Premiile Gopo. 21 de filme în cursa pentru Cel mai bun film românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-gopo-21-de-filme-in-cursa-pentru-cel-mai-bun-film-romanesc/

Anul acesta, pe baza listei premierelor din 2016, pusă la dispoziţie de Centrul Naţional al Cinematografiei, 21 de lungmetraje sunt eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2017, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România. Evenimentul va avea loc la sfârşitul lunii martie, în Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|24 ianuarie 2017

Sunt considerate eligibile pentru a fi nominalizate filmelele româneşti produse în România sau realizate în regim de co-producţie, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera pe marile ecrane din România în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent şi au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare cinematografică, în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet.

La secțiunile dedicate producțiilor de lungmetraj ficțiune, nominalizările vor fi făcute fără a fi nevoie de înscriere prealabilă.

Organizatorii vor solicita producătorilor completarea unei fișe tehnice pentru a asigura acuratețea informațiilor vehiculate în procesul de jurizare și nominalizare, precum şi o copie a filmului, pentru membrii juriului de nominalizări.

În cazul filmelor eligibile exclusiv la categoriile Cel mai bun film documentar, Cel mai bun scurtmetraj, înscrierea filmului de către producători este obligatorie, pentru ca acestea să fie luate în considerare de către juriul care va decide nominalizările.

Înscrierile pentru cea de-a 11-a ediție a Premiilor Gopo au loc în perioada 23 ianuarie – 5 februarie 2017.

După modelul celebrelor gale din domeniul cinematografiei europene Goya, Cesar sau BAFTA, Premiile Gopo recompensează anual performanțele cineaștilor români.

În 2016, Aferim!, filmul cu cele mai multe nominalizări, și-a adjudecat 13 statuete Gopo, printre care cele mai importante trofee ale Galei: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Radu Jude) și Cel mai bun scenariu (Radu Jude și Florin Lăzărescu), precum, Cel mai bun actor în rol principal (Teodor Corban), Cel mai bun actor în rol secundar (Alexandru Dabija).

LUNGMETRAJE ELIGIBILE PREMIILE GOPO 2017

“BILLION DOLAR HOTEL”, regia Alecs Năstoiu, producător GAT Films Transilvania

“ILEGITIM” (coproducție România, Polonia, Franța), regia Adrian Sitaru, producător Domestic Film în coproducție cu Film Produkcja și Damned Films

“MINTE-MĂ FRUMOS ÎN CENTRUL VECHI”, regia Iura Luncașu, producător Fundația Teatrul Contemporan

“USTUROI”,  regia Lucian Alexandrescu, producător Groparu.roPremiile Gopo

“ORIZONT”, regia Marian Crișan, producători Solar Indie Junction, Mandragora Movies, Rova Film

“DINCOLO DE CALEA FERATĂ” (coproducție România, Suedia), regia Cătălin Mitulescu, producător Strada Film în coproducție cu Chimney Pot

“03.BYPASS”, regia Nap Toader, producător Clandestino Production

“MERCY STREET – STRADA SPERANȚEI”, regia Ștefan Buzea și Radu Nicolae, producător Opal Production

“BACALAUREAT” (coproducție România, Franța, Belgia), regia Cristian Mungiu, producător Mobra Film în coproducție cu Why Not Productions, Les Films du Fleuve

* “MIRACOLUL DIN TEKIR” (coproducție România, Elveția), regia Ruxandra Zenide, producător Elefant Film coproducător Elefant Films

“TUDO”, regia Iura Luncașu, producător imagine8 stories

“DUBLU”, regia Catrinel Dănăiață, producător Abis Studio în coproducție cu Hi Film  Productions

“AFACEREA EST” (coproducție România, Lituania), regia igor Cobileanski, producător Alien Film în coproducție cu Just A Moment, Brio Film

“SIERANEVADA” (coproducție România, Bosnia și Herțegovina, Croația, Macedonia, Franța), regia Cristi Puiu, producător Mandragora în coproducție cu Produkcija 2006 Sarajevo, Studioul de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, Sisters And Brother Mitevski, Spiritus Movens, Alcatraz Films

“CÂINI” (coproducție România, Franța, Bulgaria), regia Bogdan Mirică, producător 42 KM Film, EZ Films, Argo Film

“SELFIE 69”, regia Cristina Iacob, producător Zazu Film

“DOUĂ LOZURI”, regia Paul Negoescu, producători Actorie de Film, Papillon Film, Kirkland, Studio Indie Production

* “DISCORDIA”, regia Ion Indolean, producător Hola Media

“INIMI CICATRIZATE” (coproducție România, Germania), regia Radu Jude, producător Hi Film Productions în coproducție cu Komplizen Film

“FEMEIA CU CRAVATĂ NEAGRĂ”, regia Adrian Popovici, producător RO de Film

“ÎNTOARCEREA MAGILOR”, regia Ioan Cărmăzan, producător Filmex Film

*sub condiția respectării criteriilor de eligibilitate prevăzute în regulament

Foto: Premiile Gopo 2017 – facebook

20
/08
/14

A zecea ediţie a Romania International Film Festival (Ro-IFF), evenimentul cinematografic anual dedicat iubitorilor de filme care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor, se va desfăşura în acest an în două etape - între 21-31 august, în Vama Veche, iar în Bucureşti, între 21-28 noiembrie.

20
/08
/14

Filmele scurte care au avut cel mai mare impact la public în 2013 și 2014 se reunesc sâmbătă, pe 30 august, la Teatrul de Vară Herăstrău. ShortsUP În Parc aduce sub cerul liber o colecție de scurtmetraje ce a strâns un număr record de emoții, aplauze și hohote de râs pe parcursul ultimilor doi ani.

19
/08
/14

Actriţa americană Diane Keaton va primi, în această toamnă, premiul Golden Icon pentru întreaga carieră, la cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Zurich, Elveţia (25 septembrie - 5 octombrie).

19
/08
/14

Prima ediţie a Festivalului de film inspiraţional din România, va avea loc în perioada 25-28 septembrie 2014, în Bucureşti, la Noul Cinematograf al Regizorului Român. Invitatul special al acestei prime ediţii este Maia Morgenstern.

18
/08
/14

Între 3 şi 12 octombrie, cel mai dinamic şi îndrăgit festival de film din Bucureşti se întoarce pentru cea de-a noua ediţie. În deschidere va rula animația The Boxtrolls, proiectat în premieră în Europa de Sud-Est.

18
/08
/14

Lungmetrajul "Remote Control", de Byamba Sakhya, a câştigat marele trofeu la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care s-a desfăşurat între 12 şi 17 august, în Bucureşti, la arena Verde Stop şi Cinema Studio.

17
/08
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Realizat într-o libertate mult mai mare pentru televiziunea iugoslavă în 1978, „Salonul nr. 6”, după scrierea omonimă a lui Anton Cehov, este denunţarea directă a sistemului totalitar pe care Lucian Pintilie nu a putut-o pune în practică în România.

15
/08
/14

Lungmetrajul "O vară de neuitat", de Lucian Pintilie, va fi proiectat la cea de-a cincea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, din localitatea Cetate din judeţul Dolj, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la realizarea coproducţiei româno-franceze. Regizorul filmului, unul dintre invitaţii speciali ai festivalului, va fi prezent la eveniment.

14
/08
/14

În această seară, de la ora 22.40, Ana Ularu va putea fi văzută, la Arena Verde Stop din Bucureşti, în scurtmetrajul L1-L5, în cadrul Festivalului de Film Anonimul (intrarea liberă).

14
/08
/14

Razvan Vasilescu s-a nascut pe 14 august 1954, la Ploiesti. Actor de film, teatru şi televiziune, Vasilescu s-a apucat de actorie după ce l-a vazut pe Jean Gabin la televizor: „Aveam vreo 7-8 ani, priveam la televizor si l-am vazut pe Jean Gabin. Si-atunci am zis: Vreau sa ma fac ca asta! Artist de cinema!"

14
/08
/14

Cainele japonez, debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este propunerea României la ediţia din 2015 a premiilor Oscar, la categoria "cel mai bun film străin". „Este un film bun şi fără să fie premiat la Oscar”, glumeşte Victor Rebengiuc.