Premieră la unteatru: „Otravă”, de Lot Vekemans, pentru prima dată pe o scenă din România, în regia lui Toma Dănilă
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiera-la-unteatru-otrava-de-lot-vekemans-pentru-prima-data-pe-o-scena-din-romania-in-regia-lui-toma-danila/

Ce mai rămâne din tine după ce ai pierdut tot ce ai iubit? Oare este posibil să depăşeşti cu adevărat un astfel de moment? „Otravă”, noua producţie unteatru semnată de Toma Dănilă, aduce în premieră pe o scenă din România unul dintre cele mai apreciate texte ale autoarei contemporane Lot Vekemans.

Un articol de Petre Ivan|9 mai 2023

În spectacolul cu Alina Berzunțeanu și Cezar Antal, doi oameni care s-au iubit se regăsesc după mult timp în locul în care s-au despărțit pentru totdeauna de fiul lor. Premiera va avea loc duminică, pe 21 mai, de la ora 20:00, în sala unteatru din Strada Sfinții Apostoli nr. 44. Biletele de acces sunt disponibile online.

,,Un text delicat, dar dur, de o tensiune aproape insuportabilă’’, după cum îl descrie publicația The Times, Otravă surprinde manierele diferite în care doi oameni se pot raporta la același eveniment traumatic. După 9 ani, El și Ea se întâlnesc în locul în care a început suferința lor și încearcă să o vindece împreună. Dar timpul devine relativ atunci când vorbim despre pierderea cuiva iubit. Ei nu și-au pierdut doar fiul, s-au pierdut reciproc și s-au pierdut chiar și pe ei înșiși. Fiecare dintre ei a continuat să trăiască așa cum a știut, urmărit de dorința de a mai fi cândva parte dintr-un întreg.

Autoarea Lot Vekemans a studiat geografia umană, iar interesul ei pentru caracteristicile psihicului uman se desăvârșește în textul pe care Toma Dănilă a ales să îl monteze anul acesta la unteatru. Pentru a oferi publicului o experiență completă, regizorul și-a pus amprenta pe tot ceea ce ține de spațiul scenic și ilustrația muzicală a spectacolului. Dragoș Mărgineanu semnează design-ul de lumini, iar Daniel Voinea este creatorul afișului. Textul a fost tradus în limba română de Alexa Stoicescu.

Sinopsis
Un loc în care, înaintea Marii Treceri către dincolo, oamenii se întâlnesc spre aducerea aminte a zilelor în care au fost.
Aici, doi oameni, un bărbat și o femeie, EL și EA, se regăsesc după mult timp. Timpul devine relativ.
Nouă, unsprezece sau zece ani?
Contează când vorbim despre pierderea cuiva iubit? Contează când incercăm să recompunem bucățile care, odinioară, făceau un întreg?  Contează dacă nu mai suntem, împreună, tot?
Otrava traumei, otrava pe care o inghițim fără să știm, zi de zi, otrava care devine drog, fără să ne dăm seama.
Doi oameni, un EL și o EA, se află, împreună, în locul în care a inceput suferința lor și încearcă să o vindece, împreună.
„EL: Când simți doar durere atunci când te gândești la cineva…Când te gândești la cineva pe care l-ai…iubit…incredibil de mult
Și când nimic nou nu vine să înlocuiască această durere…Nu faci ceva atunci foarte…greșit?
EA: Eu simt numai durere. E dreptul meu!”

Autoarea Lot Vekemans (1965) se numără printre cei mai aclamați dramaturgi, scenariști și scriitori olandezi contemporani. Piesele de teatru pe care le semnează au fost traduse în peste 20 de limbi și sunt montate în nu mai puțin de 35 de țări. Opera sa este apreciată în pentru limbajul natural și pentru perspectiva profundă asupra psihicului uman, care oferă privitorului/cititorului șansa de a privi direct în sufletele personajelor pe care Lot Vekemans le creează.

Foto: Pascal Pamfil

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

26
/11
/24

Pe 1 Decembrie, la ora 16.00, la Muzeul Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București se va deschide o nouă expoziție dedicată lui Édouard de Max (1869-1924), actor român de renume internațional și societar al prestigioasei Comedii Franceze.

22
/11
/24

După un maraton de 7 zile de evenimente speciale în București, Cluj, Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Brăila și Constanța, pelicula Moromeții 3 se lansează azi oficial în cinematografele din întreaga țară. Începând de azi filmul va putea fi văzut în 88 de săli de cinema din 47 de orașe din România. Programul complet poate fi consultat pe site-ul oficial al distribuitorului și va fi updatat săptămânal. 

22
/11
/24

Pentru prima dată în România, Marele Gatsby ajunge pe scena din București într-un spectacol de teatru imersiv, regizat de Andrei Huțuleac, unul dintre cei mai apreciați regizori din noua generație. Spectacolul recreează fastul și atmosfera electrizantă a anilor ’20, aducând în fața publicului o experiență teatrală unică, unde granițele dintre spectator și actor dispar, iar invitații devin parte din poveste.