Prima ediție a Festivalului Dramaturgiei Românești
https://www.ziarulmetropolis.ro/prima-editie-a-festivalului-dramaturgiei-romanesti/

Teatrul de Comedie, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, organizează în perioada 11 – 14 noiembrie 2022, Zilele Dramaturgiei Româneşti. Programul va reuni evenimente diverse precum: spectacole lectură, spectacole de teatru radiofonic, lansări de carte, conferinţe şi evocări ale unor figuri marcante din dramaturgia românească, concursuri tematice de eseuri pentru liceeni, reprezentaţii ale unor spectacole care au la bază texte din dramaturgia contemporană.

Un articol de Petre Ivan|25 octombrie 2022

Teatrul a adus, încă de la început, oamenii împreună. De aceea, marii clasici ai literaturii române, începând cu secolul al XIX-lea, au conclucrat pentru apariția unei dramaturgii românești originale, cu mesaj ferm și cu articulații coerente – printre altele, ca parte a existenței noastre pe harta Europei. Dintr-un început firav, s-a născut o întreagă galerie de dramaturgi, care, în diverse contexte istorice au putut fi așezați lesne alături de marii creatori de teatru ai lumii: I.L.Caragiale, E. Ionesco, Matei Vișniec etc.

Începând din anul 2019, Ziua Dramaturgiei Românești este sărbătorită pe data de 13 noiembrie, în amintirea premierei spectacolului „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, din 13 noiembrie 1884, de la Teatrul Național din București. Extinderea, în cadrul actualei ediții, a intervalului aniversar la patru zile reprezintă continuarea firească a acestui proiect original, care își propune să ofere o imagine cuprinzătoare a ceea ce a reprezentat și reprezintă astăzi creația dramatică, importanța acesteia, dar și crearea unui context favorabil pentru încurajarea inițiativelor în domeniu. Festivalul va aduce împreună specialiști și creatori din domeniu care vor facilita spectatorului contactul cu această parte mai puțin observabilă, care stă la baza oricărui spectacol de teatru.

Evenimentele incluse în programul festivalului vor fi grupate în două secțiuni principale: Dramaturgia Cool și Dramaturgia „de ieri”, facilitând astfel dialogul între generații și lărgirea perspectivei de analiză asupra subiectului.

Totodată, în perioada desfășurării festivalului nostru, Teatrul Național Radiofonic va lansa pe site-ul www.eteatru.ro colecția Zilele Dramaturgiei Românești, care va cuprinde cele mai noi producții radiofonice realizate pe texte semnate de o serie de dramaturgi români contemporani.

 

 

 

 

 

PROGRAM

Vineri 11 noiembrie 2022
Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu nr. 8
13.00 – Spectacol lectură
Mecanicul Bergson de Dumitru Solomon, regia: Răzvan Popa
Evocare: Dumitru Solomon
Invitați: Victor Ioan Frunză, Alice Georgescu, Radu F. Alexandru, Doina Papp, Lucia Verona, Ioan Cristescu

18.30 – Conferință
Canonul Mut. Dramaturgia românească în comunism
Invitat: Liviu Malița
Moderator: Ioan Cristescu
Lansare de carte
Dizidența anticomunistă și cenzura în dramaturgia românească, de Liviu Malița

Sâmbătă, 12 noiembrie 2022
Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu nr. 8
13.00 – Lansare de carte
Povestea unui scenariu. O scrisoare pierdută de Titus Popovici și Mircea Cornișteanu
Invitați: Mircea Cornișteanu, Ioan Cristescu

19.00 – Spectacol
ARTA LA DOMICILIU scenariu dramatic de Dragoș Huluba după texte de Teodor Mazilu, Dumitru Solomon, Ion Băieșu și I. L. Caragiale, regia Dragoș Huluba.
Teatrul de Comedie, Sala Radu Beligan

Duminică, 13 noiembrie 2022
Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu nr. 8
13.00 – Conferință
Dramaturgia românească – împliniri și neîmpliniri.
Invitați: George Banu, Matei Vișniec, Ioan Cristescu

17.00 – Spectacol lectură
Apostolul Pavel de Ion Druță, regia: Răzvan Popa

Luni, 14 noiembrie 2022
Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu nr. 8
12.00 – Conferință
Personaje adolescenți în dramaturgia românească și universală
Invitat: Ioan Cristescu
***Anunțarea câștigătorilor concursului de eseistică

17.00 – Spectacol
Inocentul – one man show Dan Tudor

29
/04
/24

Romanul „Părinți” al Dianei Bădica este romanul unei generații. Este acel moment din proza noastră contemporană în care simți respirația unei scriitoare cu totul speciale, care reușește să surprindă suflul și sufletul unei generații în care s-au întâlnit și s-au ciocnit toate tranzițiile ultimelor decenii.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.