Platforma Docuart: o inovație culturală online
https://www.ziarulmetropolis.ro/platforma-docuart-o-inovatie-culturala-online/

Platforma docuart.ro, pe care puteţi vedea filme documentar româneşti, are o nouă interfaţă, meniu în limba engleză, secţiuni noi şi dă posibilitatea fiecărui navigator să poată accesa site-ul de pe orice tip de device. Proiectul “Platforma Docuart” a fost dezvoltat pe o perioadă de 5 luni, iulie – noiembrie 2014.

Un articol de Liliana Matei|11 decembrie 2014

În Romania începe să se dezvolte încet, dar sigur, o industrie culturală stabilă care să educe și să țină aproape un public pasionat de lucruri autentice, un public dornic să cunoască și să conserve valori neaoșe. Literatură, muzică, dans, arte plastice, cinematografie, toate sunt zone de interes care continuă să fie cultivate prin evenimente, platforme online, audio vizual și alte suporturi dedicate lor. Însă multe din aceste suporturi răzbesc cu greu la suprafață pentru a ajunge în atenția publicului larg.

Un proiect care începe să răzbească în pofida straturilor superficiale, un mediu cultural online care crește de la an, la an, docuart.ro oferă un spațiu tuturor internauților deschiși către acest gen de consum, reflecție artistică și învățare multiculturală. Mai mult, ea dorește să contribuie la formarea gustului pentru frumos a publicului tânăr în mod particular.

Cunoașterea primează

Site-ul adună sub cupola sa o colecție de filme documentare românești, interviuri, texte scrise și multe alte materiale video cu conținut specific. Docuart.ro vrea să ofere deopotrivă o imagine de ansamblu asupra documentarelor românești, dar și să promoveze sectorul cultural în ansamblul său, prin celelalte categorii incluse: recenzii, evenimente, colțul de carte, artă și cultură.
„Este o provocare pentru noi să facem față modului în care oamenii percep acest produs, modului cum reacționează și în care aceștia se adapteză la conținutul platformei noastre”, spune Daniela Apostol, președintele asociației. Asociația subliniază importanța diversității culturale și a conștientizării contextului social contemporan, sintetizând că platforma „nu este tot ce trebuie să știi, ci tot ce trebuie să cunoști”.

„La Docuart ne propunem să dăm startul unui program de activități culturale și artistice de nivel european. De asemenea dorim să oferim vizibilitate valorilor românești în Europa, și totodată valorilor recunoscute peste granițe, dar plasate paradoxal într-un con de umbră în propria țară”. Drept urmare, un alt obiectiv primar al asociației este promovarea creatorilor și artiștilor din cinematografia autohtonă, dar și din alte forme de artă, în mod special a tinerilor situați la început de drum.

Conținutul este accesibil 24 din 24, nu implică plăți financiare, vizionarea filmelor documentare este calitativă (inclus formatul HD) și redă esențializat informații utile. Dezvoltarea sa a fost și este în continuare demonstrată prin interesul sporit al oamenilor și prin reacțiile lor la ceea ce aduce aproape această platformă practică, ușor de accesat și comodă în orice context, orice spațiu cu conexiune la internet.
Oameni care cred în proiectul Docuart

Florin Iepan este regizorul care vine și completează  lista realizatorilor de documentare prezenți pe platforma docuart.ro. “Zece minute cu clasa muncitoare” și “Născuţi la comandă: Decreţeii” sunt două producții excepționale ale lui Iepan, pe care le puteți urmări la secțiunea documentare.

Platforma se află într-o continuă dezvoltare, vă pregătim alte două proiecte care se vor regăsi tot pe online, proiecte pentru care vă rugăm să ne stați alături pentru a vi le putea împărtăși.

 

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.