Personalități din lumea filmului, la Festivalul ”Toamnă la Voroneț”
https://www.ziarulmetropolis.ro/personalitati-din-lumea-filmului-la-festivalul-toamna-la-voronet/

Oraşul gura Humorului găzduieşte, în perioada 13-16 octombrie, cea de a 36-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie ”Toamnă la Voroneţ”, ce va avea printre invitaţi personalităţi din cinematografia românească

Un articol de Monica Andronescu|14 octombrie 2016

Festivalul Toamnă la Voroneț aduce în atenția publicului iubitor de artă cele mai bune producții cinematografice, alături de invitați de marcă din lumea filmului românesc, printre care Vladimir Găitan, Ileana Popovici, Elisabeta Bostan, Draga Olteanu-Matei, Nicolae Mărgineanu, Manuela Hărăbor, Maria Ploae.

Ziua de deschidere a festivalului a fost dedicată filmului ”Reconstituirea”, Ileana Popovici și Vladimir Găitan fiind invitații unei ”reconstituiri” de excepție.

Alte două zile din program le vor fi dedicate Elisabetei Bostan și actriței Draga Olteanu-Matei. În festival vor fi prezente, de asemenea, și filme noi precum ”Războiul Regelui” și ”Doar cu buletinul la Paris”.

În cadrul competiției din festival, cele 39 de producții care au fost selectate în finală, din totalul de 132 care s-au înscris inițial, reprezintă nouă țări Toamnă la Voronețparticipante: Africa de Sud, Argentina, Austria, Azerbaidjan, Bulgaria, China, Elveția, Germania, Israel, India, Japonia, Liban, Marea Britanie, Moldova, Polonia, România, Rusia, Singapore, SUA. Ele vor concura în cadrul celor trei secțiuni: Secțiunea film documentar (scurt și mediumetraj), Secțiunea film studențesc (scurtmetraj de ficțiune, documentar, de animație sau experimental) și Secțiunea film turistic (scurtmetraj).

Membrii juriului sunt Ana Vlad (prejurizare), Mihai Fulger (prejurizare), Nicolae Mărgineanu, Ileana Popovici, Andrei Giurgia (director al Festivalului ”Serile Filmului Românesc” (SFR) — Iași), Manuela Hărăbor, Elisabeta Bostan (din partea Dacin Sara), Prof. univ. dr. Laurențiu Damian (din partea UCIN).

La  Gura Humorului, participanții vor avea parte și de lansări de carte: ”Elisabeta Bostan: Imaginarium sau filmul în împărăția candorii”, cu invitații de onoare Elisabeta Bostan și Titus Vîjeu.

În cadrul festivalului vor fi concerte marca Puiu Crețu, Ștefania Iacob, precum și spectacole de teatru ale trupei de teatru ”Birlic” din Fălticeni.

Foto: Festivalul ”Toamnă la Voroneț – facebook



19
/04
/21

87 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2020, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 15-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești.

16
/04
/21

Competiția ediției de anul acesta a festivalului One World România, care se va desfășura fizic la București între 21 și 30 mai, și online între 31 mai și 6 iunie, cuprinde cele mai incitante 9 filme din selecția de anul acesta, ce vor fi evaluate de două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională de film, și celălalt din liceeni din toată țara. Premiul Juriului Internațional este în valoare de 1000 euro și va fi oferit regizorului câștigător cu sprijinul Institutului Cultural Român.

13
/04
/21

Editura Trei, Târgul de Cariere și Cărturești vă invită joi, 15 aprilie, la ora 19.00, la evenimentul de lansare volumului „Învățăm împărtășind”, coordonat de Gabriela Hum. Vor vorbi: Călin Grigorovici, Răzvan Goga, Zamfira Stan, Mónika Pál și Gabriela Hum Moderator: Victor Popescu Evenimentul va putea fi urmărit live pe paginile de Facebook Cărturești, Târgul de […]

13
/04
/21

CRONICĂ DE FILM E ceva ciudat în legătură cu „Another Round” („Încă un rând, 2020), noul film multipremiat al danezului Thomas Vinterberg. Îi simţi lucrătura la fiecare pas, mai ales pe scenariu, dar până la final, cu ajutorul unui moment muzical salvator şi al jocului mereu la înălţime al lui Mads Mikkelsen, reuşeşte să înfrângă o eventuală rezistenţă.

06
/04
/21

Ce destin! Să te naşti la începutul secolului 20, să fii unul din pionerii documentarului din România, dar şi al dezvoltării instituţionale a cinematografiei, să faci filme în două regimuri autoritare şi în timpul unui război şi să mori la aproape 100 de ani. Regizorul Paul Călinescu poate fi descoperit prin 12 documentare de scurtmetraj disponibile online, gratuit, în cadrul Cineclubului One World Romania.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.