Anita Ekberg, una dintre muzele lui Federico Fellini, a murit la vârsta de 83 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/anita-ekberg-una-dintre-muzele-lui-federico-fellini-a-murit-la-varsta-de-83-de-ani/

Actriţa suedeză Anita Ekberg, una dintre muzele regizorului italian Federico Fellini, a murit duminică, la vârsta de 83 de ani, a anunţat presa italiană.

Un articol de Petre Ivan|11 ianuarie 2015

Potrivit site-ului La Repubblica, Anita Ekberg a murit în clinica San Raffaele din Rocca di Papa, o localitate aflată în apropiere de Roma.

Actriţa rămasă în memoria cinefililor pentru celebra scenă filmată la Roma în Fontana di Trevi, în filmul „La Dolce Vita” (1960) de Federico Fellini, în care a jucat alături de Marcello Mastroianni, a locuit în ultima parte a vieţii într-un azil pentru bătrâni din apropiere de Roma.

Kerstin Anita Marianne Ekberg a fost model şi o actriţă suedeză, născută pe 29 septembrie 1931 în oraşul Malmö. Aleasă Miss Suedia în 1950, Anita Ekberg nu a câştigat concursul Miss Universe, însă s-a aflat printre cele şase finaliste, iar această performanţă i-a adus un contract de manechin în Statele Unite ale Americii. A debutat pentru studiourile Universal în câteva roluri secundare.

În 1955, actriţa suedeză a jucat în „Calea sângelui/ Blood Alley”, în care a interpretat rolul unei femei chineze, un rol care i-a adus Globul de Aur.

Cu un fizic considerat „spectaculos” în epocă (Bob Hope spunea că părinţii ei ar merita premiul Nobel pentru „arhitectură”), vedeta suedeză avea un temperament glacial şi a fost supranumită „aisbergul”. Anita Ekberg a rămas în memoria cinefililor pentru celebra scenă filmată la Roma în Fontana di Trevi, în filmul „La Dolce Vita”, de Federico Fellini, sau pentru rolul modelului care laudă virtuţile laptelui pe un panou publicitar în episodul „Le tentazioni del dottor Antonio” din lungmetrajul „Boccaccio ’70” (1962).

În 1987, Anita Ekberg a jucat propriul rol în „Interviu/ Intervista”, un film regizat de Federico Fellini, confirmând astfel spusele celebrului critic de film Roger Ebert, care obişnuia adeseori să declare că Anita Ekberg „este singura persoană din lume capabilă să îşi joace propriul personaj”.

Anita Ekberg a fost căsătorită de două ori – cu actorul britanic Anthony Steel în perioada 1956-1959 şi cu actorul american Rik Van Nutter în perioada 1963-1975.

Foto: Anita Ekberg – cinemagia

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.