Prezențe românești la cel mai important festival de scurtmetraje din Danemarca
https://www.ziarulmetropolis.ro/prezente-romanesti-la-cel-mai-important-festival-de-scurtmetraje-din-danemarca/

Regizorii Mihai Dragolea şi Anghel Damian participă, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Stockholm, la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Odense, Danemarca, desfăşurat în perioada 24-30 august.

Un articol de Liliana Matei|24 august 2020

Scurtmetrajele Totul pentru Riana/ Everything for Riana, (2020), regia Mihai Dragolea, și Celed/ Minion (2019), regia Anghel Damian, au fost selectate dintr-o listă de 2945 de scurtmetraje și, împreună cu alte 129 filme, vor concura pentru premiile oferite de festival, câștigătorul având șansa să intre în competiția Premiilor Academiei Americane de Film. Cei doi regizori români vor participa la sesiuni de Q&A.

Ediția din acest an, care presupune măsuri suplimentare de siguranță, va avea evenimente şi proiecţii în sălile de cinema, dar va include și o variantă online, toate filmele selectate putând fi vizionate pe teritoriul danez, pe platforma pusă la dispoziție de festival. La ceremonia de deschidere din 24 august va fi prezent și Alteța Sa Regală Principele Moștenitor Frederik al Regatului Danemarcei.

Scurtmetrajul Totul pentru Riana va concura la categoria Documentare și va fi difuzat pe 24 și 27 august. Filmul urmărește povestea Amaliei, o tânără mamă care luptă pentru viața fiicei sale nou-născute, Riana, într-un spital din București, în timp ce tatăl, Kalo, a plecat în Italia pentru a câștiga bani rapid pentru familie.

Scurtmetrajul Celed va concura la categoriile Tineri și în Competiția Principală, fiind proiectat în cadrul festivalului, în perioada 25-29 august. Filmul scris și regizat de Anghel Damian surprinde momente din viața unui băiat de 7 ani, ajutor de cioban, nevoit să se maturizeze și să suporte viața la stână pentru a supraviețui.

Înființat în anul 1975, Festivalul Internațional de Film de la Odense este cel mai vechi și cel mai cunoscut festival de scurtmetraj din Danemarca, și unul dintre cele mai importante festivaluri de film din spațiul scandinav, având la ediția de anul trecut un public de 35000 de spectatori.

Parteneriatul cu Festivalul Internațional de Film de la Odense este unul cu tradiție, ICR Stockholm sprijinind pentru a patra oară, din 2015, prezențele românești din cadrul festivalului.

Mihai Gavril Dragolea (n. 1989) este regizor de film documentar și asistent la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A realizat documentare de scurt, mediu și lungmetraj care au fost difuzate la unele dintre cele mai importante festivaluri din Europa (Jihlava IDFF, TIFF, Odense IFF). Documentarele sale se concentrează pe lumea marginalilor și a celor care nu sunt reprezentați în mass-media, încercând să aducă spectatorului o versiune nouă asupra realității.Printre filmele sale se numără: Roboțelul de Aur, 2015, produs de Vagabond Film; PhoeniXXX, 2017, produs de Vagabond Film; O lună din viața lor, 2017, produs de dela0.ro și Totul pentru Riana, 2020, produs de Vagabond Film și deFilm.

Anghel Damian (n.1991) este actor, scenarist și regizor. A debutat ca actor în scurtmetraje, cărora le-au urmat colaborarea din serialul TV Îngeri pierduți și lungmetrajul Roxanne, 2013, regizat de Vali Hotea, în care a avut un rol secundar. A fost distins cu Premiul pentru Cel mai bun actor de comedie la Gala teatrală HOP, în 2013. Din 2014, a început să scrie scenarii de teatru și film, prima producție de lungmetraj după scenariul său fiind animația Călătoria fantastică a Maronei, 2019, regia Anca Damian. Din 2017 este actor al Teatrului de Comedie din București. Primul său scurtmetraj, Michelangelo, a avut premiera în 2018 la TIFF, unde a câștigat Premiul Special al Juriului. Celed este cel de-al doilea scurtmetraj regizat de el, realizat cu sprijinul unei burse „Lucian Pintilie“, distins cu Premiul Special al Juriului la TIFF. Din 2019, Anghel Damian este principalul scenarist al serialului pentru televiziune Vlad.

31
/07
/23

București, 27 iulie 2023 - Bucharest International Film Festival (BIFF) revine în capitala României pentru a XIX-a ediție care se va desfășura anul aceasta în perioada 15-22 septembrie, aducând în prim plan unele dintre cele mai captivante și inspirate filme din întreaga lume.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.