PREMIERĂ: „Unchiul Vania“ de A.P. Cehov, în regia lui Sorin Militaru, la Sala Mare
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiera-unchiul-vania-de-a-p-cehov-in-regia-lui-sorin-militaru-la-sala-mare/

Universul fascinant şi inepuizabil al lui Cehov e transpus pe scena Companiei „Liviu Rebreanu“ de către regizorul Sorin Militaru într-o montare fidelă textului şi accesibilă publicului contemporan.

Un articol de Petre Ivan|18 ianuarie 2024

„Unchiul Vania” este una dintre piesele de teatru considerate reper pentru Anton Pavlovici Cehov.

Publicat inițial în 1898 și montat pentru prima dată zece ani mai târziu, la Teatrul de Artă din Moscova, textul dramaturgului rus ne prezintă povestea profesorului Aleksandr Vladimirovici Serebriakov și a familiei sale.

Profesorul, aflat acum la cea de-a doua căsnicie, o aduce pe mult mai tânăra sa soție, Elena Andreevna, la moșia pe care o deține. Aici locuiesc Ivan Petrovici Voinițki, unchiul Vania, fratele primei soții a profesorului, care administrează domeniul, Sonia Aleksandrovna Serebriakov, fiica profesorului din prima căsătorie și Maria Vasilevna Voinițki, mama primei soții a profesorului.

Printre celelalte personaje din text se regăsește Mihail Lvovici Astrov, doctorul local, oaspete regulat al casei.

La moșia Serebriakov aparent nu se întâmplă nimic, fapt caracteristic lumii cehoviene, dar, în același timp, în mințile și în sufletele personajelor se întâmplă enorm de multe. Sonia este îndrăgostită pătimaş de Astrov, dar nu se consideră demnă de acesta. Astrov și Vania sunt îndrăgostiți de fermecătoarea Elena. Fiecare trăiește în lumea lui, prins în capcana plictiselii și a lipsei de încredere.

Toate gândurile ascunse ies până la urmă la iveală, totuși, fără a modifica prea mult regulile unui astfel de univers rigid.

Din distribuţie fac parte actorii: Dan RĂDULESCU – Serebriakov Aleksandr Vladimirovici, Loredana DASCĂLU – Elena Andreevna, Larisa DOBRIN – Sofia Aleksandrovna (Sonia), Gabriela BACALI – Voinilkaia Maria Vasilievna, Mihai CRĂCIUN – Voiniţki Ivan Petrovici (Unchiul Vania), Costin GAVAZĂ – Astrov Mihail Lvovici, Ion VÂNTU – Teleghin Ilia Ilici, Cristina HOLTZLI – Marina, Ştefan MURA şi Cristian IORGA – Doi argaţi.

Regia artistică e semnată de Sorin MILITARU, scenografia a fost realizată de Alina HERESCU, compozitor este Ovidiu ILOC, asistent de scenografie este Aurel ASANACHE, sufleor este Laura MOLDOVAN, iar regia tehnică este asigurată de Laurenţiu BARNEA. Traducerea piesei îi aparţine Ralucăi RĂDULESCU.

Spectacolul are o durată de 2 ore şi 30 minute (cu pauză) şi e recomandat persoanelor cu vârsta peste 14 ani.

Premiera va avea loc sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala Mare. Următoarele reprezentaţii vor avea loc în 31 ianurie şi în 22 februarie.

Biletele pot fi achiziţionate online pe site-ul teatrunational.biletmaster.ro. Biletele în format fizic pot fi cumpărate la Casieria de la Sala Mare a Teatrului, de luni până vineri, între orele 09.00 – 19.00. Biletele pot fi achiziţionate şi începând cu o oră înaintea reprezentaţiilor, la faţa locului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.