Povestea filmului „Dupa dealuri”, actualizată în presa britanică
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestea-filmului-dupa-dealuri-actualizata-in-presa-britanica/

Povestea fostului preot Daniel Corogeanu, care a inspirat filmul „Dupa dealuri”, regizat de Cristian Mungiu şi premiat la Cannes în 2012, este prezentată în publicaţia britanică Daily Mail, în contextul în care Vaticanul şi-a dat binecuvântarea privind exorcizările ca practică a Bisericii Catolice.

Un articol de Petre Ivan|17 iulie 2014

La începutul lunii iulie, Vaticanul şi-a dat binecuvântarea în ceea ce priveşte exorcizările ca practică standard în cadrul Bisericii Catolice, iar Papa Francisc a subliniat că Satana există, presa afirmând anterior că suveranul pontif practică exorcizările, conform Daily Mail.

În acest context, cotidianul britanic Daily Mail publică un material în care prezintă povestea fostului preot Daniel Corogeanu, care a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru moartea unei măicuţe pe care timp de trei zile a ţinut-o legată pe o cruce.

În iunie 2005, fostul preot, împreună cu patru măicuţe, între care fosta maică stareţă de la Mănăstirea Tanacu, au supus o altă măicuţă, în vârstă de 23 de ani, unui ritual de exorcizare, la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Tanacu, judeţul Vaslui. Măicuţa, Irina Cornici, a murit după ce a fost ţinută trei zile fără apă şi mâncare, fiind imobilizată pe o cruce de lemn.

Fostul preot, care a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru că a ucis-o pe respectiva măicuţă, într-un ritual de exorcizare ratat, a fost gonit din satul lui şi forţat să trăiască izolat într-o cabană din pădure.

Daniel Corogeanu, în vârstă de 33 de ani, a fost eliberat condiţionat în noiembrie 2011 din Penitenciarul Vaslui, după ce a ispăşit două treimi din pedeapsă.

Acesta a promis la eliberarea lui că va construi o mănăstire în memoria măicuţei Irina Cornici. Potrivit jurnaliştilor britanici, când fostul părinte a ajuns la locul unde îşi propusese să realizeze acest edificiu, sătenii furioşi l-au izgonit din sat.

Cristina Flutur, Crisitan Mungiu şi Cosmina Stratan

Cristina Flutur, Crisitan Mungiu şi Cosmina Stratan

Crima a reprezentat un scandal puternic pentru Biserica Ortodoxă din România, care l-a excomunicat pe preot şi a promis reforme în cadrul instituţiei, inclusiv teste psihologice pentru cei care vor să intre în mănăstiri. Rezultatul cazului este în continuare învăluit în mister, în ciuda condamnării respectivului preot, scriu jurnaliştii de la Daily Mail.

De asemenea, jurnaliştii britanici scriu că există anumite afirmaţii potrivit cărora judecătorii nu ar fi luat în considerare ipoteza potrivit căreia măicuţa ar fi putut deceda din cauza supradozei de adrenalină administrată de paramedici.

Anchetatorul Dan Gheorghiu ar fi admis recent că acestă ipoteză ar putea fi credibilă, afirmând „că a făcut parte din echipa care s-a ocupat de exhumarea corpului măicuţei”. „Era concludent că femeia a murit din cauza supradozei de adrenalină. Nu mă întrebaţi pe mine, nu ştiu de ce judecătorii nu au luat în considerare această ipoteză”, a mai spus acesta, potrivit Daily Mail.

De asemenea, după moartea sa, a rezultat că Maricica Irina Cornici a fost diagnosticată cu schizofrenie, iar „posedarea” ei ar fi fost doar o serie de episoade de schizofrenie.

Astfel, fostul părinte Corogeanu a declarat în faţa instanţei: „Mă consider nevinovat pentru că moartea Irinei Cornici nu a fost o urmare a faptului că am ţinut-o închisă”. „Am legat-o pentru că se lovea şi îşi făcea rău singură şi am fi putut să o găsim moartă în camera ei”, a mai spus acesta, în acea perioadă a procesului.

Două premii la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 

Moartea călugăriţei a inspirat scenariul filmului „După dealuri”, de Cristian Mungiu, care a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu, iar actriţele Cosmina Stratan şi Cristina Flutur au primit premiul pentru interpretare la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes din 2012, mai scriu jurnaliştii de la Daily Mail.

În fapt, filmul lui Cristian Mungiu a fost inspirat de romanul non-ficţional „Spovedanie la Tanacu”, semnat de Tatiana Niculescu Bran, care a documentat cazul acestei exorcizări.

Parchetul instanţei supreme i-a acuzat pe preotul Petru Daniel Corogeanu şi pe măicuţele Nicoleta Sofia Arcălianu, Adina Lucia Cepreaga, Simona Bârdănaş şi pe Elena Oţel de lipsire de libertate în mod ilegal, ce a avut ca urmare moartea victimei Maricica Irina Cornici.

Preotul Corogeanu şi cele patru măicuţe ar fi sechestrat-o pe măicuţa Irina Cornici într-o chilie, legând-o de mâini şi de picioare cu sfori, ei susţinând că au recurs Dupa dealurila această metodă pentru a scoate duhul rău din trupul tinerei. În 13 iunie 2005, din cauza manifestărilor violente ale tinerei, aceştia au legat-o cu lanţuri de o cruce de lemn şi i-au pus un căluş în gură făcut dintr-un prosop. Măicuţa a fost ţinută pe cruce timp de trei zile, fără mâncare şi într-un pridvor unde era foarte răcoare, murind trei zile mai târziu.

Potrivit unui comunicat de la acea vreme al Ministerului Public, la examenul necroptic s-au evidenţiat multiple leziuni traumatice, cu caracter vital, de tipul echimozelor, escoriaţiilor, precum şi leziuni cu aspect de traumă termică, medicul legist apreciind că acestea s-au produs în condiţiile contenţiei victimei, într-o stare de agitaţie psihomotorie severă.

Pe toată durata procesului, avocaţii apărării au susţinut nevinovăţia celor cinci, invocând culpa cadrelor medicale.

Foto cu Dupa Dealuri şi Cristian Muncgiu – Cinemagia

16
/10
/14

Regizorul Radu Gabrea este omagiat la New York, în cadrul evenimentului “RADU GABREA Retrospective” organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, New York și în colaborare cu prestigiosul Tribeca Cinemas, în perioada 17 – 19 octombrie.

16
/10
/14

Actrița Bérénice Bejo, nominalizată la Oscar și Globul de Aur pentru rolul din The Artist, este unul dintre invitații speciali ai Les Films de Cannes à Bucarest. Ea va lua parte la premiera filmului The Search, alături de regizorul Michel Hazanavicius, și se va întâlni cu publicul român pe 25 octombrie, de la ora 12.00, la Cinema Elvira Popescu

12
/10
/14

Sâmbătă, 11 octombrie, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anunțate filmele câștigătoare ale celei de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival. Maidan (regia: Sergei Loznitsa), proiectat în premieră în România la Astra Film Festival 2014, a fost laureat cu Marele Premiu.

12
/10
/14

A noua ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, ce a avut loc între 3 şi 12 octombrie, în capitală, a ajuns la final. În cadrul Galei de Închidere de sâmbătă, 11 octombrie, la capătul a nouă zile de filme de animație de calitate, sosite la București din peste 60 de țări, festivalul și-a anunțat câștigătorii.

10
/10
/14

"Câinele japonez", debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la gala din 2015, alături de pelicule din alte 82 de ţări, potrivit anunţului făcut joi de Academia americană.

10
/10
/14

Reputata actriţă Luminiţa Gheorghiu revine pe marile ecrane, pentru prima dată într-un rol de comedie, din 24 octombrie, în “Cuscrii”, un film regizat de Radu Potcoavă. Ursul de Aur la Berlin, premiul Asociației Criticilor de Film la Los Angeles, sunt doar câteva dintre premiile câștigate de Luminița Gheorghiu, de-a lungul carierei.

09
/10
/14

Cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, “Festivalul Internațional de Film Comedy” debutează vineri, 10 octombrie. Lungmetrajul “Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, este programat în Deschiderea Comedy Cluj, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic.

09
/10
/14

Joi, 9 octombrie, aduce în agenda celei de-a noua ediţii Anim’est una dintre cele mai îndrăgite competiţii ale festivalului, cea de Videoclip şi Advertising. În programul zilei se înscriu şi alte proiecţii şi evenimente speciale: competiţia Balkanimation, o prezentare despre animaţia daneză susţinută de doi invitaţi de seamă de anul acesta, noi titluri din competiţiile internaţionale şi o petrecere cu Invisible Raincoats, cel mai recent proiect Minus.

09
/10
/14

Revista de Povestiri deschide înscrierile pentru a doua ediție a atelierului de scenaristică „Play”, care se va desfășura la București începând cu 20 octombrie, timp de trei luni, sub îndrumarea scriitoarei Cecilia Ștefănescu și a regizorului Igor Cobileanski.

08
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Q.E.D.”, al doilea film al lui Andrei Gruzsniczki, este o apariţie insolită în cinematografia română, datorită raportării atipice la trecutul comunist. Temperarea tentaţiei regizorului-scenarist de a spune totul despre perioada reconstituită l-ar fi transformat însă dintr-un film bun într-unul remarcabil.

07
/10
/14

Jean-Luc Godard, unul dintre cei mai influenți regizori din istoria cinematografiei, a surprins anul acesta Cannes-ul cu primul său lungmetraj în 3D, Adieu au langage, distins cu Premiul Juriului. Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie) aduce filmul în premieră la București

06
/10
/14

Cinema-edu, cel mai mare proiect de educație cinematografică, destinat liceenilor, va ajunge în lunile octombrie și noiembrie în șase orașe din țară: Ploiești(21-23 octombrie, Club Cinema Twins), Craiova (28-30 octombrie, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman), Mediaș (4-6 noiembrie), Târgu Mureș (11-13 noiembrie, cinema Arta), Iernut (14 noiembrie) și Roman (25-27 noiembrie).