PELE, povestea eroului de la periferia oraşului Sao Paolo
https://www.ziarulmetropolis.ro/pele-povestea-eroului-de-la-periferia-orasului-sao-paolo/

A dat peste 1200 de goluri, intrând în Cartea Recordurilor, a condus Brazilia spre victorie în trei Cupe Mondiale şi a devenit un simbol al ţării şi al culturii sale. La TVR 1, vineri, 9 noiembrie, de la 21.10, vedem filmul autobiografic PELE.

Un articol de Petre Ivan|9 noiembrie 2018

Vineri, 9 noiembrie, de la ora 21.10, TVR 1 a programat un film american care ne prezintă formarea şi devenirea lui Pele, poate cel mai mare nume din istoria fotbalului mondial – PELE, în regia lui Jeff Zimbalist, cu: Kevin de Paula, Vincent D’Onofrio, Mariana Nunes, Leonardo Lima Carvalho.

Deşi lansarea a fost programată iniţial chiar la deschiderea Cupei Mondiale FIFA în 2014 , filmul autobiografic PELE (PELE – SUA) a avut premiera doar în anul 2016, nefiind finalizat în 2014.

A dat peste 1200 de goluri, intrând în Cartea Recordurilor, a condus Brazilia spre victorie în trei Cupe Mondiale şi a devenit un simbol al ţării şi al culturii sale. Însă toate acestea păreau improbabile la începutul anilor 1950, când puştiul Pelé trăia într-o familie atât de săracă din periferia oraşului Sao Paolo încât nu-şi permitea să-şi cumpere nici măcar o minge.

Jocul său electrizant pe străzile de cartier şi ambiţia de a deveni fotbalist, ca tatăl său, l-au dus la selecţia în naţionala Braziliei şi la prima sa victorie într-o Cupă Mondială, în 1958, când avea doar 17 ani. Un moment extraordinar pentru cariera sa şi pentru fotbalul brazilian, rămas antologic în istoria sportului.

Filmul PELE este despre începuturi timide, umile, este despre prietenie, este despre a crede în noi, de a ne asuma riscuri. Ne arată că, pentru a reuşi, nu contează dacă ai toate condiţiile, resursele, oportunităţile din lume. Dacă ţii la ceva, dacă îţi găseşti acea pasiune, ţine-te de ea şi munceşte pentru ea zi şi noapte, iar rezultatele vor veni de la sine.

A.R. Rahman, compozitorul, producătorul şi multi-instrumentalistul de origine indiană, care a primit de-a lungul carierei, printre altele, două premii Oscar, două Grammy-uri, un BAFTA şi un Golden Gobe, este cel care semnează muzica pentru acest film, ca de altfel şi pentru nu mai puţin celebrul Slumdog Millionaire (2008).

În grila de toamnă, TVR 1 a început difuzarea unor filme şi seriale care aduc în prim plan evenimente şi personaje care au schimbat cursul istoriei, au influenţat decisiv viitorul omenirii sau au devenit modele pentru o lume întreagă. Seara de vineri a fiecărei săptămâni le este dedicată.

 

Foto: PELE – facebook

13
/01
/15

Documentarul "Lumea lui Geo Saizescu", de Dan Doroftei, despre viaţa şi creaţia cineastului prezentate prin poveşti spuse Maia Morgestern, Sebastian Papaiani şi Ileana Stana Ionescu, va fi proiectat pe 14 ianuarie, de la ora 19.30, la Cinema Union din Bucureşti.

13
/01
/15

Liam Neeson a restabilit ordinea în box office-ul românesc, week-end-ul trecut, şi s-a impus ca lider absolut al încasărilor, generând venituri de peste 1.500.000 RON şi un număr de aproximativ 80.000 spectatori, odată cu premiera filmului ,,Taken 3: Teroare în L.A.” pe marile ecrane din România.

12
/01
/15

"Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman", regizat de Alejandro González Iñárritu şi considerat unul dintre filmele favoritele la Oscar în acest an, va avea premiera în cinematografele din România pe 16 ianuarie,

11
/01
/15

Filmele "Birdman" şi "Boyhood" sunt marile favorite la Globurile de Aur, a doua distincţie ca importanţă din cinematografia americană după Oscaruri, ce vor fi decernate în noaptea de duminică spre luni, într-o gală la care participă nume mari de la Hollywood şi va fi urmărită în lumea întreagă.

10
/01
/15

CRONICĂ DE FILM „Mommy”, al cincilea lungmetraj al indecent de tânărului cineast canadian Xavier Dolan (25 de ani), este o „tectonică a sentimentelor” ambalată în încadraturi, culori și sunete electrizante, folosite cu o dezinvoltură frapantă.

09
/01
/15

“Orașul câinilor / White God” în regia lui Kornél Mundruczó, propunerea Ungariei la categoria Cel mai bun film străin, este inclus în programul “9 pentru Oscar” la Cinema Studio din București. Evenimentul are loc în capitală între 9 și 15 ianuarie, cu o săptămână înaintea anunțării nominalizărilor celei de 87-a ediții a premiilor Academiei Americane de Film. Cele două proiecții sunt programate duminică, 11 ianuarie, de la ora 14:00 și joi, 15 ianuarie, de la ora 20:00.

09
/01
/15

Debutul în lungmetraj al regizoarei Ana Lungu, "Autoportretul unei fete cuminți", va avea premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam (21 Ianuarie- 1 Februarie 2015), secțiunea "What the F?!".

08
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Scris de Bogdan Mirică și regizat de Igor Cobileanski, „Umbre”, noul serial produs și difuzat de HBO România, încearcă să altoiască pe sol românesc un format străin, însă eșuează undeva la mijloc.

08
/01
/15

„De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, unul dintre cele mai așteptate filme românești din 2015, inspirat de un caz real care a zguduit România la începutul anilor 2000, cel al sinuciderii procurorului Cristian Panait, va fi lansat pe 27 februarie 2015 în cinematografele din toată țara.

08
/01
/15

Din 16 ianuarie, Russell Crowe revine în cinematografe în dublu rol: regizor și actor. Un tată în căutarea fiilor săi, într-un context istoric incert: la sfârşitul Primului Război Mondial, când lumea este încă devastată de oribilele sale consecinţe.

06
/01
/15

Filmele propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin de România, Republica Moldova, Ungaria, Rusia, Turcia, Polonia, Italia, Belgia și Canada vor fi proiectate la Cinema Studio din București, între 9 și 15 ianuarie 2015, în săptămâna dinaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 87-a ediție a premiilor Academiei Americane de Film.