Prima înregistrare muzicală a lui Pavarotti, lansată după 50 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/prima-inregistrare-muzicala-a-lui-pavarotti-lansata-dupa-50-de-ani/

Prima înregistrare muzicală din cariera lui Luciano Pavarotti, realizată în 1963, va fi inclusă pe un album care va cuprinde 50 dintre hiturile marelui tenor şi va fi lansat în octombrie. Înregistrarea – aria „Che Gelida Manina” din „La Boheme” de Giacomo Puccini – a fost realizată după debutul tenorului la televiziunea britanică, în 1963, în emisiunea „Sunday Night At The London Palladium with Bruce Forsyth”.

Un articol de |3 august 2013

Prima înregistrare muzicală din cariera lui Luciano Pavarotti, realizată în 1963, va fi inclusă pe un album care va cuprinde 50 dintre hiturile marelui tenor şi va fi lansat în octombrie. Înregistrarea – aria „Che Gelida Manina” din „La Boheme” de Giacomo Puccini – a fost realizată după debutul tenorului la televiziunea britanică, în 1963, în emisiunea „Sunday Night At The London Palladium with Bruce Forsyth”.

Înregistrarea a fost descoperită în arhiva personală a tenorului de văduva lui Pavarotti, Nicoletta Mantovani, şi a fost remasterizată special pentru lansarea din toamnă. Pe lângă această înregistrare, albumul care va fi lansat în octombrie, la Decca Records, va mai cuprinde, printre altele, „Nessun Dorma”, dar şi duete cu o serie de staruri precum Frank Sinatra, Bono şi Eric Clapton.

O voce de aur

Pavarotti a semnat un contract cu Decca Records în 1963, în acelaşi an în care şi-a făcut debutul la Royal Opera House din Londra. Luciano Pavarotti a murit din cauza unui cancer la pancreas, la vârsta de 71 de ani, pe 6 septembrie 2007, la Modena.

Luciano Pavarotti a fost unul dintre cei mai importanţi tenori ai tuturor timpurilor: un timbru inconfundabil, o prezenţă carismatică şi un spirit care a reuşit să impună gustul pentru muzică de operă unui public larg. Luciano Pavarotti a abordat un repertoriu imens şi foarte variat, de la operă la canzonetă şi muzică uşoară, impunând un nou model de vedetă a muzicii clasice, promovată la nivel global.

Pavarotti şi-a proiectat vocea de tenor dincolo de scena tradiţională de operă, popularizând arta lirică pe stadioane pline de spectatori, alături de tovarăşii săi de breaslă Placido Domingo şi José Carreras. Pavarotti a reuşit să reformeze imaginea clasică a cântăreţului liric, formând duete inedite cu staruri rock, pop şi soul.

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.