Poemele Amaliei Cernat, pe lista lungă pentru premiul New Voices
https://www.ziarulmetropolis.ro/poemele-amaliei-cernat-pe-lista-lunga-pentru-premiul-new-voices/

Poeme scrise de românca Amalia Cernat au fost selectate pe lista lungă a operelor nominalizate la premiul New Voices al organizaţiei PEN International, urmând ca lista scurtă să fie prezentată la mijlocul lunii august, iar câştigătorul să fie anunţat pe 1 octombrie, în timpul congresului anual.

Un articol de Liliana Matei|25 iulie 2014

Premiul New Voices este construit pe ideea de reconectare cu trecutul şi păşire spre viitor şi se adresează tinerilor scriitori cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani. Aceştia trebuie să fie nominalizaţi de cluburile PEN locale, întrucât PEN International nu poate accepta cereri direct de la candidaţi, se arată pe site-ul pen-international.org.

Primul premiu New Voices al PEN International a fost acordat, în septembrie 2013, scriitorului Masande Ntshanga, pentru povestea sa „Space”, notează Mediafax. Ntshanga a fost nominalizat de clubul PEN din Africa de Sud.

Pe lista lungă la premiul New Voices pe 2014 au fost anunţate şase nominalizări: „February/MBV/Genoa, and other poems”, de Silvia Urgas (clubul PEN din Estonia), „The Fabulous Five”, de Kasim Bazil (clubul PEN din Asia Centrală), „The Frogs’ Chorus”, de Marina Babanskaya (clubul PEN din Sankt Petersburg), „Untitled Poems”, de Xenia Emelyanova (clubul PEN din Rusia), „Vankila, and other poems”, de Amalia Cernat (clubul PEN din România), şi „We Shall Have Hearts, and other poems”, de Viktor Jovanoski (clubul PEN din Macedonia).

Juriul care a făcut selecţia este format din poetul chinez Xi Chuan, autoarea indiană Kiran Desai, scriitorul canadian Alberto Manguel, scriitorul francez Alexandre Postel şi romanciera pakistaneză Kamila Shamsie.

PEN International este cea mai veche şi mai mare organizaţie mondială a scriitorilor, creată în 1921, după Primul Război Mondial, cu scopul de a întări comunicarea în vederea păcii dintre scriitori din toate ţările, cu dorinţa de a-i susţine în lupta lor pentru libertatea cuvântului şi pentru drepturile universale ale omului, dar şi cu scopul de a-i proteja fizic, juridic şi moral pe scriitori împotriva cenzurii, închisorii şi execuţiei fizice de către regimuri politice tiranice, se arată pe site-ul PEN Club România.

PEN Club România este o asociaţie de scriitori creată în 1990, în jurul ideilor nobile şi umaniste promovate de organizaţia mondială PEN International. Creat de poeta Ana Blandiana în 1990, PEN Club România reuneşte în jur de o sută de scriitori români cunoscuţi, între care figurează nume importante ale culturii româneşti actuale, precum Andrei Pleşu, Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Gabriela Adameşteanu, Nicolae Manolescu, Mircea Dinescu, Stelian Tănase.

Foto: www.blog.cdpl.ro

23
/11
/14

Ana Blandiana, una dintre cele mai cunoscute poete din România pe plan internațional, va fi prezentă, în perioada 24 - 29 noiembrie, în Spania, într-un turneu de promovare în Pamplona, Salamanca și Madrid, a volumului "Patria mea A4", cea mai recentă carte a autoarei apărută în limba spaniolă.

19
/11
/14

Cărţi scrise de Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Lucian Boia, Haruki Murakami şi Orhan Pamuk, dar şi volumul autobiografic al preşedintelui ales al României Klaus Iohannis se numără printre noutăţile editoriale de la Târgul Internaţional Gaudeamus-Carte de învăţătură 2014.

17
/11
/14

În acest an, Rusia va fi prezentǎ ȋn calitate de invitat de onoare la Targul Gaudeamus (19-23 noiembrie), cu un stand de peste 1.000 de cărți provenind de la cele mai importante edituri din Federația Rusǎ și cu un bogat program de activitǎți culturale.