Petre Ionuțescu (Trompetre) și Nadayana au lansat “Dissolve”, o compoziție despre eterna reîntoarcere la originea firii
https://www.ziarulmetropolis.ro/petre-ionutescu-trompetre-si-nadayana-au-lansat-dissolve-o-compozitie-despre-eterna-reintoarcere-la-originea-firii/

Piesa „Dissolve”, rezultat al colaborării între instrumentiştii şi producătorii timişoreni Petre Ionuţescu a.k.a. Trompetre şi Claudiu Lazarciuc (Nadayana), este o dovadă de creaţie liberă mânată de un soi de inspiraţie lucidă.

Un articol de Petre Ivan|20 martie 2023

O compoziție ce radiază o lumină caldă, inspiratoare, asemenea unui răsărit pur la amurgul tiparelor lumii și convențiilor creative.

Lumea se întâmplă independent de voința noastră, momentele de inspirație sunt doar clipe în care ne oprim să observăm măreția universului, iar rodul actului de minunare transcende ființa devenind creație. Este un tipar la care ne reîntoarcem sau în care ne trezim la un moment dat, un drum în cerc despre care viața ne mai amintește uneori. „Dissolve” descrie un astfel de moment și îngână prin glasul visător al instrumentelor, pasul ființei în eterna-i căutare.

Experimentul într-un astfel de peisaj, de cele mai multe ori, lămurește viziunea aflată ori în ceață, ori într-un moment de absență, iar „Dissolve” nu se îndepărtează prea mult de acest spectru al imprevizibilului. Însă, după cum vom vedea că declară chiar cei doi artiști, tocmai acest element care s-a strecurat în momentele de creație, a condus la realizarea acestei compoziții în forma în care ea există acum.

„Termenul de „piesă” este oarecum impropriu pentru că nu am pregătit nimic înainte. Am venit la studio cu gândul că vom înregistra un material la care am lucrat câteva zile. După câteva duble, ne-am tras sufletul și în ultimele minute în care aveam spațiul la dispoziție ne-am gândit să mai înregistrăm ceva, orice. Prima încercare și asta e tot. A ieșit o poveste de nicăieri și s-a dizolvat în neant, după care ne-am dat seama că sună mai bine decât ceea ce pregătisem inițial. Aceasta este încă o dovadă pentru noi că cel mai important în procesul de creație este să lași lucrurile să curgă și va fi bine.”

„Dissolve” credite:
Producție video: Cristian Văduva
Înregistrare live: Cristian Giurgev
Mix și master: Emil Gherasim și Alin Luculescu

Citiţi şi:
26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.