Premiera „Ora în care nu știam nimic unii de alții” la TNRS. Un spectacol non-verbal, o explozie cu sensuri multiple
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiera-ora-in-care-nu-stiam-nimic-unii-de-altii-la-tnrs-un-spectacol-non-verbal-o-explozie-cu-sensuri-multiple/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă, săptămâna viitoare, premiera „Ora în care nu ştiam nimic unii de alţii” de Peter Handke, un spectacol de Leta Popescu şi Bogdan Spătaru, bazat pe scenariul autorului câştigător al Premiului Nobel în 2019.

Un articol de Petre Ivan|28 aprilie 2023

Suntem într-o piață publică undeva în România. Poate în Sibiu, poate într-un alt oraș, sau poate în toate orașele din țară în același timp. Suntem în 2023. Stăm pe o bancă și privim atent: ce vedem? Urmărind scenariul scris de Peter Handke, creatorii spectacolului aduc împreună o mașinuță teleghidată, politicieni și pensionari, figuri biblice și figuri politice, tineri dezinvolți și lucrători de la salubritate, afaceriști, circari. De la un minut la altul se compune în fața spectatorului un tablou de o densitate copleșitoare. Peste 200 de personaje ne relevă noi forme de a vedea cotidianul.

„Și dacă am privi dincolo de siluetele ce trec pe lângă noi în fiecare zi? Și dacă am intra în mintea unui oarecare ce traversează piața? Și dacă am pune la un loc diferitele moduri de raportare la politică, speranță, sărăcie? Ar ieși o explozie cu sensuri multiple pe care ne putem sprijini când ne pierdem sensul. Scenariul lui Handke e numai bun pentru contraste și paradoxuri, speranțe și rătăciri. Un delir! Pardon, un deliciu!”, spun Leta Popescu și Bogdan Spătaru.

„Laureatul Premiului Nobel, Peter Handke, a scris un text cu totul excepțional, care nu are dialog, are numai acțiune, care are o multitudine de conflicte, de bucurii, de supărări, de dramatism, iar această premieră, pe care o vom prezenta înaintea ediției cu numărul 30 a Festivalului Internațional de Teatru, este, probabil, cel mai frumos semn al ceea ce FITS a făcut 30 de ani. Înainte de a face Festivalul, chiar nu știam nimic unii de alții. Iată, după 30 de ani, ce loc de întâlnire extraordinar este Sibiul, acest oraș cu stea care poate să facă acest experiment atât de frumos, care sunt convins că va fi copleșitor. Vă așteptăm cu mare drag la acest spectacol cu totul special și de neratat”, a declarat Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca ” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Spectacolul va avea avanpremiera în 4 mai, iar premiera în 5 mai, ora 19:00, la Sala Mare a TNRS.
Biletele sunt disponibile online și la Agenția Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 17.

„Ora în care nu știam nimic unii de alții” de Peter Handke
Un spectacol de Leta Popescu și Bogdan Spătaru

Sound design: Csaba Boros
Coregrafie: Filip Stoica
Asistență scenografie: Alexandra Budianu
Asistență regie: Sanda Anastasof
Traducerea scenariului non-verbal: Miruna Ciocoi Pop Vecsei

Cu: Adrian Matioc, Alexandru Malaicu, Ali Deac, Andrei Gîlcescu, Arina Ioana Trif, Cătălin Neghină, Cendana Trifan, Codruța Vasiu, Cristina Ragos, Diana Fufezan, Emilia Ivan, Iustinian Turcu, Liviu Vlad, Serenela Mureșan, Ștefan Tunsoiu, Viorel Rață, Vlad Robaș

Manager proiect: Claudia Maior
Responsabil marketing: Denisa Bar
Regizor tehnic: Ovidiu Coca
Operator sunet: Radu Murar
Operator lumini: Sergiu Pașcalău/Ioan Macrea

Foto: Andrei Văleanu

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

26
/11
/24

Pe 1 Decembrie, la ora 16.00, la Muzeul Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București se va deschide o nouă expoziție dedicată lui Édouard de Max (1869-1924), actor român de renume internațional și societar al prestigioasei Comedii Franceze.

22
/11
/24

După un maraton de 7 zile de evenimente speciale în București, Cluj, Iași, Tulcea, Piatra Neamț, Brăila și Constanța, pelicula Moromeții 3 se lansează azi oficial în cinematografele din întreaga țară. Începând de azi filmul va putea fi văzut în 88 de săli de cinema din 47 de orașe din România. Programul complet poate fi consultat pe site-ul oficial al distribuitorului și va fi updatat săptămânal. 

22
/11
/24

Pentru prima dată în România, Marele Gatsby ajunge pe scena din București într-un spectacol de teatru imersiv, regizat de Andrei Huțuleac, unul dintre cei mai apreciați regizori din noua generație. Spectacolul recreează fastul și atmosfera electrizantă a anilor ’20, aducând în fața publicului o experiență teatrală unică, unde granițele dintre spectator și actor dispar, iar invitații devin parte din poveste.

20
/11
/24

„Dintre toate tipurile de scriitură pe care le-am făcut vreodată, cel mai mult îmi place să scriu teatru; și asta din mai multe motive: e intim, e personal și dacă lucrezi acasă nici măcar nu trebuie să porți pantaloni. Ești doar tu, cu coala de hârtie și cu mintea ta...