Peste 200.000 de oameni au participat la a doua ediție SPOTLIGHT 
https://www.ziarulmetropolis.ro/peste-200-000-de-oameni-au-participat-la-a-doua-editie-spotlight/

Peste 200.000 de oameni au ieşit în stradă pentru a doua ediţie Spotlight – Bucharest International Light Festival. Timp de 4 zile Calea Victoriei a devenit pietonală şi a reunit instalaţii de artă ale artiştilor români şi internaţionali, sesiuni de video-mapping şi iluminat arhitectural care au reinventat principalele clădiri de pe acest traseu: Cercul Militar Naţional, Hotelul Novotel, Clădirea CEC, Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul Naţional de Artă al României.

Un articol de Liliana Matei|10 mai 2016

 

Pentru că anul acesta Spotlight a stat sub semnul candidaturii orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, care are printre priorități accesul la artă și migrarea evenimentelor culturale din centru spre periferia orașului, Spotlight a fost prezent și în cartierele bucureștene, prin iluminarea arhitecturală a unor clădiri emblematice – Foișorul de Foc, Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Statuia geniului „Leul”.
Un show impresionant a marcat deschiderea oficială. Zoli Toth Project și britanicii de la Lords of Lightning au fost primii artiști care au pus Capitala într-o altă lumină, din centru și până-n cartiere.
Una dintre principalele atracții ale Festivalului, video-mapping-ul realizat de Mindscape Studio, Odă Bucuriei, a marcat Ziua Europei (9 mai). Cercul Militar a fost scena unui poem vizual de forme și culori spus pe acordurile lui Ludwing van Beethoven, în a patra mișcare a Simfoniei a 9-a. Mulțumiri Societății Române de Radiodifuziune și Electric Brother.
O altă instalație care a surprins publicul prezent prin amploare și ingeniozitate a fost holograma de proporții uriașe, realizată de artiștii români de la Aural Eye Visions Studio, proiectată pe clădirea BCR. Pentru realizarea acesteia s-a folosit cel mai puternic proiector din țară în acest moment (30.000 de lumeni). Instalația s-a bazat pe cele mai noi tehnologii de facetracking existente, care au cel mai mare nivel de interactivitate. Ecranul a avut 3 straturi de 20m x20m.

 

În ultima seară a festivalului, cei de la Les Ateliers Nomad au pregătit o surpriză, prin intervenția live a doi artiști români,  Mr.Jurjak și Melak (Nopame), care au controlat prin intermediul instalațiilor proiecția, sunetul și luminile de pe Hotelul Novotel, oferind un scurt live session celor prezenți în locație. Tema muzicală de bază a fost piesa „Șoapte” a artistului Mr.Jurjak, împărțită pe instrumente și armonii, asociate fiecărui buton din controlere, la care s-au adăugat elemente de percuție, astfel încât publicul a putut interveni direct asupra compoziției.
Festivalul Internațional al Luminii, partener din acest an, a fost prezent cu trei instalații, care au oferit publicului bucureștean accesul la instalații de artă realizate de artiști internaționali prin Light Carpet IRIS (NL), The Penguin Army (DE) și Angels of Freedom (ISR).
Un alt partener internațional puternic, Signal Festival din Praga a facilitat prezența la festival a instalației Fantastic Planet (AU), realizată de artista Amanda Parer, un gigant gonflabil și luminos, cu o înălțime de 12 metri.
Resursele alocate au fost impresionante, o echipă de peste 100 de oameni contribuind la realizarea festivalului, dintre care peste trei sferturi constând în personal tehnic specializat. În total, o suprafață de aproximativ 6500 m2 a fost iluminată în cadrul festivalului.
Festivalul Internațional al Luminii poziționează Bucureștiul în circuitul celor mai importante capitale europene ce găzduiesc manifestări similare și își propune să includă orașul București în circuitul celor mai importante festivaluri de profil și, în același timp, să îi ofere publicului larg un spectacol unic în România.

 

Urmează:
Festivalul de muzică alternativă Sound & Vision (20 – 22 mai)

Evenimentul dedicat copiilor Cișmigiul copiilor (29 mai)

Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă B-Fit in the street! (9-12 iunie)

 

 

21
/06
/16

Obiecte de artă realizate de Kurt Cobain, precum şi obiecte personale, vor fi expuse într-un viitor turneu al unei expoziţii dedicate acestuia. Arta lui Kurt Cobain a apărut pentru prima oară în documentarul din 2015 "Cobain: Montage of Heck", al cărui producător executiv a fost Frances Bean.

20
/06
/16

Beat-boxerul cu cele mai multe vizualizări pe Facebook, cel mai mare colecționar de costum popular din România, un campion mondial de tir, cea mai veselă trupă ska ucrainiană și cele mai iscusite meșterițe de la Săpânța, cu toții au fost prezenți la prima ediție Street Delivery din Baia Mare, un eveniment care a reunit, vreme de trei zile, cele mai noi generații de makeri din industriile creative și cei mai buni meșteșugari, artiști, comercianți, manufacturieri sau chibiți din Maramureș.

17
/06
/16

Începând cu 23 iunie 2016, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București va deschide în sediul din Gabroveni o expoziție inedită, dedicată aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

15
/06
/16

În anul în care se împlinesc 400 de ani de la moartea scriitorilor William Shakespeare, și Miguel de Cervantes, Noaptea Institutelor Culturale (24 iunie) include un spectacol de teatru după sonetele lui Shakespeare, proiecții, lecturi și o dezbatere dedicate marelui dramaturg britanic, o expoziție de benzi desenate și de ilustrație pornind de la o piesă scrisă de Cervantes, precum și un spectacol-lectură bazat pe fragmente din „entremeses" ale îndrăgitului scriitor spaniol.

10
/06
/16

Admiratorii lui Horaţiu Mălăele pot fi alături de îndrăgitul actor, regizor, caricaturist și scriitor român, joi, 16 Iunie, de la ora 18.30, la vernisajul expoziției Retrospectivă Horațiu Mălăele. Evenimentul, care va avea loc la sediul Casei de Licitații Goldart din București, Intrarea I.L. Caragiale nr. 1, reuneşte peste 50 de lucrări de desen, acuarelă, serigrafie, pictură și grafică umoristică ale artistului.

07
/06
/16

Cea de a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Statui Vivante, organizat de Teatrul Masca, se va desfășura în perioada 16 - 20 iunie în Grădina Casei Filipescu-Cesianu, Parcul Crângași și Parcul Alexandru Ioan Cuza. „Ediția din acest an îl va omagia pe Constantin Brâncuşi, adus în atenția publicului prin două statui vivante: prima reprezentându-l în atelierul din Paris și a doua, prin Rugăciune, una dintre celebrele sale opere”, spune Mihai Mălaimare, fondatorul Teatrului Masca

03
/06
/16

Muzeul Luvru din Paris va fi închis astăzi (vineri) pentru a permite evacuarea "cu titlu preventiv" a operelor aflate în zone amenințate de inundații în urma creșterii nivelului Senei.

29
/05
/16

Pavilionul României la cea de-a 15-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - La Biennale di Venezia, desfășurată între 28 mai și 27 noiembrie 2016, găzduiește „Selfie Automaton”, o expoziție sub forma unui spectacol predefinit, cu marionete automatizate, scenarii blocate și un rol liber, rezervat vizitatorului.

25
/05
/16

Castelul Pelișor din Sinaia va putea fi vizitat gratuit, astazi, 25 mai, în contextul împlinirii a 113 ani de când acesta a fost inaugurat ca reședință de vară a perechii princiare Ferdinand și Maria. Turiștii vor beneficia de intrare liberă între orele 11,15—16,15.

20
/05
/16

Corina Șuteu, actualul Ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, fostul ministru și inițiatorul subscripției publice pentru scultura Cumințenia Pământului a lui Brâncuși și Dragoș Neamu, managerul interimar al Muzeului Național de Artă, se află printre invitații emisiunii speciale dedicate Nopții Muzeelor, pe care Radio România Cultural o va transmite în direct (audio și video) din Sala Tronului de la Muzeul Național de Artă al României din București, fostul Palat Regal.