Pianistul din „Pianistul” a murit la 81 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/pianistul-din-pianistul-a-murit-la-81-de-ani/

Pianistul şi compozitorul polonez Wojciech Kilar, care a fost nominalizat la premiile BAFTA pentru muzica din filmul lui Roman Polanski „Pianistul/ The Pianist”, a murit la vârsta de 81 de ani, în oraşul său natal, Katowice, în sudul Poloniei, după o luptă îndelungată cu boala.

Un articol de Petre Ivan|30 decembrie 2013

Pianistul şi compozitorul polonez Wojciech Kilar, care a fost nominalizat la premiile BAFTA pentru muzica din filmul lui Roman Polanski „Pianistul/ The Pianist”, a murit la vârsta de 81 de ani, în oraşul său natal, Katowice, în sudul Poloniei, după o luptă îndelungată cu boala.

„Puterea şi mesajul muzicii sale… vor rămâne veşnic în amintirea mea”, a spus Jerzy Kornowicz, directorul Asociaţiei Compozitorilor Polonezi.

Wojciech Kilar a creat coloana sonoră pentru filme ca „Dracula” şi „A noua poartă/ The Ninth Gate”.

Deşi prima sa dragoste a fost să scrie simfonii şi partituri pentru concerte, Wojciech Kilar a devenit cunoscut la nivel mondial în calitate de compozitor de film, lucrând la peste 130 de filme şi cu regizori celebri, ca Jane Campion şi Francis Ford Coppola.

Muzica din filmul „Dracula” i-a adus premiul din partea Societăţii Americane a Compozitorilor, Autorilor şi Editorilor, în 1992.

Se pare că Francis Ford Coppola i-a dat mână liberă în a compune partiturile pentru „Dracula” şi se spune că, atunci când regizorul american l-a întrebat pe Kilar cum face de creează astfel de piese, compozitorul polonez i-a răspuns criptic: „Trebuie să locuieşti în Katowice”.

Secvenţă din filmul Pianistul (2002), câştigător a trei premii Oscar.

Născut în 1932, Wojciech Kilar a studiat pianul şi compoziţia în Polonia şi a absolvit State Higher School of Music în Katowice, în 1955.

Inspirat de munca lui Claude Debussy şi Maurice Ravel, Wojciech Kilar a cofondat Karol Szymanowski Society, în 1977, munca sa cuprinzând cântece folk poloneze şi muzică catolică bisericească.

Pasiunea sa pentru motive simple şi folosirea basului şi violoncelului au dat muzicii sale un aer romantic şi astfel a ajuns în atenţia producătorilor de filme.

Kilar a spus la un moment dat că motivele care l-au făcut să creeze muzică pentru filme au fost, în această ordine, numele regizorului, salariul şi scenariul.

În Polonia, Wojciech Kilar a colaborat în mod frecvent cu trei regizori importanţi: Andrzej Wajda, Krzysztof Kieslowski şi Krzysztof Zanussi. În 1991, Zanussi a făcut un film biografic despre compozitor.

Foto: Pianistul Wojciech Kilar – wikipedia

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești