Povestea unui atentat antisemit. O bombă a explodat într-o sală de spectacol
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestea-unui-atentat-antisemit-o-bomba-a-explodat-intr-o-sala-de-spectacol/

Premiera spectacolului „Sidy Thal” de Thomas Perle & Clemens Bechtel va avea loc pe 12 şi 13 noiembrie, de la ora 19.00. Spectacolul este o coproducţie a Teatrului Evreiesc de Stat cu Teatrul German de Stat din Timişoara şi se va juca la Teatrul Evreiesc de Stat şi la Sinagoga Mare.

Un articol de Liliana Matei|7 noiembrie 2023

Reprezentația de duminică, 12 noiembrie, va fi precedată de vernisajul expoziției „CARTIERUL EVREIESC DIN BUCUREȘTI – PIONIERII LOCUINȚEI MODERNE DIN PERIOADA INTERBELICĂ”, inițiată de Uniunea Arhitecților din România.

Pe 26 noiembrie 1938, două grenade de mână au explodat în sala de spectacole în timpul unei reprezentații a cântăreței evreico-bucovinene Sidy Thal și a ansamblului său la Teatrul din Timișoara. Un atentat antisemit, comis de Garda de Fier, un grup naționalist de extremă dreapta, în care au murit patru persoane și șaptezeci au fost rănite. Un eveniment, puțin cunoscut în orașul Timișoara/Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2023, pe care dramaturgul Thomas Perle și regizorul Clemens Bechtel l-au cercetat cu ajutorul Mariei Mădălina Irimia de la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania „Wilhelm Filderman” din România și au creat o piesă documentară pornind de la el. Ce este adevărat? Ce s-a întâmplat cu adevărat atunci? Spectacolul este o încercare de a reconstitui atacul și momentul în care antisemitismul și fascismul au devenit parte din viața de zi cu zi într-o societate multiculturală, ceea ce a dus la oroarea celui de-al Doilea Război Mondial și la Shoah.

Regia spectacolului este semnată de Clemens Bechtel, decorul și costumele de Șteff Chelaru și Ioana Groza, iar muzica de Dan Simion.

Distribuțiile celor două seri sunt duminică, 12 noiembrie: Sidy Thal / C. Codreanu: Viorica Predica; F. Ghedeon: Katia Pascariu; O plasatoare / Voce: Daniela Török; Zelma B.: Olga Török; Elisabeth B.: Oana Vidoni; Voce: Radu Brănici; I. Popa: Mircea Dragoman; P. Fleschin: Mihai Prejban. Iar luni, 13 noiembrie: Sidy Thal / C. Codreanu: Enikő Blénessy; F. Ghedeon: Silvia Török; O plasatoare / Voce: Daniela Török; Zelma B.: Olga Török; Elisabeth B.: Oana Vidoni; Voce: Radu Brănici; I. Popa: Rareș Hontzu; P. Fleschin: Richard Hladik.

Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.