„Picasso versus Einstein”, câștigător la COMEDIA ȚINE LA TINEri
https://www.ziarulmetropolis.ro/picasso-versus-einstein-castigator-la-comedia-tine-la-tineri/

„Picasso at Lapin Agile” („Picasso versus Einstein”), regia Teodora Petre, scenografia Andrei Șova este câştigătorul concursului COMEDIA ȚINE LA TINEri, ediţia a XI-a, 2020 la Teatrul de Comedie.

Un articol de Liliana Matei|1 februarie 2022

Textul dramatic aparține celebrului actor, scriitor, producător și muzician american, Steve Martin și a fost scris în anul 1993. Premiera mondială a avut loc pe 13 octombrie 1993, la Steppenwolf Theatre din Chicago, Illinois, după care a fost reprezentat la New York, unde s-a bucurat de mare succes și de cronici extraordinare. Montarea acestei piese reprezintă o premieră națională.

Steve Martin și-a imaginat cum ar arăta o întâlnire extrem de comică între Einstein și Picasso, cu puțin înainte ca amândoi să-și pună iremediabil amprenta pe secolul XX. Deși amândoi sunt destul de celebri încât să fie recunoscuți atunci când intră într-un bar, și sunt foarte conștienți de potențialul lor, marile lor descoperiri nu au avut încă loc.

Ediția cu numărul XI a însumat un număr de 15 proiecte depuse, iar juriul care a desemnat câștigătorul a fost format din criticul de teatru Octavian Saiu, regizorul Vlad Massaci și Monica Similea, director adjunct artistic al Teatrului de Comedie. Proiectul premiat va intra în producţie la Sala Nouă a Teatrului de Comedie, în cadrul anului curent, și va deveni parte din repertoriul acestuia.

COMEDIA ŢINE LA TINEri este un proiect iniţiat de Teatrul de Comedie în anul 2005, care își propune să promoveze şi să susţină tinerii regizori de teatru, oferindu-le ocazia de a monta proiecte independente pe scena unui teatru profesionist. Rezultatele acestui demers sunt concretizate de prezenţa tot mai activă pe scenele româneşti a câştigătorilor ediţiilor precedente: Silvia Roman, Ioana Petre, Dragoș Mușoiu, Radu Iacoban, Dorin Boca, Irina Crăiță-Mândră, Florin Liță și alții. Aceste producții sunt garanția unui parcurs ascendent al artei regizorale din România.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Panorama teatrală la jumătatea anului Capitalei Europene a Culturii demonstrează felul în care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a reconfigurat pentru orașul și pentru comunitatea pe care le reprezintă o structură culturală înalt profesională.

05
/09
/23

În cadrul proiectului Heritage Hub Râșnov, Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Hands on History Norvegia va organiza Festivalul Medieval. Evenimentul va avea loc în perioada 7‑10 septembrie 2023 și va aduce în prim-plan o serie de activități și experiențe medievale menite să promoveze Cetatea Râșnov ca un important obiectiv turistic atât pentru România, cât și pentru Europa dar și un spațiu de învățare și implicare a comunității locale.

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.