Perfect sănătos, Capace, Aniversarea și multe alte filme românești, la Anonimul 14
https://www.ziarulmetropolis.ro/perfect-sanatos-capace-aniversarea-si-multe-alte-filme-romanesti-la-anonimul-14/

Festivalul Internaţional de Film Independent ANONIMUL prezintă şi anul acesta un amplu program de filme româneşti, atât în avanpremieră în România, cât şi deja lansate în cinema. „Anonimul 14” se va desfăşura în perioada 7—13 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Un articol de Petre Ivan|31 iulie 2017

În avanpremieră în România și într-o primă vizionare de public:

PERFECT SĂNĂTOS, regia Anca Damian (România, 2017)

Un thriller de autor construit în jurul unei morți suspecte, PERFECT SĂNĂTOS este povestea unui tânăr care încearcă să reconstituie ultimele momente din viață tatălui său și astfel tulbură liniștea unui oraș de provincie. Proiectat marți, 8 august, în Deschiderea Serii Filmului Românesc la ANONIMUL, în prezența regizoarei Anca Damian, a Liei Bugnar—care semnează scenariul împreună cu Anca Damian, a actorilor Anghel Damian — în rol principal — și Codin Maticiuc.

Anca Damian & Anghel Damian

CAPACE, regia Sorin Marin și Tudor Seichea Marin (România, 2017), cu Vlad Ivanov, Adrian Titieni, Nicholas Bohor, Eugenia Bosînceanu, Adrian Păduraru, Oliver Toderiță, Claudiu Istodor, Gavril Pătru, Liviu Cheloiu, Diana Cavaliotti, Adina Galupa, Andrei Aradits.

Un bărbat fără nume, bogat și singur, își conduce afacerile cu autoritate și fără scrupule. Concurență îl atacă pe Bursă și bărbatul își amintește de un joc din copilărie. Un joc cu capace de bere. O criză de inimă și vestea că e posibil să aibă nevoie de un transplant îl determina să plece într-un loc îndepărtat, unde Dunărea întâlnește marea, cu oameni simpli și obiceiuri străvechi.

Filmul va fi proiectat în închiderea ediției, sâmbătă, 12 august, în prezența regizorului, a actorilor Vlad Ivanov, Adrian Titieni, Adrian Păduraru, a directorului de imagine Daniel Șerbanică,împreună cu o parte din echipa filmului.

În avanpremieră în România, la ANONIMUL:

ANIVERSAREA, regia Dan Chișu (România, 2017). Cu Mircea Albulescu în ultimul său rol, Simona Bondoc, Răzvan Vasilescu, Emilia Dobrin, Lucian Ifrim, Dana Voicu, Emanuel Pârvu, Coca Bloos, Andra Chișu, Ingrid Berescu. Proiectat la ANONIMUL în prezența regizorului Dan Chișu și a unei părți din echipă, filmul va fi lansat în cinematografe pe 11 octombrie 2017.

MARITA, regia Cristi Iftime, România, 2017. Debutul în lungmetraj al lui Cristi Iftime este entry-ul românesc din Competiția de lungmetraj ANONIMUL 14 și va fi lansat în cinematografele din România pe 1 decembrie 2017. Cu Adrian Titieni, Alexandru Potocean, Lucian Iftime, Lorena Zăbrăuțanu, Victoria Cociaș, Andrei Huțuleac, Bogdan Dumitrache, Ana Ciontea și Ana Popescu, filmul a fost prezentat în premieră mondială la Karlovy Vary, unde a câștigat Marele Premiu al Juriului FEDEORA pentru Cel mai bun film din Competiția East of the West.

Vor fi de asemenea proiectate la Festival lungmetrajele: ANA, MON AMOUR, regia Călin Peter Netzer (România—Germania—Franța, 2016)—Câștigător al Ursului de Argint pentru montaj — Dana Bunescu, Berlinale 2017; VARA S-A SFÂRșIT, regia Radu Potcoavă (România, 2016), cu Dan Hurduc, Nicholas Bohor, Crina Tofan, șerban Pavlu și Dorian Boguță; mediumetrajele CEAȚĂ, regia Adi Voicu și DEPĂRTARE, regia Teodora Totoiu—proiectat în prezența actriței Irina Săulescu, precum și documentarele ȚARA MOARTĂ, în regia lui Radu Jude, care va avea premieră internațională la cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Locarno, în secțiunea Signs of Life; respectiv PLANETA PETRILA, în regia lui Andrei Dăscălescu, în cadrul Serii HBO la ANONIMUL.

Foto: Anonimul 14 – facebook

16
/10
/14

Regizorul Radu Gabrea este omagiat la New York, în cadrul evenimentului “RADU GABREA Retrospective” organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, New York și în colaborare cu prestigiosul Tribeca Cinemas, în perioada 17 – 19 octombrie.

16
/10
/14

Actrița Bérénice Bejo, nominalizată la Oscar și Globul de Aur pentru rolul din The Artist, este unul dintre invitații speciali ai Les Films de Cannes à Bucarest. Ea va lua parte la premiera filmului The Search, alături de regizorul Michel Hazanavicius, și se va întâlni cu publicul român pe 25 octombrie, de la ora 12.00, la Cinema Elvira Popescu

12
/10
/14

Sâmbătă, 11 octombrie, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anunțate filmele câștigătoare ale celei de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival. Maidan (regia: Sergei Loznitsa), proiectat în premieră în România la Astra Film Festival 2014, a fost laureat cu Marele Premiu.

12
/10
/14

A noua ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, ce a avut loc între 3 şi 12 octombrie, în capitală, a ajuns la final. În cadrul Galei de Închidere de sâmbătă, 11 octombrie, la capătul a nouă zile de filme de animație de calitate, sosite la București din peste 60 de țări, festivalul și-a anunțat câștigătorii.

10
/10
/14

"Câinele japonez", debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la gala din 2015, alături de pelicule din alte 82 de ţări, potrivit anunţului făcut joi de Academia americană.

10
/10
/14

Reputata actriţă Luminiţa Gheorghiu revine pe marile ecrane, pentru prima dată într-un rol de comedie, din 24 octombrie, în “Cuscrii”, un film regizat de Radu Potcoavă. Ursul de Aur la Berlin, premiul Asociației Criticilor de Film la Los Angeles, sunt doar câteva dintre premiile câștigate de Luminița Gheorghiu, de-a lungul carierei.

09
/10
/14

Cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, “Festivalul Internațional de Film Comedy” debutează vineri, 10 octombrie. Lungmetrajul “Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, este programat în Deschiderea Comedy Cluj, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic.

09
/10
/14

Joi, 9 octombrie, aduce în agenda celei de-a noua ediţii Anim’est una dintre cele mai îndrăgite competiţii ale festivalului, cea de Videoclip şi Advertising. În programul zilei se înscriu şi alte proiecţii şi evenimente speciale: competiţia Balkanimation, o prezentare despre animaţia daneză susţinută de doi invitaţi de seamă de anul acesta, noi titluri din competiţiile internaţionale şi o petrecere cu Invisible Raincoats, cel mai recent proiect Minus.

09
/10
/14

Revista de Povestiri deschide înscrierile pentru a doua ediție a atelierului de scenaristică „Play”, care se va desfășura la București începând cu 20 octombrie, timp de trei luni, sub îndrumarea scriitoarei Cecilia Ștefănescu și a regizorului Igor Cobileanski.

08
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Q.E.D.”, al doilea film al lui Andrei Gruzsniczki, este o apariţie insolită în cinematografia română, datorită raportării atipice la trecutul comunist. Temperarea tentaţiei regizorului-scenarist de a spune totul despre perioada reconstituită l-ar fi transformat însă dintr-un film bun într-unul remarcabil.

07
/10
/14

Jean-Luc Godard, unul dintre cei mai influenți regizori din istoria cinematografiei, a surprins anul acesta Cannes-ul cu primul său lungmetraj în 3D, Adieu au langage, distins cu Premiul Juriului. Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie) aduce filmul în premieră la București

06
/10
/14

Cinema-edu, cel mai mare proiect de educație cinematografică, destinat liceenilor, va ajunge în lunile octombrie și noiembrie în șase orașe din țară: Ploiești(21-23 octombrie, Club Cinema Twins), Craiova (28-30 octombrie, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman), Mediaș (4-6 noiembrie), Târgu Mureș (11-13 noiembrie, cinema Arta), Iernut (14 noiembrie) și Roman (25-27 noiembrie).