Premiera „Ora în care nu știam nimic unii de alții” la TNRS. Un spectacol non-verbal, o explozie cu sensuri multiple
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiera-ora-in-care-nu-stiam-nimic-unii-de-altii-la-tnrs-un-spectacol-non-verbal-o-explozie-cu-sensuri-multiple/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă, săptămâna viitoare, premiera „Ora în care nu ştiam nimic unii de alţii” de Peter Handke, un spectacol de Leta Popescu şi Bogdan Spătaru, bazat pe scenariul autorului câştigător al Premiului Nobel în 2019.

Un articol de Petre Ivan|28 aprilie 2023

Suntem într-o piață publică undeva în România. Poate în Sibiu, poate într-un alt oraș, sau poate în toate orașele din țară în același timp. Suntem în 2023. Stăm pe o bancă și privim atent: ce vedem? Urmărind scenariul scris de Peter Handke, creatorii spectacolului aduc împreună o mașinuță teleghidată, politicieni și pensionari, figuri biblice și figuri politice, tineri dezinvolți și lucrători de la salubritate, afaceriști, circari. De la un minut la altul se compune în fața spectatorului un tablou de o densitate copleșitoare. Peste 200 de personaje ne relevă noi forme de a vedea cotidianul.

„Și dacă am privi dincolo de siluetele ce trec pe lângă noi în fiecare zi? Și dacă am intra în mintea unui oarecare ce traversează piața? Și dacă am pune la un loc diferitele moduri de raportare la politică, speranță, sărăcie? Ar ieși o explozie cu sensuri multiple pe care ne putem sprijini când ne pierdem sensul. Scenariul lui Handke e numai bun pentru contraste și paradoxuri, speranțe și rătăciri. Un delir! Pardon, un deliciu!”, spun Leta Popescu și Bogdan Spătaru.

„Laureatul Premiului Nobel, Peter Handke, a scris un text cu totul excepțional, care nu are dialog, are numai acțiune, care are o multitudine de conflicte, de bucurii, de supărări, de dramatism, iar această premieră, pe care o vom prezenta înaintea ediției cu numărul 30 a Festivalului Internațional de Teatru, este, probabil, cel mai frumos semn al ceea ce FITS a făcut 30 de ani. Înainte de a face Festivalul, chiar nu știam nimic unii de alții. Iată, după 30 de ani, ce loc de întâlnire extraordinar este Sibiul, acest oraș cu stea care poate să facă acest experiment atât de frumos, care sunt convins că va fi copleșitor. Vă așteptăm cu mare drag la acest spectacol cu totul special și de neratat”, a declarat Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca ” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Spectacolul va avea avanpremiera în 4 mai, iar premiera în 5 mai, ora 19:00, la Sala Mare a TNRS.
Biletele sunt disponibile online și la Agenția Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 17.

„Ora în care nu știam nimic unii de alții” de Peter Handke
Un spectacol de Leta Popescu și Bogdan Spătaru

Sound design: Csaba Boros
Coregrafie: Filip Stoica
Asistență scenografie: Alexandra Budianu
Asistență regie: Sanda Anastasof
Traducerea scenariului non-verbal: Miruna Ciocoi Pop Vecsei

Cu: Adrian Matioc, Alexandru Malaicu, Ali Deac, Andrei Gîlcescu, Arina Ioana Trif, Cătălin Neghină, Cendana Trifan, Codruța Vasiu, Cristina Ragos, Diana Fufezan, Emilia Ivan, Iustinian Turcu, Liviu Vlad, Serenela Mureșan, Ștefan Tunsoiu, Viorel Rață, Vlad Robaș

Manager proiect: Claudia Maior
Responsabil marketing: Denisa Bar
Regizor tehnic: Ovidiu Coca
Operator sunet: Radu Murar
Operator lumini: Sergiu Pașcalău/Ioan Macrea

Foto: Andrei Văleanu

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.