Medieval “Cetăţi Transilvane”, eveniment organizat de cincisprezece ani în ultimul sfârşit de săptămână din luna august. Ediţia din acest an va avea loc în perioada 28 – 30 august 2015, în Piaţa Mare din Sibiu.

20
/08
/15

Cea de-a 33-a ediţie a Întâlnirilor SpectActor, un proiect iniţiat în anul 2009 la Teatrul Naţional Marin Sorescu, va beneficia de prezenţa unui oaspete de prim rang al muzicii şi culturii europene, Ioan Holender.

20
/08
/15

Opera Națională București organizează în perioada 19 – 22 august a.c. cea de-a treia ediție a Concursului Internațional de Canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra”, competiţie acreditată de Federația Mondială a Concursurilor Internaționale de Muzică.