Piersic, Cărbunariu, Vizante şi Oprişor, printre câştigătorii Galei Comediei Româneşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/piersic-carbunariu-vizante-si-oprisor-printre-castigatorii-galei-comediei-romanesti/

Florin Piersic, Gianina Cărbunariu, Marius Florea Vizante, Antoaneta Zaharia şi Mirela Oprişor se numără printre câştigătorii Galei Comediei Româneşti, organizată în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Comediei Româneşti – festCO.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2014

Gala Comediei Româneşti a fost organizată duminică seară, la Sala „Radu Beligan” a Teatrului de Comedie din Bucureşti. La eveniment au fost decernate premiile Festivalului Comediei Românești – festCO, ediţia a XII-a, şi ale Concursului de Comedie Românească, ediţia a IX-a, informează Mediafax.

Anul acesta Festivalul Comediei Româneşti – festCO a acordat următoarele premii:

premiul de excelenţă „Radu Beligan” actorului Florin Piersic şi premiul pentru eveniment teatral spectacolului „Lecţia de violoncel„, în care joacă Radu Beligan.

Secţiunea oficială

La secţiunea oficială, selecţioner festCO 2014 a fost Ileana Lucaciu, iar juriul a fost alcătuit din Ana Ciontea, Cristina Modreanu, Gheorghe Visu, József Bartha şi AtillaVizauer.

Astfel, marele premiu al juriului a fost acordat spectacolului „Ce nemaipomenită aiureală!„, de Eugène Ionesco, în regia lui Silviu Purcărete, montat la Teatrul Naţional Cluj-Napoca.

În ceea ce priveşte premiul pentru cel mai bun spectacol, acesta a fost acordat spectacolului „O… ladă„, creaţie colectivă după Ion Creangă, în regia lui Alexandru Dabija, montat la Teatrul Tineretului Piatra-Neamţ.

Gianina Cărbunariu a primit premiul pentru cea mai bună regie, pentru spectacolul „Solitaritate”, montat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu.

Trei grei ai comediei româneşti: George Mihăiţă, Vladimir Găitan şi Marin Moraru

Trei grei ai comediei româneşti: George Mihăiţă, Vladimir Găitan şi Marin Moraru

La categoria „cel mai bun actor în rol principal„, premiul a fost câştigat de Marius Florea Vizante, pentru rolul Petrică din spectacolul „Acasă la tata”, de Mimi Brănescu, în regia lui Vlad Massaci, montat la Teatrul de Comedie,

iar la categoria „cea mai bună actriţă în rol principal„, premiul a fost câştigat de Antoaneta Zaharia, pentru rolul Dacia din spectacolul „Titanic Vals”, de Tudor Muşatescu, în regia lui Alexandru Dabija, montat la Teatrul Odeon.

În ceea ce priveşte premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, acesta a fost câştigat de Ionuţ Caras, pentru rolurile Zmeul şi Baba Anica din spectacolul „Sânziana şi Pepelea”, de Vasile Alecsandri, în regia lui Alexandru Dabija, montat la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, iar premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar i-a revenuit Mirelei Oprişor, pentru rolul Mia din spectacolul „Acasă la tata”, montat la Teatrul de Comedie.

Secţiunea Teatre independente

La secţiunea Teatre independente, juriul festCO 2014 a fost alcătuit din Alexandru Berceanu, Vladimir Anton şi Eugen Gyemant.

Astfel, premiul special al juriului i-a revenit spectacolului „Freak Show„, one man show cu Florin Piersic Jr., premiul pentru cel mai bun spectacol a fost câştigat de „Zic-Zac„, de Andreea Gavriliu şi Ştefan Lupu, în regia Andreei Gavriliu, montat la Godot Cafe-Teatru, iar premiul „Noi la Sala Nouă” a fost câştigat de spectacolul „Fisura„, de Flavius Lucăcel, în regia lui Victor Olăhuţ.

Concursul de Comedie Românească – dramarturgie

În ceea ce priveşte juriul Concursului de Comedie Românească – dramarturgie, acesta a fost alcătuit din Adrian Lustig, Dragoş Huluba şi Alexandru Mâzgăreanu.

Astfel, premiul I a fost câştigat de „Urangutanul„, de Marian Popescu, „Câinele„, de Mona Radu a câştigat premiul al II-lea, iar „La vita e bella„, de Radu F. Alexandru, a obţinut premiul al III-lea. De asemenea, „Aer curat”, de Vera Ion, a obţinut o menţiune specială.

Ediţia din acest an a Festivalului Comediei Româneşti – festCO s-a desfăşurat în perioada 24 mai – 1 iunie.

Marin Moraru, Radu Beligan şi Lamia Beligan, la Gala festCO

Marin Moraru, Radu Beligan şi Lamia Beligan, la Gala festCO

Festivalul Comediei Româneşti – festCO a fost înfiinţat în 2003, la iniţiativa directorului Teatrului de Comedie, actorul George Mihăiţă. festCO are ca scop promovarea dramaturgiei româneşti şi a celor mai bune spectacole care au la bază texte de comedie românească. Cele 11 ediţii desfăşurate până în prezent au reunit trupe de teatru din ţară şi din străinătate, atât teatre de stat, cât şi companii independente.

Foto cu Piersic, Cărbunariu, Oprişor, Marius Florea Vizante şi Lecţia de violoncel

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.