Pelicam 2014 – My Name is Salt, marele câştigător
https://www.ziarulmetropolis.ro/pelicam-2014-my-name-is-salt-marele-castigator/

Filmul My Name is Salt (Elveţia / India 2013), povestea a mii de familii din India care trăiesc din sarea pe care o colectează în deşert, este câştigătorul Marelui Premiu al ediţiei a treia de Pelicam – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni.

Un articol de Petre Ivan|18 iunie 2014

Juriul, format din regizorul Cristi Puiu, multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin și antropologul Michael Stewart, a desemnat câștigătoare povestea celor 8.000 de familii din India care se mută opt luni pe an în deșert unde muncesc din greu pentru a-și câștiga existența.

Ei muncesc în condiții aspre de mediu pentru a colecta sarea care le aduce singurul venit. Povestea simplă, pentru care nici nu e nevoie de multe cuvinte, este pusă pe ecran într-o manieră minunată, a decis juriul. Filmul a câștigat un premiu în valoare de 1.000 de euro oferit de Primăria Tulcea.

La categoria scurt metraje, juriul a decis că filmul Santra and the Talking Trees merită premiul întâi. Santra and the Talking Trees (Finlanda, 2013) este un film despre dificultatea și frumusețea de a-ți găsi propria casă. Filmul combină animația și imagini de arhivă, într-un poem cinematic ce creează o aventură etnografică deosebită. Premiul constă în 500 de euro oferiți de Centrul Cultural al Cinematografiei.

Pelicam 2014Fresh Perspectives a fost categoria jurizată de tineri tulceni coordonați de geologul Georgeta Ionescu. Ei au decis că When You’ve Gone, I’ll Still Be There este câștigătorul. Filmul regizat de Carl A. Fechner spune povestea a trei copii care se luptă pentru o lume mai bună. Primul este Felix, un băiat de 13 ani, care vrea să motiveze copiii din toată lumea să planteze copaci. Premiul constă în 500 de euro oferiți de Administrația Fondului Cultural Național.

La categoria Black Sea Docs câștigător a fost filmul Pipeline, producție ruso-germano-cehă care explorează legăturile dintre oamenii așezați de-a lungul unei conducte de gaz care pornește din vestul Siberiei și ajunge în Germania. Juriul a fost compus din Pedro Fuente, directorul festivalului Ecozine Zaragoza, din rețeaua Green Film Network, din care face parte și Pelicam, antropologul Vintilă Mihăilescu și Octav Gheorghe. Premiul constă în servicii de postproducție în valoare de 3.000 de euro. De asemenea, filmul câștigător este propunerea Pelicam pentru Green Film Network Award 2015 și înseamnă că va fi proiectat în aproximativ 25 de țări din lume.

Pelicam 2014 – peste 30 de filme în premieră națională

Pelicam a adus la Tulcea, pentru al treilea an consecutiv, peste 30 de filme în premieră națională, regizori internaționali premiați, organizații de protecția mediului și a stârnit un interes crescut față de anul trecut în rândul tulcenilor.

“Pelicam este important pentru oraș, în România lumea a cam uitat să meargă la cinema. E importantă dimensiunea educațională, lucrurile o să se așeze, e din ce în ce mai bine. Nu cred că există un film documentar sau de ficțiune care să nu atingă de aproape sau de departe chestiunea asta – mediu, lumea, cosmosul. Sunt impresionat. Sper să devină un festival care să atragă toată Dobrogea și toată România”, a declarat regizorul Cristi Puiu, președintele juriului.

Foto cu Pelicam 2013 – pelicam.ro

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.

20
/04
/21

Filme selecționate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut - Cannes, Veneția și San Sebastián - dar și noutăți absolute semnate de regizori precum Pedro Almodóvar sau François Ozon vor completa seria de surprize rezervate publicului TIFF, la cea de-a 20-a ediție.

19
/04
/21

87 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2020, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 15-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești.

16
/04
/21

Competiția ediției de anul acesta a festivalului One World România, care se va desfășura fizic la București între 21 și 30 mai, și online între 31 mai și 6 iunie, cuprinde cele mai incitante 9 filme din selecția de anul acesta, ce vor fi evaluate de două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională de film, și celălalt din liceeni din toată țara. Premiul Juriului Internațional este în valoare de 1000 euro și va fi oferit regizorului câștigător cu sprijinul Institutului Cultural Român.

13
/04
/21

Editura Trei, Târgul de Cariere și Cărturești vă invită joi, 15 aprilie, la ora 19.00, la evenimentul de lansare volumului „Învățăm împărtășind”, coordonat de Gabriela Hum. Vor vorbi: Călin Grigorovici, Răzvan Goga, Zamfira Stan, Mónika Pál și Gabriela Hum Moderator: Victor Popescu Evenimentul va putea fi urmărit live pe paginile de Facebook Cărturești, Târgul de […]

13
/04
/21

CRONICĂ DE FILM E ceva ciudat în legătură cu „Another Round” („Încă un rând, 2020), noul film multipremiat al danezului Thomas Vinterberg. Îi simţi lucrătura la fiecare pas, mai ales pe scenariu, dar până la final, cu ajutorul unui moment muzical salvator şi al jocului mereu la înălţime al lui Mads Mikkelsen, reuşeşte să înfrângă o eventuală rezistenţă.

06
/04
/21

Ce destin! Să te naşti la începutul secolului 20, să fii unul din pionerii documentarului din România, dar şi al dezvoltării instituţionale a cinematografiei, să faci filme în două regimuri autoritare şi în timpul unui război şi să mori la aproape 100 de ani. Regizorul Paul Călinescu poate fi descoperit prin 12 documentare de scurtmetraj disponibile online, gratuit, în cadrul Cineclubului One World Romania.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.